Pokrajinska vlast umanjuje stečena prava nacionalnih zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 24. 06. 2017. | Komentara: 0

Pokrajinska vlast umanjuje stečena prava nacionalnih zajednica

Novi Sad, 24. jun 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je poslednja odluka vladajuće koalicije u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, kojom je izmenjena i dopunjena Odluka o objavljivanju propisa i drugih akata, potpuno nedopustiva i da je još jedan primer narušavanja skladnih međunacionalnih odnosa u Vojvodini.

LSV

Izmenama ove odluke regulisano je da se u Službenom listi AP Vojvodine na jezicima nacionalnih  zajednica  objavljuju samo opšta akta, a pojedinačna će se objavljivati isključivo na srpskom jeziku. Ova odluka je suprotna duhu ravnopravnosti svih građana i građanki Vojvodine, ali je veoma bitno naglasiti da je  u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, koji u u svom trećem i petom delu jasno predviđaju prava nacionalnih zajednica i njihovu zaštitu.

Podsećamo i na Okvirnu konvenciju o pravima nacionalnih manjina, koju se Srbija ratifikovala i obavezala se na njeno puno poštovanje, što podrzuma i zabranu smanjivanja stečenih prava.

Ova odluka vladajuće većine u Skupštini AP Vojvodine može stvoriti probleme našoj državi u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, jer je jasno da je došlo do umanjivanja prava nacionalnih manjina, što je protivno odredbama Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23.

Posle problema u medijima koji informišu na jezicima nacionalnih zajednica i gašenja mnogih od njih, postavlje se pitanje kome je u interesu ovakav odnos pokrajinskih vlasti prema stečenim pravima nacionalnih zajednica.
Ovakve odluke mogu biti uvod i u smanjivanje i nepoštovanje prava nacionalnih zajednica u oblasti obrazovanja.
 
LSV zahteva prestanak donošenja ovako štetnih odluka pokrajinskih organa vlasti. To nalažu Ustav Republike Srbije, zakon i međunarodni sporazumi, ali, pre svega, duh vojvođanske tolerancije.

mr Maja Sedlarević,
članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



facebook