VI Kongres

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Akcije/Kampanje | Nedelja, 14. 12. 2008. | Komentara: 0

VI Kongres

NENAD ČANAK PONOVO PREDSEDNIK LSV

NOVI SAD - Na današnjem VI vanrednom kongresu Lige socijaldemokrata Vojvodine za predsednika je, ogromnom većinom glasova prisutnih delegate ponovo izabran Nenad Čanak.


Čanak je delegate podsetio kako je Vojvodina pre osamnaest godina, imala svoj Ustav, Narodnu banku, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ustavni sud, kao i svoju kvotu ambasadora u diplomatskim predstavništvima zajedničke države. Takođe, Vojvodina je tada imala svoju Akademiju nauka i umetnosti i ekonomsku razvijenost Hrvatske i Slovenije, daleko ispred Srbije, a razlog takvog položaja Vojvodine bio je u velikoj meri u činjenici da je Vojvodina kao politička zajednica raspolagala svojom imovinom i uređivala odnose na svojoj teritoriji svojim zakonima.

Čanak je naveo da će i novi program stranke, koji je usvojen na današnjem kongresu - kao i kada je 1999. godine LSV insistirala na federalizaciji Srbije u smislu rešenja za problem separatizma na Kosovu - takođe insistirati na tome da Vojvodina dobije ekonomsku nezavisnost, jer je to preduslov njenog razvoja.

- Vojvodina nije deo problema nego deo rešenja. 1999. godine smo govorili o republici u federalnoj Srbiji, danas govorimo o autonomnoj pokrajini u evropskoj Srbiji. Međutim, pet elemenata su uvek isti: Zakonodavna, Izvršna i Sudska vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode. Kako god se zvala, Vojvodina to mora imati - istakao je Čanak. On je rekao da je neophodno što pre doneti novi Ustav Srbije koji će se pisati uz uvažavanje Vojvodine i svih drugih prostora koji sutra u Srbiji treba da budu autonomni.

- Što tražimo za Vojvodinu, nudimo i Šumadiji i Niškoj oblasti i Sandžaku, i Beogradu. Tražimo autonomiju a ne karikaturu regije kakve se sada nude sa svih strana. A tek kao suštinski autonomna, Vojvodina može dati svoj puni i pravi doprinos evroregionalizmu i prekograničnoj saradnji - naveo je Čanak.
On je upozorio i da pitanje privatizacije Naftne industrije Srbije nije ekonomsko nego političko pitanje - pitanje odustajanja od tržišne privrede i poklanjanje monopola nad energijom drugoj državi.

- Pitanje poklanjanja NIS-a je pitanje za koje se tvrdi da će vratiti suverenitet Srbije na Kosovu a svi smo svesni da se time samo gubi suverenitet Srbije u Srbiji - rekao je Čanak i pročitao pismo namemnjeno ambasadoru Rusije u Beogradu. U tom pismu ambasador Rusije upozoren je da Vlada Srbije ne prodaje imovinu u svom vlasništvu, podsećajući da je početkom devedesetih godina Republika Srbija, na čijem čelu je tada bio Slobodan Milošević, nasilno prisvojila imovinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, između ostalog i Naftagas.

- Duboko sam uveren da Ruskoj Federaciji ne treba sramota kupovine ukradene imovine. Ističem da ako i dođe do potpisivanja tog ugovora, sklapanog iza leđa javnosti, treba očekivati da on u nekom doglednom periodu bude stavljen van snage. A mi ćemo se potruditi da to bude što pre - navodi se u pismu koje će, pored ambasadora Ruske federacije biti upućeno i predsedniku Republike Srbije, Borisu Tadiću, predsedniku Vlade Republike Srbije Mirku Cvetkoviću, ministru rudarstva i energetike, Petru Škundriću i kopredsedniku mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Rusije, Ivici Dačiću.

Kasnije je na konferenciji za novinare Čanak objasnio da je pismo ruskom ambasadoru poslao zbog toga što je pokušaj prodaje Naftne industrije Srbije na ovakav način protivzakonit i protivustavan, zbog toga što je prvobitno bilo najavljeno da je niska cena NIS-a posledica sporazuma koji obuhvata i izgradnju kraka gasovoda Južni topk, te skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

- Ukoliko je u pitanju direktna prodaja, a to je ono o čemu se ovde radi, onda se moraju poštovati pravila o tome da takve stvari se moraju raditi preko tendera. Sa druge strane, ne može ni po koju cenu dozvoliti da se ruskoj strani, ruskoj državi da budem precizan, ustupi monopol nad snabdevanjem energenata u Srbiji, plus kompletno odsustvo bilo kakve kontrole zaštite čovekove sredine u sledećih pet godina. To su nedopustive stvari i mi to nećemo dozvoliti - istakao je Čanak. On je ponovio da LSV nije protiv Vlade Srbije, već protiv štetnih ugovora.

- Dakle, mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da do tog ugovora ne dođe - naveo je Čanak dodajući da LSV ni prethodni put nije podržala energetski sporazum, ali da je tada vlada podršku našla u SRS i naprednjačkoj stranci.

Izabrano novo rukovodstvo Lige socijaldemokrata Vojvodine

Na današnjem VI Kongresu Lige socijaldemokrata Vojvodine usvojeni su novi Statut i Program, kao i Povelja o budućnosti LSV.

Nakon što je u prvom delu Kongresa Nenad Čanak ponovo izabran za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, Bojan Kostreš je izabran za Generalnog sekretara stranke i zamenika predsednika LSV, dok je Nada Lazić izabrana za potpredsednicu, a Aleksandar Jovanović i Aleksandar Marton za potpredsednike LSV.
Za predsednika Političkog saveta LSV izabran je Dušan Jakovljev, a Kongres je izabrao i novi Glavni odbor partije.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Akcije/Kampanje | Sreda, 07. 10. 2009. | Komentara: 0

Izložba fotografija povodom pobede nad neonacistima

NOVI SAD - Povodom dvogodišnjice antifašističkog marša u Novom Sadu 7. oktobra 2007. godine, danas je u novosadskoj Galeriji Most otvorena izložba fotografija troje novosadskih fotoreportera, zabeležene tog dana. Fotografije Sandre Vojnović, Aleksandra Kamasija i Vladimira Jovanovića pokazuju dešavanja tog dana na raznim lokacijama u Novom Sadu
Akcije/Kampanje | Subota, 06. 06. 2009. | Komentara: 0

Ligaši čistili kej

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine organizovala je danas, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, akciju čišćenja keja na potezu od parka kod Filozofskog fakuleteta do Štranda. Kako je tom prilikom istakla pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine i funkcionerka LSV Danica Baćanović, reč je o simboličnoj akciji koja građane treba da podseti da se životna sredina čuva svaki dan.
Akcije/Kampanje | Subota, 09. 05. 2009. | Komentara: 0

Dan pobede na fašizmom

PANČEVO - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je večeras u Pančevu na skupu koji je LSV organizovala povodom Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope da će se od srede u proceduri Skupštine Srbije naći Predlog zakona o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih organizacija.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook