Planiranje porodice - najskuplji dugoročni projekat

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 12. 12. 2018. | Komentara: 0

Planiranje porodice - najskuplji dugoročni projekat

Novi Sad, 12.decembar 2018. godine – Godinu dana od usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i šest meseci od početka primene, još uvek nema konkretnih mera kojim je Vlada Republike Srbije spremna ispraviti greške predviđene pomenutim zakonom. Liga socijaldemokrata Vojvodine je ukazivala na rizike koje može izazvati primena loših zakonskih rešenja, jer ostavljaju dugoročne posledice na planiranje porodice u Srbiji.

LSV

U situaciji negativnog prirodnog priraštaja, kada Srbija izgubi preko 38000 stanovnika godišnje, što je veličina Opštine Kikinda, mere koje „kažnjavaju“ trudnice i porodilje, ukazuju da je planiranje porodice opterećenje.

Posle najava predsednika o davanjima za svako dete po redosledu rođenja, kao i izjava premijerke o roditeljskom dodatku koji će nadoknaditi iznose novca, do sada dobijane povratom PDV na opremu za bebe – to se nije desilo. Sada ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović najavljuje „ispravljanje nepravde za tri kategorije porodilja“, što odaje utisak loše sinhronizacije vladajuće koalicije na štetu budućih roditelja i porodica sa malom decom.

Da bi građani mogli poverovati obećanjima, predlog izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom bi bio uvršten u dnevni red neke od prethodnih sednica Narodne skupštine Republike Srbije, što se ipak nije desilo. Ako se uzme u obzir da i u budžetu za 2019. godinu takođe nisu planirana nikakva sredstva, Liga socijaldemokrata sumnja u nameru da se tako nešto može desiti i sledeće godine.

Iz svega prethodno navedenog, ne vidi se spremnost republičkih vlasti da izađu u susret i olakšaju planiranje porodice i prve godine detetovog života, uprkos stalnom ponavljanju kako su mere pronatalitetne politike prioritet i da se radi na podizanju nataliteta.
Izjava ministarke bez portfelja otvara dve nove teme:

- na koji način se planira “ispraviti nepravda” prema porodiljama, ako predloga rešenja nema u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom,
- ako u budžetu za 2019. godinu nisu planirana nova sredstva za ovu namenu?

Liga socijaldemokrata Vojvodine neće odustati od postavljanja pitanja odgovornima šta planiraju preduzeti da se isprave propusti i predlaganju rešenja kojima bi se situacija mogla popraviti.


Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki  





Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.



facebook