Preventivna zdravstvena zaštita kao luksuz

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 22. 01. 2020. | Komentara: 0

Preventivna zdravstvena zaštita kao luksuz

Novi Sad, 22. januar 2020 - U nedelji kada se obeležava borba protiv karcinoma grlića materice, u medijima istrajava informacija da Republički fond za zdravstveno osiguranje odbija pokrivanje troškova vakcina protiv Humanog papiloma virusa (HPV). Kolektivna odgovornost se prebacuje na individualnu, uz priču da je na „ženama da sprovode preventivne preglede“, a svi koji žele, mogu sami kupiti vakcine. Poslednji objavljeni podaci sprovedenog skrininga su za 2016. godinu, što govori da se ni pregledi predviđeni na tri godine ne sprovode u skladu sa planiranim rokovima. 

LSV

Svake godine otkrije se oko 530.000 novih slučajeva raka grlića materice na globalnom nivou. Prema navodima kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, sa preko 1.300 novoobolelih i oko 500 umrlih žena, rak grlića materice stavlja na drugo mesto vodećih uzroka oboljevanja, ali i na četvrto mesto uzroka umiranja među ženama u Srbiji. 

U 99% slučajeva uzroka karcinoma grlića materice povezani su sa Humanim papiloma virusom, za koji je Republika Srbija vakcinaciju preporučila u redovan kalendar imunizacije, od 1. aprila 2019. godine. Uprkos nedavno usvojenom Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, koji preporučuje deci oba pola pre stupanja u seksualne odnose (najbolje u uzrastu od 11 ili 12 godina), ali i mladim ženama do 26, odnosno muškarcima do navršene 21. godine života, ukoliko vakcinu nisu primili kao tinejdžeri, domovi zdravlja ne dobijaju vakcine! Vakcinacija protiv HPV treba da bude shvaćena kao pravo, a ne obaveza, jer se prepušta roditeljima da sami kupuju vakcine, a potom lekari odbijaju da ih daju, jer nemaju garancije o hladnom lancu dostavljanja od apoteke do ordinacije.

Liga socijalemokrata Vojvodine je u prethodnom periodu ukazivala na manjkavosti u zdravstvenom sistemu, kroz nepostojanje Nacionalnog kancer registra, ali i apele Foruma žena da se spusti starosna granica za ciljnu grupu koja treba da obavi preventivne skrining preglede, sa namerom da oko teme preventivne zdravstvene zaštite, bude kritičar sa konstruktivnim predlozima. Važno je omogućiti sve uslove za adekvatnu preventivnu zdravstvenu zaštitu, koja će pomoći u sprečavanju malignih oboljenja, ili ukoliko dođe do njih, adekvatnom i dostojanstvenom lečenju građana i građanki Srbije. 

Sekretarka Političkog saveta 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Ana Pataki Saopštenja | Subota, 15. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV: Pokret slobodnih građana da osudi izjave Sergeja Trifunovića

Liga socijaldemikrata Vojvodine poziva članove i članice Pokreta slobodnih građana da se ograde od izjava predsednika njihove stranke Sergeja Trifunovića i osude njegov neprimeren rečnik.
Saopštenja | Četvrtak, 13. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV pozdravlja hapšenja u vezi fabrike vode u Zrenjaninu i poziva lokalnu vlast da kolektivno podnese ostavku

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja akciju nadležnih državnih organa u kojoj su uhapšeni osumnjičeni za malverzacije u vezi izgradnje Postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu.
Saopštenja | Ponedeljak, 10. 02. 2020. | Komentara: 0

Hoćemo da se ovde bolje živi, a ne da decu gledamo preo Skajpa

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je sinoć da njega Skuština Srbije ne interesuje kao cilj, već „kao alat u kome ćemo se za nešto izboriti, a izborićemo se tačno onoliko koliko nas bude, a biće nas tačno onoliko koliko uspemo da pobedimo strah“. On je rekao da je Vojvodina okvir u kome žive Srbi, Hrvati, Mađari, Rumuni, Slovaci, Rusini, Romi, Crnogorci...facebook