Narodni poslanici LSV podneli Rezoluciju o Vojvodini i Zakon o finansiranju APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 22. 02. 2019. | Komentara: 0

Narodni poslanici LSV podneli Rezoluciju o Vojvodini i Zakon o finansiranju APV

Novi Sad, 22. februar 2019 - Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine predali su u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o Vojvodini i Predlog zakona o finansiranju AP Vojvodine u kojima se između ostalog zahteva promena Ustava.

LSV

Namera Rezolucije je da podvuče neotuđivo pravo građana Vojvodine da ravnopravno sa građanima cele Srbije odlučuju o svom položaju.
 
U Rezoluciji se, pored ostalog, kaže da građani Vojvodine traže promenu Ustava kako bi postavili osnove za izgradnju Srbije kao savremene demokratske države, kako bi se vlast decentralizovala i Vojvodina ostvarila punu autonomiju. Oni, takođe, traže i decentralizaciju kroz jačanje lokalnih samouprava i srednjeg nivoa vlasti, prihvatanje evropskih vrednosti, miroljubivu spoljnu politiku. 
 
Pošto je rok za regulisanje pitanja finansiranja nadležnosti AP Vojvodine je istekao 31. decembra 2008, Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić zatražili su da Narodna skupština o ovim dokumentima raspravlja po hitnom postupku. Oni očekuju da će se ova dva dokumenta naći na jednoj od sednica redovnog zasedanja u martu.
 
Kako je navedeno u obrazloženju Predloga zakona o finansiranju Vojvodine, razlozi za njegovo donošenje su sadržani u potrebi da se realizuje odredba člana 184. Ustava kojom je definisano da budžet AP Vojvodine iznosi najmanje 7% u odnosu na budžet Republike Srbije, da se tri sedmine budžeta AP Vojvodine koriste za finansiranje kapitalnih rashoda, da APV ima izvorne prihode kojima finansira svoje nadležnosti i da se zakonom utvrđuju vrste i visina izvornih prihoda, kao i učešće u delu prihoda Republike Srbije.
 
Predloženim zakonom predviđa se i formiranje Poreske uprave Vojvodine, kao deo poreskog sistema Srbije.
 
Budući da zakon do sada nije donet, budžet AP Vojvodine svih ovih godina nije imao i nema stabilne, sigurne, dovoljne i predvidive izvore finansiranja, nego je njegovo finansiranje uglavnom predmet političkih pregovaranja, iz čega proizilazi nemogućnost sprovođenja ustavne odredbe da se tri sedmine budžeta AP Vojvodine koristi za finansiranje kapitalnih rashoda.
 
Predložena Rezolucija treba da obezbedi da Vojvodina nikada ne bude svedena na položaj regiona kome će centralna vlast prenositi prava i dužnosti po nahođenju aktuelne političke većine. Rezolucijom je predviđeno i da će Republika Srbija kontinuirano raditi na tome da obezbedi Vojvodini vraćanje najvećeg dela javnih prihoda koji se na njenoj teritoriji uberu - u skladu sa zakonom kojim će se urediti finansiranje Vojvodine. Osim toga, Republika Srbija mora usmeriti sve svoje snage na smanjenje talasa iseljavanja mladih iz Vojvodine i na otvaranje perspektive mladima u njihovoj domovini.
 
Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



facebook