Ubrzati donošenje Strategije borbe protiv klimatskih promena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 13. 09. 2017. | Komentara: 0

Ubrzati donošenje Strategije borbe protiv klimatskih promena

Novi Sad, 13. septembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije da ubrza rad na donošenju Nacionalne strategije borbe protiv klimatskih promena.

lsv

Nedavne poplave i problemi sa podzemnim vodama, kao i ovogodišnje suše, ponovo su skrenule pažnju na evidentne promene u životnoj sredini i da se na donošenje ove Nacionalne strategije predugo čeka.

Negativni efekti porasta temperatura su prisutni u svim oblastima, počev od poljoprivrede i vodoprivrede, ili šumarstva, do dostupnosti hrane i vode i uticaja na zdravlje ljudi. Posledice najviše osećaju ugrožene grupe stanovništva: stariji, poljoprivrednici i siromašni i hronični bolesnici.

Trend rasta maksimalnih dnevnih temperatura, broja tropskih dana i noći, kao i značajne promene u godišnjoj raspodeli padavina, ukazuju na to da je promena klime uveliko prisutna i za očekivati je da se takav trend nastavi i tokom narednih godina.

Na donošenje ovog strateškog dokumenta u borbi protiv klimatskih promena obavezuje nas i Pariski sporazum o klimatskim promenama koji je Republika Srbija potpisala prošle, a ratifikovala ove godine.

Činjenica je da Republika Srbija ima stručnjake okupljene u Nacionalnom savetu za klimatske promene još 2014. godine koji su više nego kadri da takvu Strategiju izrade što pre. Potrebno je samo ubrzati taj proces i njegovo usvajanje u parlamentu.

Tim pre, jer posle izrade Nacionalne strategije za borbu protiv klimatskih promena, koja bi trebalo da definiše mere za smanjenje uzroka klimatskih promena, Republici Srbiji predstoji i rešavanje pitanja adaptacije naših građana i privrede na klimatske promene.

Većina zemalja članica EU već ima i Strategiju adaptacije na klimatske promene koja je fokusirana na nov način obavljanja aktivnosti u skladu sa izmenjenim prirodnim uslovima.

Za razliku od njih, adaptacija naših građana, a naročito poljoprivrednika, na visoke temperature i dalje zavisi od njihovih ličnih sposobnosti i finansijskih mogućnosti.

Stručni savet za zaštitu životne sredine 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



facebook