Kostreš: Grafiti su skretanje pažnje da pored Kosova postoji i Vojvodina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 17. 11. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Grafiti su skretanje pažnje da pored Kosova postoji i Vojvodina

NOVI SAD – Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kritikovao je grafite „Brigada Sever, Vojvodina Vojvođanima“, koji su osvanuli na nekoliko lokacija u Novom Sadu, a čiji je autor organizacija Mlada Vojvodina. 

LSV

- S obzirom na to da je reč o, pretpostavljam, mladima ljudima, takva rigidna i možda agresivna poruka nije dobra. Zatezanje odnosa ili bilo kakav konflikt između Vojvodine i Beograda nije dobar u ovom momentu ni za Vojvodinu ni za čitavu državu Srbiju - ocenio je Kostreš za Radio Slobodna Evropa.

On ocenjuje da su grafiti u Novom Sadu pokušaj „skretanja pažnje“. 

- Mislim da je takva jedna poruka praktično pokušaj skretanja pažnje i vlastima u Srbiji, ali i srpskim nacionalistima da pored takozvane južne srpske pokrajine, čiju je nezavisnost priznao veliki broj zapadnih zemalja, postoji, takođe, po nacionalističkoj nomenklaturi, i takozvana severna srpska pokrajina, odnosno Vojvodina – rekao je Kostreš i dodao da „ljudi koji tu žive žele da budu deo Srbije, ali žele i da žive kvalitetnije i da se prihvati pravo Vojvodine da upravljanja svojim resursima“.

Pitanje autonomije Vojvodine je jedna od glavnih političkih tema u toj pokrajini, a stranke su svoje programe polarizovale na zahteve za veću autonomiju pokrajine i one koje se tome protive. Stranke čiji su zahtevi veća autonomija za Vojvodinu su zbog toga često bile optuživane za separatističke težnje od strane desno orijentisanih političkih snaga, podseća RSE. 

- Ne treba da se vraćamo u prošlost, naravno, ali u budućnosti treba da pronađemo mehanizme kojima će Vojvođani moći da upravljaju svojom ekonomijom i da budu odgovorni za svoj prosperitet - smatra Kostreš.
(SzILSV, 17.11.2022)



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook