Devedesete se vraćaju zbog izostanka lustracije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 11. 06. 2018. | Komentara: 0

Devedesete se vraćaju zbog izostanka lustracije

Novi Sad, 11. jun 2018 - Pre pet godina, 11.juna 2013. godine, istekao je Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine je upozoravala na to da će se, ukoliko zakon zastari, izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali. Govorili smo da je lustracija važna za to da se Srbija konačno suoči sa prošlošću da bi mogla da gradi budućnost i da je upravo ona važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo i borbi protiv svakog nasilja.

Uprkos svim apelima Lige socijaldemokrata Vojvodine, našoj kampanji i pozivima nije bilo političke volje ni da se taj zakon sprovede dok je trajao, niti da se spreči da zastari, a kamoli da se, kada je zastareo, vrati u skupštinsku proceduru i usvoji novi.

Upravo izostanak lustracije je omogućio da se u politički život Srbije nakon kratkog predaha vrate akteri mračnih devedesetih godina prošlog veka.

Ti ljudi danas nastavljaju politiku Slobodana Miloševića i planiraju da mu podignu spomenik, narušavaju odnose sa susedima, štete ugledu vojske, uznemiravaju građane u Hrtkovcima, prekrajaju istoriju, rehabilituju izdajnike, veličaju ratne zločince, pravdaju ubice premijera, uvode nasilje kao deo svakodnevice, koriste jezik mržnje i podela na “patriote” koji misle kao oni i “izdajnike” koji misle drugačije.

I slobodno može reći da je izostanak lustracije i povratak devedesetih uticao na odlazak mnogih iz ove zemlje i na biračku apatiju onih koji ovde ostaju.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je i danas uverena u to da je lustracija važan preduslov za trajne i kvalitetne promene u ovoj zemlji. I da za nju nije kasno.

Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, sa jednom jedinom izmenom – bez roka važenja, može se naći vrlo brzo u skupštinskoj proceduri. Pod uslovom da to konačno bude inicijativa više stranaka, a ne samo LSV.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



facebook