Dan ljudskih prava u Srbiji: bez vode za piće, knjiga i pravde

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 10. 12. 2018. | Komentara: 0

Dan ljudskih prava u Srbiji: bez vode za piće, knjiga i pravde

Novi Sad, 10. decembar 2018 - Sedamdeset godina nakon usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Republika Srbija Dan ljudskih prava dočekuje kao zemlja koja ima još mnogo toga da uradi i ispravi.
 
Diskriminacija i nasilje prema ženama, ili stigmatizacija osoba sa invaliditetom, samo su neki od brojnih pitanja kojima treba znatno intenzivnije da se posveti.

LSV

Ovo je zemlja u kojoj, prema podacima Unicefa, skoro trećina dece živi na ivici siromaštva, a skoro trećina dece mlađe od pet godina nema ni odgovarajuću ishranu, niti tri dečje knjige u kući. U međuvremenu, uprkos tome što crkva ne plaća porez, vlast iz budžeta izdvaja novac za penzije sveštenika.

Centralizacija poprima takve razmere da građani van Beograda postaju građani drugog reda. Jer, dok preko 650 hiljada građana u Vojvodini pije vodu sa arsenom, vlast planira da uzme kredit, ali ne da bi to rešila, nego da bi podigla nacionalni stadion u Beogradu.

Pored šaranja višejezičnih natpisa na ulazima u naseljena mesta i gašenja medija na svom maternjem jeziku, pripadnici nacionalnih zajednica se suočavaju i sa konstantnim kašnjenjem udžbenika. Tako će, recimo, đaci prvih i petih razreda na rusinskom i slovačkom jeziku dočekati i polugodište bez knjiga na svom maternjem jeziku po novom školskom programu   

Istovremeno, Republika Srbije je zemlja u kojoj osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj i posle osam meseci od presude i zahteva za oduzimenje poslaničkog mandata i dalje sedi u Narodnoj skupštini. I ne samo to, nego i kupuje kuću u mestu koje je zbog njega postalo simbol progona hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva u Sremu.
 
Dok Ratko Mladić telefonira po emisijama, premijerka negira genocid u Srebrenici, Veselin Šljivančanin učestvuje na tribinama, a sud osuđuje Inicijativu mladih za ljudska prava.

Za kraj, činjenica da su Ligi socijaldemokrata Vojvodine nedavno kamenovane prostorije, a da je Borku Stefanoviću razbijena glava, na najbolji način ilustruje kako se u ovoj zemlji doživljava pravo na slobodu mišljenja.  

Potpredsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Robert Kolar



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



facebook