73. godišnjica odluke Vojvođana da se priključe Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 31. 07. 2018. | Komentara: 0

73. godišnjica odluke Vojvođana da se priključe Srbiji

Novi Sad, 31. jul 2018 - Na današnji dan pre 73 godine narodi Vojvodine (Srbi, Mađari, Hrvati, Slovaci, Rumuni, Rusini i Jevreji) su na svojoj Skupštini formirali autonomnu pokrajinu, kao rezultat antifašističke borbe. Nakon odluke o formiranju autonomne pokrajine, Skupština izaslanika naroda Vojvodine je odlučila 31. jula 1945. da se Vojvodina, kao autonomna, priključi Srbiji koja je bila deo jugoslovenske federacije.

LSV

Na stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918. važno je istaći da se Vojvodina dva puta svojom voljom odlučila za život u zajedničkoj državi sa Srbijom. Druga odluka, 31. jula 1945. definisala je da se Vojvodina kao autonomna pokrajina uključuje u sastav Republike Srbije. Zbog toga smo više puta rekli da je današnji Ustav Srbije istorijski falsifikat, jer tvrdi da je njime stvorena Vojvodina 2006. godine.

LSV će nastaviti, kao i prethodne tri decenije, borbu za vraćanje punih autonomnih prava Vojvodine koje je nasiljem ukinuo zločinački režim Slobodana Miloševića. U godini kada se obeležavaju tri decenije „jogurt revolucije“ (1988) poručujemo da se ne mirimo sa realnošću koju je stvorilo nasilje i tajne službe, koje će tri godine kasnije krenuti u svoj ratni pohod na čitavu tadašnju Jugoslaviju.

Za Vojvodinu je danas veoma važan dan - dan njenog istorijskog ostvarenja kao autonomnog političkog subjekta. 

LSV poručuje i naprednjačkom režimu i desnoj opoziciji da neće pristati na negiranje prava Vojvodine i gaženje ostataka njene autonomije. Ligi socijaldemokrata Vojvodine je koncept unitarne nacionalne države stran i nikada se nećemo složiti sa vladajućim ili opozicionim strankama koje ga nude. 

LSV Srbiju vidi kao moderno organizovanu demokratsku, pluralnu i regionalizovanu državu sa Vojvodinom kao mostom između Srbije i Evrope, ali i kao društvo koje živi u miru sa sobom i svojim okruženjem.

Predsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Nenad Čanak




Odbori LSV | Utorak, 06. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani Zrenjanin: Zahtevamo transparentnost gradske administracije u vezi sa biračkim spiskovima

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Zrenjanin, uputila je danas Gradskoj upravi grada Zrenjanina zahtev za dostupnost informacije od javnog  značaja - ukupan broj građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak na današnji dan.
Odbori LSV | Petak, 02. 02. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura se ne meša u svoj posao i dopušta neljudski tretman prema radnicima Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani traži od svih nadležnih državnih organa, kao i od zrenjanske lokalne samouprave, da najzad počnu da rade svoj posao i učine sve da se ispoštuju zakonske obaveze kineskih investitora u fabrici Linglong. 
Saopštenja | Sreda, 31. 01. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin je jedan od najskupljih gradova za život

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani poziva predstavnike gradske vlasti da objasne građanima i građankama Zrenjanina kako da prežive mesec kada im je za zadovoljenje osnovnih životnih potreba neophodna skoro jedna i po plata, a od početka ove godine u Zrenjaninu je poskupelo grejanje, parking, usluge iznošenja i deponovanja smeća, a nedavno je poskupelo i odvođenje otpadnih voda za skoro 70 procenata.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook