Kako to da je gorivo jeftinije u Austriji nego u Srbiji?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 17. 04. 2018. | Komentara: 0

Kako to da je gorivo jeftinije u Austriji nego u Srbiji?

Novi Sad, 17. april 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje ministarstvima energetike i trgovine Republike Srbije kako je moguće da građani Srbije znatno skuplje plaćaju dizel gorivo nego građani u razvijenim zapadnim državama?!

LSV

Primera radi, cena dizela u Austriji je oko 1,10 evra ili oko 130 dinara, dok je na pumpama Naftne industrije Srbije cena dizela dostigla 154 dinara za litru. Treba li podsećati da je životni standard u Austriji daleko, daleko veći nego u Srbiji, te da je u toj državi prosečna plata veća od 2.000 evra, dok je kod nas oko 450 evra. Dizel gorivo jeftinije je čak i u državama poput Nemačke i Danske, a tek o životnom standardu građana u tim zemljama ne treba trošiti reči.

S obzirom na to da cenu goriva ne određuju samo različiti državni nameti, već i nivo konkurencije u maloprodaji i veleprodaji, postavljamo pitanje nadležnima da li to znači da je u Srbiji na delu monopol najvećeg proizvođača i distributera goriva, Naftne industrije Srbije? I šta će uraditi povodom toga? Da li će država pomoći da se razbije monopol NIS-a, od čega bi nesumnjive i velike koristi imali građani i njihovi novčanici? Jer, u samoj Ruskoj Federaciji dizel gorivo košta 0,50 evra po litri!?

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je ova sramotno visoka cena dizela u Srbiji još jedna katastrofalna posledica takozvanog Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji Srbiju drži kao energetskog a samim tim i političkog taoca Rusije, zbog čega je sve neizvesniji put evropskih integracija naše zemlje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se hitno preispita Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom.

Podsećamo da je vrednost Naftne industrije Srbije, što je drugo ime za vojvođanski Naftagas koji je Milošević posle uličnog ustavnog puča centralizovao, procenjena u momentu prodaje na 2,2 milijarde evra, ali je prodat ruskim “partnerima” za 400 miliona evra, u zamenu za “obećanje” da će nas Rusija tobože podržavati u borbi da već nezavisno Kosovo ne postane nezavisno.

Još jedno od propalih obećanja bilo je ono o izgradnji Južnog toka, od kojeg je Srbija navodno trebalo da ima višestruke koristi. Takođe, podsećamo da je rudna renta koja se naplaćuje NIS-u i za koju je pitanje u kojoj meri se uopšte isplaćuje - tri odsto, dok bi po važećem zakonu ona moralo da bude sedam odsto. U svim zemljama u okruženju rudna renta je između 10 i 17 odsto, a u samoj Rusiji je oko 20 odsto.

Veliki broj ljudi iz više mesta u Vojvodini žali se na probleme kao što su otpad koji se stvara prilikom vađenja nafte, uništeni putevi pod teretom teških NIS-ovih mašina, kuće koje su popucale… Reč je, dakle, o stotinama miliona evra za koje su oštećeni Srbija, a pre svega Vojvodina. A tim stotinama miliona evra treba dodati i stotine milione evra koje NIS zarađuje prodajući gorivo po monopolističkim i astronomskim cenama osiromašenim građanima Vojvodine i Srbije.

Nama trebaju putevi, obdaništa, škole, bolnice, a ne nekakvo energetsko lihvarsko kvazipartnerstvo, zbog kojeg sve to nemamo.  Liga socijaldemokrata Vojvodine samo traži da ono što je naše - nama bude plaćeno. I od toga nikada nećemo odustati.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



facebook