Agencija za borbu protiv koruprcije preporučila razrešenje predsednika opštine Žitište, a vladajuća većina ćuti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 13. 04. 2019. | Komentara: 0

Agencija za borbu protiv koruprcije preporučila razrešenje predsednika opštine Žitište, a vladajuća većina ćuti

Žitište, 13. april 2019 - Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu učestvovala u radu  Skupštine u Žitištu, održanoj u sredu 10. aprila, jer ne želimo da učestvujemo u obesmišljavanju najvažnijeg predstavničkog tela lokalne samouprave od strane vladajuće koalicije.

LSV

Vladajuća većina dosledna je u ignorisanju predloga koji dolaze iz redova opozicije, izbegava raspravu o dokumentima Agencije za borbu protiv korupcije i Državne revizorske institucije pretvarajući lokalni parlament u  glasačku mašineriju koja služi samo za aminovanje poteza  koje  u ime građana opštine Žitište preduzima opštinska vladajuća koalicija.

LSV je u ovom sazivu skupštine inicirala raspravu o određenim temama iznoseći predloge, postavljajući pitanja, ali je i podnosila amandmane, međutim svaki put amandmani su odbačeni od strane opštinskog veća kao i same vladajuće koalicije Skupštini opštine Žitišta. 

Bahata i neodgovorna vlast ignoriše svaki predlog opozicije, bilo da se radi o predloženim tačkama dnevnog reda ili amandmanima, a sami odgovori na odbornička pitanja kasne i po nekoliko meseci.

Poslednji primer takvog odnosa su amandmani, koje je podnela LSV na predlog izmena i dopuna statuta. Isti nisu usvojeni, jer niko od odbornika vladajuće većine nije glasao čak ni protiv usvajanja istih.

Pored toga, zabrinjava i činjenica da predsednica skupštine ignoriše, ne stavlja na dnevni red i ne obaveštava odbornike SO Žitište šta se dešava sa preporukom za razrešenje sa javne funkcije predsednika opštine Žitište, koja  je javno objavljena na osnovu Rešenja Agencije za borbu protiv korupcije, a zbog toga što je predsednik opštine Mitar Vučurević, prekršio odredbe Zakona o Agencijji za borbu protiv korupcije.

Takođe, nedostaju informacije i obaveštenja odbornicima skupštine i o reviziji pravilnosti poslovanja opštine Žitište za 2017. godinu,  izvršenu od strane Državne revizorske institucije, a koja je utvrdila da je opština preuzela obaveze u iznosu od 69 miliona dinara iznad odobrenih aproprijacija, izvršila rashode u iznosu od 3,3 miliona više u odnosu na planirana sredsva, preuzela obaveze i izvršila usplatu za nabavku dobara usluga i radova u iznosu od 349 miliona dinara, a da su u tim postupcima utvrđene pojedine materijalno značajne nepravilnosti koje nisu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i isplatila zaposlenima više od 5,6 miliona dinara više od dozvoljenog iznosa.

Smatramo da izveštaj DRI treba da bude objavljen i na sajtu opštine, ali i dostavljen odbornicima, koji na osnovu statuta i poslovnika o radu SO Žitište treba da budu obavešteni o poslovanju opštine Žitište.

Napominjem da je LSV insistirala i na vraćanju direktnih video prenosa sednica ovdašnjeg parlamenta putem interneta, kako se to praktikovalo ranije, međutim vladajuća koalicija ignoriše i to pitanje.

Iz svega je očigledno da vlast želi da građani, a često i njihovi predstavnici, budu neobavešteni o bitnim aspektima funkcionisanja lokalne samouprave.

 Član Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
 Mirća Lelea



Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook