Pokrajinska vlast se ne bori za interese Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 20. 06. 2017. | Komentara: 0

Pokrajinska vlast se ne bori za interese Vojvodine

Novi Sad, 20. jun 2017 - Umesto da u partnerstvu sa republičkom vladom izbori donošenje Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine i sprečavanje prodaje vojvođanske zemlje strancima, Pokrajinska vlada je ovu prvu godinu dana mandata potrošila u dupliranju simbola AP Vojvodine, ukidanju Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture, kao i razrešenju članova Saveta Univerziteta u Novom Sadu, u sred mandata, bez ijednog slova objašnjenja.

LSV

Do 1. septembra ostalo je manje od dva i po meseca, odnosno svega 72 dana, kada stupa na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koja omogućava državljanima Evropske unije da kupuju zemlju na teritoriji Republike Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani, Pokrajinska vlada nije učinila ništa da ubrza donošenje zakonskog rešenja koje će to onemogućiti i zaštititi vojvođanske poljoprivrednike.

Ćute i na najave iz republičke vlade o zatvaranju seoskih škola.

Isto tako, pokrajinska vlast ćuti i dok NIS, umesto da plati zakonskih sedam odsto, sebi daje za pravo da naftu i gas crpi po rudnoj renti od svega tri odsto, čime je država od 2009. do 2016. zakinuta za više od 200 miliona dolara.

Podsetimo, ta razlika se izbija iz džepa pre svega vojvođanskim opštinama gde se crpe nafta i gas, i gde ljudima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju putevi - počev od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije.

AP Vojvodina i dalje nema Zakon o finansiranju nadležnosti, iako je tokom skoro godinu dana od kako je uspostavljena vertikala vlasti SNS i na pokrajinskom nivou, to u nekoliko navrata najavljivano.

U međuvremenu, upisivanje imovine AP Vojvodine teče neopravdano sporo i loše.

Svemu tome treba dodati i odluku koja nanosi novi udarac vojvođanskim specifičnostima, a to je da Službeni list, koji je u celini bio objavljivan na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini, ubuduće u celini bude samo na srpskom jeziku, a da se na jezicima nacionalnih zajednica objavljuje samo njegov opšti deo. To je loš presedan i loša poruka.

Ukoliko bi za trenutak ostavili po strani ove i druge poteze kojima pokazuje nebrigu za interese AP Vojvodine, njenih građanki i građana, Pokrajinska vlada je u preostalim i pozitivnim aktivnostima uglavnom nastavila da radi isto što i prethodna pokrajinska vlast.

Predsednik Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Dušan Jakovljev




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



facebook