Dok Vlada formira tim, sela ubrzano propadaju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 23. 02. 2019. | Komentara: 0

Dok Vlada formira tim, sela ubrzano propadaju

Novi Sad, 23. februar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je stanje u selima Vojvodine i Srbije katastrofalno.

Sela u našoj državi se masovno prazne. Veliki broj malih sela je nestao, a ona veća su na istom putu.

LSV

Srpski Itebej je nekada brojao više od 5.500 stanovnika, a trenutne procene govore da u ovom banatskom selu živi tek oko 1.700 stanovnika. Dakle, ni trećina nekadašnjeg broja.

Dok se sela masovno prazne, dotle vlasti smišljaju marketinške akcije, koje za cilj imaju šminkanje lošeg stanja na selima.

Uz, već poznatu, priču i procvatu seoskog zadrugarstva, Milan Krkobabić, ministar u republičkoj vladi zadužen za regionalni razvoj, najavio je formiranje Nacionalnog tima za spas sela. Krkobabić je očuvanje sela nazvao „prvorazrednim patriotskim zadatkom“.

LSV već 29 godina ukazuje na katastrofalne posledice centralizacije i beogradizacije.
Bez jasne politike koja će se suprotstaviti procesima daljeg jačanja glavnog grada, a slabljenju ostalih mesta u Srbiji, Krkobabićeve najave o razvoju sela, ostaće potpuno mrtvo slovo na papiru.

Umesto što najavljuju „prvorazredne“ akcije, u Vladi Srbije bi morali da prekinu sa praksom budžetske pomoći gradu Beogradu. Poznato je da su članovi republičke vlade u toku 2018. godine više puta odobravali isplate iz tekuće budžetske rezerve glavnom gradu, umesto da se ta sredstva usmere ka projektima razvoja sela i malih opština.

Izjava gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da će Beograd u narednih desetak godina imati 400 do 500 hiljada stanovnika više, jasan je pokazatelj da vlasti ne nameravaju da prekinu proces jačanja Beograda i slabljenja ostalih delova zemlje.

Sela je u našoj zemlji moguće spasiti samo istinskom decentralizacijom. Srbiji je potreban nov, moderan Ustav, koji će omogućiti razvoj svakog sela, svake opštine i svakog grada.


Članica Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Dejana Đurđević



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



facebook