Hoće li ministar Ružić zaštititi lokalne samouprave?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 15. 07. 2017. | Komentara: 0

Hoće li ministar Ružić zaštititi lokalne samouprave?

Novi Sad, 15. jul 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić stane u odbranu samouprava gradova i opština u Republici Srbiji.

LSV

Ministar Ružić juče je najavio da će biti solidaran sa lokalnim samoupravama, te da ne razmišlja o mogućnosti bankrota pojedinih gradova i opština.

Centralizovani sistem vlasti guši autonomiju lokalnih sredina već više od 25 godina, pa je na lokalnom nivou vlast samo prazna ljuštura koja nema nikakvu sadržinu.

Podsetićemo ministra Ružića da je i njegova stranka zdušno podržala donošenje Ustava iz 2006.godine, a baš u njemu se nalaze brojna rešenja koja ugrožavaju efikasno funkcionisanje lokalnih organa vlasti.

Socijalisti, a i sam Ružić, podržali su prošle godine izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava i na taj način još više otežali stanje u gradovima i opštinama Srbije.

Dok se u zemljama Evropske unije učešće lokalnih samouprava u ukupnim budžetskim prihodima kreće, u proseku, od 30% do 45%, dotle je taj udeo u Srbiji 10%.

LSV  insistira da ''solidarnost'' o kojoj govori ministar Ružić ne bude samo mrtvo slovo na papiru, nego da ministarstvo predloži nova sistemska rešenja koj će olakšati funkcionisanje lokalnih vlasti.

Bez novog Ustava, koji će Srbiji doneti decentralizaciju i selidbu instrumenata vlasti iz glavnog grada  ka lokalnim samoupravama, Srbija će postati država sa jednim velikim centrom i ostatkom zemlje koji nestaje.

Potpredsednik Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



facebook