Srbija za sedam godina izgubila grad veličine Novog Sada, Zrenjanina i Vršca zajedno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 15. 12. 2018. | Komentara: 0

Srbija za sedam godina izgubila grad veličine Novog Sada, Zrenjanina i Vršca zajedno

Novi Sad, 15. decembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine već dugo upozorava na katastrofalne podatke koji govore o depopulaciji naše zemlje. Poslednji podaci  Republičkog zavoda za statistiku kažu da će u Republici Srbiji na kraju 2018. godine živeti svega 7 miliona ljudi. Podsećanja radi, na popisu 2011. godine u našoj zemlji je živelo  više od 7.560.000 ljudi.

LSV

Za samo sedam godina nestalo je preko pola miliona ljudi!

Podaci Statističkog zavoda Srbije o odnosu rođenih i umrlih 2017. godine jasno ukazuju na loše populacione trendove. Broj umrlih je za 38.828 veći od broja rođenih.

Loša politička i ekonomska situacija su pokrenule novi talas emigracije iz naše zemlje. Put Beča, Berlina, Bratislave, Dablina, Toronta ili Sidneja otišlo je na hiljade mladih i obrazovanih ljudi. Odlaze cele porodice. Mnogi mladi u Vojvodini, ali i drugim krajevima zemlje, čine sve da se domognu nekog od pasoša Evropske unije. To je prvi korak ka odlasku iz Srbije.

Vojvođanska sela sve više liče na staračke domove. Mladi su daleko od kuća, a starci su ostali.

Politika vlasti u Beogradu, svih od 1990. godine, nije vodila računa o interesima ruralnih krajeva. U njihovom fokusu su samo interesi grada Beograda. Vesti o novim neboderima, muzičkim fontanama ili novogodišnjoj rasveti od 300.000.000 dinara prestižu jedna drugu.
Dok se ulaže samo u grad Beograd, dotle se ostatak zemlje suočava sa drastičnom depopulacijom.

LSV traži od Vlade Republike Srbije da prestane se pisanjem neprimenjivih strategija i da svojom jasnom politikom pokažu, pre svega mladim građanima i građankama Srbije, da je moguće da ostanu u zemlji i u njoj rade i normalno nastave život.

Politika stalnog zveckanja oružjem i pretnji ratovima mora prestati. U suprotnom, ova će postati pusta teritorija koju će svi zaobilaziti.


Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki 



Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.



facebook