Nećemo dozvoliti dalju pljačku Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Akcije/Kampanje | Subota, 13. 09. 2008. | Komentara: 0

Nećemo dozvoliti dalju pljačku Vojvodine

PANČEVO - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas prilikom desetominutne blokade jednog od ulaza u Rafineriju nafte Pančevo, da će već utorak poslanici i poslanice LSV u Skupštini Vojvodine tražiti da se pokrajinska administracija izjasni o prodaji Naftne industrije Srbije, i da Skupština Vojvodine zahteva izdvajanje Naftagasa iz gasnog sporazuma.

On je dodao da će ako država Srbija odluči iz državnih razloga da proda NIS, LSV tražiti obeštećenje Vojvodine.

- Ponoviću, mi nismo protiv energetskog sporazuma, ali smo protiv pljačke Vojvodine. I kao što smo zaustavljali pljačku i do sada, zaustavićemo je i ovoga puta - rekao je Kostreš. On je iskoristio priliku i da ruskom ambasadoru u Srbiji Aleksandru Konuzinu, koji je izjavio da Rusija insistira na ceni od 400 miiliona evra za NIS, poruči da će se LSV boriti prortiv takvih izjava i namera.

- On je rekao da posle ratifikacije sporazuma nema menjanja ugovora i da će se oni insistirati na tome da za 400 miliona evra bude prodat NIS. A ja pitam ruskog ambasadora da li negde na svetu može Rusija da za 400 miliona evra kupi sledeće stvari: dve upravne zgrade, jedna NIS-ova u Novom Sadu i Jugopetrolova u Beogradu, dve rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu, rafineriju gasa u Elemiru, 497 benzinskih pumpi, 1600 internih benzinskih stanica, 44 stovarišta za snabdevanjem kerozinom, cisterne kapaciteta 18.250 tona, 10.000 metara kvadratnih poslovnog prostora, akcije u drugim kompanijama, nalazišta nafte u Vojvodini, 132 miliona tona nafte i 11 odmarališta i hotela. Da li to ima negde na svetu da se kupi za 400 miliona? Nema. Pa nećete gospodo Rusi to kupiti ni ovde u Vojvodini zato što vam mi nećemo dati - rekao je Kostreš napominjući da LSV nije protiv Rusije, nego protiv pljačke.

- Neće više niko pljačkati Vojvodinu, ustali smo protiv Koncesije borili smo se dve i po godine, srušili smo koncesiju, borićemo se i protiv ove pljačke Vojvodine. Cena za NIS je 2,2 milijarde evra, za 2,2 milijarde evra mi pristajemo da prodamo NIS i nećemo dozvoliti da ta cena bude manja - upozorio je Kostreš.



Jakovljev: Zašto se umanjuje kapacitet gasovoda

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i Izvršnog veća Vojvodine Dušan Jakovljev izjavio je u Pančevu da su u poslednje dve godine znatno izmenjeni prvobitno dogovoreni uslovi sa Rusima i to na štetu Srbije.

- Pre dve godine u memorandumu koji je potpisan sa Gaspromom rečeno je da će kapacitet gasovoda biti 18 milijardi kubika. Sada se govori o deset milijardi kubika, a ministar Mlađan Dinkić je pre neki dan rekao da će se boriti za 15. A zašto ne za 18 ako je to izvodljivo? - rekao je Jakovljev. On je napomenuo da nije isto ni da li će pare od prodaje NIS-a otići u republički ili vojvođanski budžet.

- Da li će se neko setiti - Da li onaj ko kupuje ili onaj ko prodaje NIS, da ovde na parkingu ispred rafinerije o svom trošku organizuje jednu veliku lomaču na kojoj će biti spaljene sve maske koje su građani koristili ne samo u protestima nego i pri spašavanju živih glava? - zapitao se Dušan Jakovljev.

Kostreš: Pančevo će biti vraćeno u statut Vojvodine

Bojan Kostreš je takođe rekao i da grad Pančevo mora da bude centar upravnog regiona u Vojvodini i da ne dolazi u obzir da grad Pančevo bude prigradska opština u Beogradu.

- Grad Pančevo će po zahtevu LSV biti vraćen u statut Vojvodine i svi delovi Vojvodine moraju biti ravnopravni, a građani Vojvodine obeštećeni. Više nećemo trpeti pljačku Vojvodine i nastavićeno sa našom borbom. Jedino ako budemo istrajni i uporni ćemo pobediti - rekao je Kostreš.
(BILSV, 13.09.2008.)



Akcije/Kampanje | Petak, 13. 11. 2015. | Komentara: 0

Zašto tražimo raskidanje Energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine pokreće inicijativu za raskid Energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom jer želi da zaštiti interese Republike Srbije, kao i građanki i građana Vojvodine.
Akcije/Kampanje | Petak, 17. 10. 2014. | Komentara: 0

Ligaši lepe plakate: Nemoj da diraš mog komšiju

NOVI SAD – Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu, Vršcu, Somboru i Staroj Pazovi leple plakate sa porukom „Nemoj da diraš mog komšiju“, kao odgovor na napade na pekare čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice.
Akcije/Kampanje | Utorak, 07. 10. 2014. | Komentara: 0

Žrtve fašizma ne smemo zaboraviti

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine obeležila je danas sedmu godišnjicu od održavanja velikog antifašističkog skupa iz 2007. godine, kada se više hiljada građana okupilo i sprečilo skup neonacista koji su planirali da tog dana u Novom Sadu proslave rođendan šefa SS-a i arhitekte holokausta Hajnriha Himlera. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook