Međunarodni dan borbe protiv fašizma, ksenofobije i antisemitizma

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Akcije/Kampanje | Nedelja, 09. 11. 2008. | Komentara: 0

Međunarodni dan borbe protiv fašizma, ksenofobije i antisemitizma

Jerkov: Što pre usvojiti zakon o zabrani neonacističkih organizacija

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da će Predlog zakona o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih organizacija, koji je ta stranka nedavno prosledila u skupštinsku proceduru, biti ubrzo usvojen jer će tek tada Srbija konačno moći da reguliše ovo veoma bitno pitanje, rekla je danas narodna poslanica i portparolka LSV Aleksandra Jerkov.

Omladina LSV je povodom 9. novembra Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije danas u centru Novog Sada građanima delila flajere kojima podseća na ekscese koje su proteklih godina izazvale neonacističke organizacije u Srbiji, a Jerkova je tom prilikom istakla da se veliki broj građana zbog delovanja fašističkih i neonacističkih organizacija osećaju veoma nesigurno u Srbiji.

- Iskustva mnogih evropskih zemalja govore o tome da zabrana manifestacija ovih organizacija zapravo smanjuje nivo fašizma i nacizma u tim zemljama - istakla je ona.
Jerkova je podsetila da je Liga socijaldemokrata Vojvodine tokom prethodnih godina organizovala niz akcija kojima je ukazivala na problem neonacizma i fašizma u Srbiji, te osuđivala ekscese njihovih pripadnika.

(BILSV, 07. 11. 2008.)

Radojčić: Usvajanje zakona je prvi korak u borbi protiv fašizma

INĐIJA - Liga socijaldemokrata Vojvodine organizovala je danas u Inđiji, povodom obeležavanja 9. novembra Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, prikupljanje potpisa na peticiju za usvajanje zakona o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih organizacija. Sa građanima Inđije razgovarali su pokrajinska poslanica LSV Marija Radojčić i predsednik Mesnog odbora LSV u Beški Igor Pavlović. Građane i građanke, koji su dali svoj potpis na peticiju, prvenstveno je zanimalo da li se neonacističkim i fašističkim organizacijama može stati na put, i kako? Marija Radojčić im je odgovorila:

- Usvajanje zakona je prvi korak na tom putu. Kada zakon bude usvojen svi odgovorni za nedela koja su do sada učinili snosiće odredjene sankcije, a tada će se zapitati da li će nešto slično i dalje činiti - zaključila je Radojčićeva.

(BILSV, 08.11.2008.)

LSV organizovala projekciju filma o borbi protiv rasnih predrasuda

NOVI SAD - Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine organizovala je večeras u SPSENS-u,u okviru akcije obeležavanja 9. novembra Međunarodnog dana borbe protiv fašisma i antisemitizma, projekciju filma „Plavooki". Film, koji je nastao 1996. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, bavi se prvenstveno rasnim, ali i polnim i političkim predrasudama kroz radionice koje već 20 godina vodi bivša nastavnica Džejn Eliot. Cilj ovih radionica je da se prikažu mehanizmi stereotipi i predrasude, kako bi se sprečilo njihovo širenje. Metode Džejn Eliot su kontraverzne, ona deli učesnike radionice u dve grupe po boji očiju. Oni koji imaju braon oči su "bolji" i privilegovana grupa, dok plavooki moraju prihvatiti ulogu "niže" grupe i tretiraju se kao manje inteligentni, manje obrazovani, bez prava i priviliegija. Na ovaj način plavooki, odnosno "beli", po prvi put osete kako izgleda biti diskriminisan na osnovu fizičkih atributa, boje kože, invaliditeta ili pola. U samo 15 minuta Džejn Eliot uspeva da sagradi realan mikrokosmos današnjeg društva sa svim njegovim fenomenima i osećanjima. Ono što počinje kao igra, pretvara se u surovu realnost, koja kod nekih učesnika u radionici izaziva "erupciju osećanja" sa neočekivanim intenzitetom. Inače, Omladina LSV je i danas popodne, drugi dan za redom, u centru Novog Sada delila antifašističke letke a ta akcija će biti nastavljena i u nedelju.

(BILSV, 08.11.2008.)


Sprečiti bujanje fašizma u Srbiji

NOVI SAD - Fašizam danas u Srbiji buja i ima ga sve više, zahvaljujući pre svega nezainteresovanosti nadležnih državnih organa, ocenjeno je danas na okruglom stolu koji je u Skupštini Vojvodine organizovan povodom 9. novembra Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije. Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević je, otvarajući današnji skup istakla da Srbija ove godine dan borbe protiv fašizma dočekuje u momentu kada javni tužilac treba da odluči da li će zabraniti Nacionalni stroj i kada bi, na inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine konačno trebalo da bude usvojen zakon o zabrani neonacističkih organizacija.

- A za to vreme Goran Davidović Firer živi u Italiji, bavi se pisanjem i redovno ažurira svoj sajt - istakla je ona.
Sociolog Mirko Đorđević je upozorio da je osim postojanja nekoliko neonacističkih i profasšuističkih organizacija, u Srbiji veliki problem što se u knjižarama u Srbiji nalazi na stotine fašističkih naslova, a da na to niko ne reaguje.

- Prodaju se ne samo Hitlerova dela, nego mnogi antisemitski spisi i nikome to izgleda ne smeta. I onda se pitamo otkuda se pojavljuju neki momci koji nose pravoslavni krst i slave rođendan Hajnriha Himlera - rekao je Đorđević.

- Otkud Nacionalni stroj, Rasonalisti, Krv i čast? Iza njih stoje delovi struktura moći u episkopatu SPC, tajne službe koje ih plaćaju i forsiraju. Pa ne mogu se stotine i stotine knjiga štampati samo tako - rekao je on. Đorđević ističe da u Srbiji ne postoji antifašistički otpor, dodajući da se Srbija stidi svoje antifašističke prošlosti, te da je Vojislav Koštunica Srbiju ispisao iz antifašističke koalicije time što se nije pojavio u Moskvi na proslavi 60 godina pobede nad fašizmom.

Takođe, problem je, prema njegovim rečima i to što niko ne reaguje na zahteve za reahabilitacijom Milana Nedića, Dimitrija Ljotića i drugih.

Nacizam se mora shvatiti ozbiljno

Govoreći o korenima fašizma istoričar prof. Dr Ranko Končar je rekao da je on nastao u Francuskoj u 19 veku, a da se na prostorima bivše Jugoslavije pojavio između dva svetska rata. Najpoznatiji pokreti su bili ustaški i Ljotićev, koji su prema Končarevim rečima bili klasični kolaboracionistički pokreti koji su napadali izdajnike, a zapravo sami izveli nacionalnu izdaju.

- Jedna od karakteristika fašističkih pojava je da se uvek javljaju kao marginalne grupacije i ako pođete od toga da im ne treba pridavati značaja, u prvoj prilici kada osete da im odgovara istorijski trenutak, postaju snažniji i jači. Zato danas ne treba biti nimalo naivan, i treba im pridati ozbiljnu pažnju - istakao je Končar. On je dodao da država ovakve pokrete uvek može marginalizovati, ali da je pitanje da li država ima volje da ih marginalizuje. On je objasnio da ne postoji precizna definicija fašizma, ali da je reč o sistemu koji odražava diktaturu, u kojem vlada krupni kapital i iza koga stoji ekstremna desnica.

- Reč je o pokretima koji su rasistički određeni, koji uvek po pravilu u svojoj političkoj organizaciji imaju antisemitizam i potpuno negiraju svaki oblik liberalne demokratije i parlamentarnog sistema - naveo je on.


Neonacizam odgovara desnici

Predsednik novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji je rekao da je veliki problem za nacionaliste u Srbiji činjenica da su antifašisti u stvari bili komunisti.

- Komunisti su bili internacionalisti, pa nacionalistima antifašizam smeta jer cepa naciju na antifašiste i fašiste - istakao je Domonji. On je naveo i da će zbog toga nacionalisti pre uspostaviti saradnju sa etničkim konkurentima, nego sa anacionalnim skupinama u svojim državama.

- Kosmopolite i mundijalisti u novom fašizmu zauzimaju mesto koje su ranije zauzimali Jevreji - naveo je on.
Sociolog prof. dr Vladimir Ilić, je ukazao da neonacističke i fašističke organizacije u Srbiji danas pre svega služe parlamentarnoj desnici, kako bi se prikazala umerenijom nego što zaista jeste.

- Kada ne bi bilo ovog vanparlamentarnog društva: Nacionalnog stroja, Krvi i časti i Rasonalista, onda bi se videlo koliko su u stvari ekstremno desno DSS, SRS, pa i nova SNS i slične političke opcije. Ovako se oni mogu prividno prikrivati i reći - mi smo manje desno nego oni, prihvatamo parlamentarizam, negiramo "firer princip" i tako dalje - ukazao je profesor Ilić.

Zabrana neonacističkih organizacija deo rešenja

Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodna poslanica Aleksandra Jerkov rekla je danas da je upravo iz ovih razloga LSV i podnela Predlog zakona o zabrani fašističkih i neonacističkih organizacija i isticanja njihovih simbola, te da očekuje da će se on uskoro naći pred poslanicima.

- Dogovorili smo se sa pravnicima iz Demokratske stranke da prihvate ovaj zakon i očekujemo da će on stvarno u narednom periodu biti stvaljen na dnevni red. To je neophodno kako se borba protiv fašizma ne bi završila na priči umnih ljudi na tribinama, ali i da bi se konačno prekinulo sa tim da knjižare u Srbiji imaju najveću ponudu fašističke propagande - istakla je Jerkova. Ona je dodala i da će usvajanje zakona dovesti do toga da se antifašistički skupovi organizuju bez rizika da njihovi učesnici budu pretučeni ili da, kao Pavel Domonji od neonacista dobiju kamenicu u glavu.

Jerkova je podsetila da bi tim zakonom, pored zabrane organizacija koje u svom delovanju propagiraju fašističku i neonacističku ideologiju, trebalo da budu zabranjene i njihove manifestacije, a kao krivično delo bi se tretiralo i negiranje holokausta, te veličanje lica koja su osuđena i optužena za ratne zločine pred Haškim tribunalom. Publikovanje, skladištenje ili distribucija neonacističke i fašističke propagande, kao i ugrožavanje bilo koje društvene grupe po različitim osnovima takođe će biti sankcionisano ovom zakonom.
Ona je podsetla i da je još pre dve nedelje zakonski predlog LSV trebalo da se nađe na dnevnom redu skupštine po hitnom postupku, ali da za to nije bilo političke volje pošto je za njega, pored pet poslanika LSV glasala jedino predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović.

- Razlog zbog kojeg se on nije našao na dnevnom redu po hitnom postupku je što je DS smatrala da se to može regulisati izmenom Zakona o organizacijama. Međutim, problem je što fašističke i neonacističke ortganizacije često nisu registrovane, već se radi o neformalnim grupama - rekla je Jerkova dodajući da je najbolji način za borbu protiv takvih ideja zabrana organizacija koje ih šire.


Jaša Tomić je bio antisemita

Profesor Ranko Končar je danas istakao i da je iz istorijskih publikacija jasno da je Jaša Tomić bio antisemita i nacionalista, te da je na državi odgorvornost što je dozvolila da pojedinci i određene partije tumače šta je istorijski tačno, a šta ne.

- Toga u civilizovanom svetu nema. Ne može jedan gradonačelnik ili jedna partija da procenjuje šta je to istorijski relevantno i to je nešto na šta se ja zgražam - rekao je on. Međutim, Končar smatra da ne bi trebalo rušiti spomenik Jaši Tomiću, već na neki način sprečiti da se nešto slično ponovi. O pojavi neonacizma i fašizma u Srbiji danas govorili su i novinar Teofil Pančić i Marija Gajicki iz VIVISECT-a, koji su se takođe složili da je za problem neonacizma pre svega odgovorna jasna državna politika po ovom pitanju.

(BILSV, 08. 11. 2008.)


Jovanović: Ukloniti spomenik Jaši Tomiću

NOVI SAD - Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Aleksandar Jovanović ponovio je danas, povodom 9. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, da spomenik poznatom antisemiti Jaši Tomiću treba da bude uklonjen iz centra Novog Sada.

On je, na štandu Omladine LSV u centru Novog Sada gde su građanima deljeni antifašistički leci, rekao da zna da nekim partijama to ne odgovara, kao na primer Demokratskoj stranci Srbije koja je zbog toga najavila da će tražiti i njegovu smenu na mestu predsednika Skupštine grada.

- Jaša Tomić je bio čovek koji je javno govorio i pisao i širio antisemitske ideje, a i ubio je svog političkog neprijatelja i zbog toga bio u zatvoru. Mislim da to najbolje govori o tome ko se zalaže za kakve ideje i mislim da je na građanima da procene koja partija kakve signale šalje - ocenio je Jovanović. On je dodao i da je posebno „bolna simbolika" u tome što je spomenik podignut 2006. godine upravo na današnji dan - Međunarodni dan borbe protiv fašisma i antisemitizma.

Jovanović je ocenio i da su stvari, kada je reč o borbi protiv fašizma, počele da idu na bolje nakon prošlogodišnjeg masovnog antifašističkog skupa u Novom Sadu, jer je tada „poslata poruka i građanima i političkim partijama da se o toj temi mora razgovarati i da se nešto mora preduzeti".

- Rezultat toga je i Ligin Predlog zakona o zabrani zakona o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih organizacija koji se nalazi u proceduri Skupštine Srbije, i koji će se pred poslanicima najverovatije naći do kraja ove godine - zaključio je Jovanović.

(BILSV, 09.11.2008.)



Akcije/Kampanje | Petak, 13. 11. 2015. | Komentara: 0

Zašto tražimo raskidanje Energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine pokreće inicijativu za raskid Energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom jer želi da zaštiti interese Republike Srbije, kao i građanki i građana Vojvodine.
Akcije/Kampanje | Petak, 17. 10. 2014. | Komentara: 0

Ligaši lepe plakate: Nemoj da diraš mog komšiju

NOVI SAD – Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu, Vršcu, Somboru i Staroj Pazovi leple plakate sa porukom „Nemoj da diraš mog komšiju“, kao odgovor na napade na pekare čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice.
Akcije/Kampanje | Utorak, 07. 10. 2014. | Komentara: 0

Žrtve fašizma ne smemo zaboraviti

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine obeležila je danas sedmu godišnjicu od održavanja velikog antifašističkog skupa iz 2007. godine, kada se više hiljada građana okupilo i sprečilo skup neonacista koji su planirali da tog dana u Novom Sadu proslave rođendan šefa SS-a i arhitekte holokausta Hajnriha Himlera. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook