250 godina prvog Senata Zrenjanina, a vlast ne obeležava ovaj bitan datum

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 06. 06. 2019. | Komentara: 0

250 godina prvog Senata Zrenjanina, a vlast ne obeležava ovaj bitan datum

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton istakao je danas da je nedopustivo što se u Zrenjaninu ne obeležava jedan od najvažnijih dana u istoriji grada - 6. jun 1769. godine, kada je Poveljom carice Austrije Marije Terezije tadašnji Bečkereku uzdignut u rang Slobodnog carskog trgovišta.

LSV

- Lokalne vlasti izbegavaju i pomen ovoga datuma, a jasno je da je ova carska odluka dovela da ubrzanog razvoja i modernizacije našega grada. Pre 250 godina u Bečkereku niču prve fabrike i kulturne ustanove. Naš grad je postao jedan od najvažnijih centara čitavog regiona. Sem privrednog i kulturnog napretka, Bečkerek dobija i svoj prvi Senat, odnosno Skupštinu, tako da se ovaj datum može smatrati i početkom parlamentarnog života. Nažalost, sve ovo nije dovoljno da bi lokalne vlasti u Zrenjaninu posvetile i jedan jedini minut za podsećanje na slavne dane juna 1769. godine – naveo je Marton u saopštenju.

On navodi da su prošla dva i po stoleća od carske Povelje gradu Bečkereku, a Zrenjanin ni izbliza više nije uspešna sredina. 

- Na kraju druge decenije XXI veka grad još nema zdravu pijaću vodu. Radnih mesta je premalo. Mladi odlaze iz grada, pa naš grad gubi dragoceni potencijal. LSV će učiniti sve da se u narednom periodu 6. jun 1769. godine dostojno obeležava. Bežanje od sopstvene istorije je nedopustivo i sramotno – zaključuje Marton.

(SzILSV, 06.06.2019)



Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook