UDS TRAŽI DODATNU ZAŠTITU ZAPOSLENIH U SRBIJI

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 09. 04. 2020. | Komentara: 0

UDS TRAŽI DODATNU ZAŠTITU ZAPOSLENIH U SRBIJI

Beograd, 9. april 2020 - Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta predvođenog Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, insistira da Vlada Srbije radi zaštite radnika u Srbiji najhitnije inovira Uredbu o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja donetu još 16. marta.

Tražimo da se jasno precizira obaveza poslodavaca da zaposlene posebnim rešenjima upute na rad van prostorija poslodavaca i onda kada takav rad nije predviđen opštim aktom poslodavca ili ugovorom o radu, a ne da o tome poslodavac subjektivno odlučuje.

Tražimo da se jasno propiše ko i na osnovu kojih kriterijuma procenjuje da li su organizacioni uslovi i priroda posla takvi da omogućavaju rad van prostorija poslodavca, a ne da o tome poslodavac subjektivno odlučuje.

Tražimo da se poslodavci obavežu da organizuju rad u smenama kako bi što manji broj ljudi rad obavljao istovremeno u jednoj prostoriji, bez obzira da li tako nešto iziskuje dodatna sredstva, kako aktuelna Uredba propisuje.

Od inspekcije rada tražimo da maksimalno proaktivno iskoristi mogućnost inspekcijskog nadzora bez posebnog naloga i izdavanje usmenih rešenja u okolnostima vanrednog stanja i da najhitnije ispita sve eventualne slučajeve ugrožavanja zdravlja radnika.

Pre svega zahtevamo od Inspekcije rada i ministra nadležnog za rad i zapošljavanje da hitno ispitaju i javnosti predoče nalaze iz pogona kompanije Yura, obzirom da je javnost informisana da među zaposlenima ove kompanije u Nišu i Rači ima preko 300 zaposlenih u samoizolaciji, nekoliko desetina obolelih, te da radnici odbijaju da uđu u pogone, uprkos 
finansijskim pdsticajima od poslodavca.

Posebno nas zabrinjava informacija da ni medijima, ali ni Inspekciji rada nije dozvoljen ulaz u 
prostorije ove kompanije.

Apelujemo na sve poslodavce, a naročito na one čije je poslovanje subvencionisano novcem građana, da stave zdravlje radnika na prvo mesto. 


UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJA



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



facebook