Sprovesti odluku Skupštine Vojvodine o hrvatskom kao službenom jeziku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 07. 03. 2021. | Komentara: 0

Sprovesti odluku Skupštine Vojvodine o hrvatskom kao službenom jeziku

Novi Sad, 07. mart 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih pokrajinskih i državnih organa da u najkraćem mogućem roku sprovedu odredbe Ustava Republike Srbije i Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine koje se odnose na službenu upotrebu hrvatskog jezika u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

LSV

Kao što je poznato, na osnovu Ustava Republike Srbije, Autonomna Pokrajina Vojvodina stara se o poštovanju i unapređivanju  prava pripadnika nacionalnih zajednica. Na osnovu člana 79. Ustava Srbije, Vojvodina je svojim Statutom i to u članu 24. sem srpskog jezika i ćiriličnog pisma, u službenu upotrebu uvela i mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezika i njihova pisma.

Uvođenje hrvatskog jezika u službenu upotrebu od početka je nailazilo na velike prepreke.

Treba podsetiti da je Skupština Vojvodine, uz predsedavanje Nenada Čanka, još 2002. godine donela odluku da je i hrvatski jezik u službenoj upotrebi u radu Skupštine.

Nažalost, ustavne norme Republike Srbije i Statutom Vojvodine predviđena prava ne poštuju se u celosti.

Juče je svoje nezadovoljstvo statusom hrvatskog jezika u Vojvodini iznela i predsednica Hrvatskog nacionalnog saveta Jasna Vojnić.

Pitanje službene upotrebe hrvatskog jezika ne sme se svoditi samo na lokalno pitanje u pojedinim gradovima ili opštinama, nego je potrebno u potpunosti sprovesti odluke Skupštine Vojvodine i omogućiti službenu upotrebu hrvatskog  jezika na celoj teritoriji pokrajine.

Jasno je da su nacionalističke snage na prostorima bivše Jugoslavije i dalje veoma snažne i da pokušavaju da ustanove praksu postojanja naroda prvog, drugog ili trećeg reda, pa je baš iz tog razloga potrebno snažno insistirati na sprovođenju Ustava i drugih pravnih akata koji osnažuju položaj pripadnika nacionalnih zajednica.

Vojvodina je vekovima bila mesto susreta i zajedničkog života pripadnika velikog broja nacija. 

Vojvođanski duh tolerancije i raznolikost nameće zadatak brzog delovanja nadležnih organa i rešavanja postojećih problema.

Portparol 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



facebook