Akcioni plan za mlade po evropskim standardima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 07. 10. 2015. | Komentara: 0

Akcioni plan za mlade po evropskim standardima

NOVI SAD – Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić izjavila je danas da je resorni republički ministar Srđan Verbić zainteresovan za Program zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju.

LSV

Ona je na današnjoj sednici, predstavljajući Akcioni plan politike za mlade u AP Vojvodini za period od 2015. do 2020. godine, a čiji je deo i zdravstveno vaspitanje o kom već tri godine uče đaci drugih razreda vojvođanskih srednjih škola, navela da je Verbić uputio pismo u kom iznosi nameru da ovim programom dopuni obrazovni sadržaj u celoj zemlji.

Transkript govora Marinike Tepić možete pročitati u nastavku.

U pisanju učestvovao i civilni sektor

Pokrajinski poslanici i poslanice,
kolege pokrajinski sekretari,

Pozivajući vas da podržite Predlog akcionog plana politike za mlade za srednjoročni period planiranja omladinske politike na teritoriji AP Vojvodine za period 2015-2020. godina, ja ću vam izneti nekoliko, po mom dubokom uverenju i uverenju sekretarijata koji predstavljam, radnih informacija da biste imali kompletnu sliku kako se radilo na ovom akcionom planu i kako smo mi promišljali omladinsku politiku u našoj pokrajini. S obzirom na to da krajnji produkt imate u rukama u pisanoj formi, verujem da ste ga detaljno pročitali. Na sva dodatna pitanja tu sam da odgovorim, ali naprosto držim da je značajno da iznesem i neke dodatne informacije.

Najpre, vezano za vremenski okvir, odnosno oktobar mesec u kojem se nalazimo kada usvajamo ovaj Akcioni plan, i s obzirom na to da je prethodni istekao 2014. godine, dužna sam da kažem da se na izradi ovog Akcionog plana radilo šest meseci, počev od jeseni 2014. godine i on je čekao spreman već u februaru mesecu, na početku godine. Ali, uvažavajući apel republičkog resornog ministarstva, koji nije završio krovnu Nacionalnu strategiju za mlade i prateći akcioni plan, a imajući i naše predstavnike u radnim grupama, smatrali smo neuputnim da taj apel ne uvažimo i naprosto smo čekali da se krovna nacionalna strategija usvoji, kao i prateći akcioni plan. Ali, oslanjajući se na, naravno, tekuće važeće zakone o mladima, na Zakon o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine i na Statut AP Vojvodine, u segmentu izvornih nadležnosti omladinske politike, mi smo usvojili Pokrajinsku odluku o opredeljivanju sredstava u oblasti omladinske politike za 2015. godinu i u skladu sa njom i u skladu sa pomenutim zakonima radili do ovog trenutka, a zapravo sve i u skladu sa onim što se i nalazi pred vama i što jeste bio okvir koji je, ispostavilo se, apsolutno ispravan i programski opravdan kada smo ga zaključivali u februaru 2015. godine. 

Naravno da se ovaj dokument oslanja i na Strategiju za mlade Evropske unije i na samom početku imate poimence navedene sve aktere i autore koji su radili na njemu. Držim da je bitno istaći, kada je omladinska politika u pitanju, da smo imali zaista direktnu intenzivnu saradnju sa civilnim sektorom, da su učesnici u pisanju ili autori i koautori ovog akcionog plana bili pozvani putem javnog konkursa koji je bio jedini konkurs koji nije imao eliminacioni princip, odnosno svi koji su se javili na konkurs bili su uključeni u pisanje. Jedino smo ih oblasno podelili u odnosu na osnovne misije njihovih organizacija i u odnosu na njihovo obrazovanje koje su ponudili kao resurs za pisanje ovog akcionog plana. Ono što je, takođe, bitno jeste da smo u okviru jako bitnog segmenta, do kojeg jako držim, a to je učešće u odlučivanju mladih, odnosno omladinskih organizacija i organizacija za mlade, i vrlo popularne transparentnosti koja se provlači kao bitan element participativnosti u svim oblastima delovanja, naročito u budžetskom smislu, uvažili. 

Jedini u republici sprovode prigovorno pravo

Od ove godine sprovodimo, po prvi put, i po tome znam da smo jedinstveni ne samo u pokrajini već i u celoj Republici Srbiji, prigovorno pravo podnosioca zahteva. Krenuli smo u oblasti omladinske politike, onda smo vrlo jednostavno preneli na ceo sekretarijat, odnosno i na sektor sporta, a to je da svi učesnici u javnim konkursima, pa i oni koji to nisu, mogu da prate donošenje odluka na nivou sekretarijata. Dakle, jedini smo sekretarijat koji ne objavljuje bodovanje ili rangiranje podnetih zahteva, već kompletnu sumu koja se predlaže za usvajanje, a onda teče prigovorni rok od osam dana, gde vi možete tačno ispratiti uporedno da li je sekretarijat u konačnom ishodu, uvažavajući eventualno prigovor podnosioca, dopunio sredstva, odobrio neka dodatna sredstva ili neke organizacije koje nisu bile u samom predlogu i na taj način dajući mogućnost da se zaista, u predfinalnoj fazi odlučivanja, i same organizacije uključe i mimo, odnosno, nakon podnošenja zahteva.

Na trećoj strani imate prateći budžet koji je predviđen za 2015. godinu. Bez obzira što se akcioni plan odnosi na srednjoročni petogodišnji period, mi ga budžetski razmatramo na nivou budžetske godine, zato je pred vama 2015. godina. 

Pismo Verbića

I ono što je, svakako, obeležilo ovu godinu i ovaj Akcioni plan, koji u jednom kapitalnom segmentu tek treba da startuje narednih dana, to je, evo, ispostavilo se, jedan od kapitalnih programa Vlade AP Vojvodine, a to je Program zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju, oslanjajući se, ne malo, već značajno i na programe pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i rekla bih, i na prethodnu temu, imajući u vidu da se radi o preventivnom programu, a sa krajnjim ciljem da se sadržaj, koji pomažemo već trćeu godinu, uvede u redovni obrazovni sistem Republike Srbije, odnosno da zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju postane obavezan predmet i sastavni deo obrazovanja u Republici Srbiji.

Imam ekskluzivno pravo ili čast da se i pohvalim sa ove govornice da smo pre nekoliko dana dobili zvaničan dopis resornog ministra Verbića koji je pismeno izrazio veliko interesovanje za ovaj naš program i sa namerom, kako je naveo, da se na osnovu njega dopuni obrazovni sadržaj Republike Srbije i da se on uzme u obzir. 

Za nas su to izuzetno veliki pomaci i da verujem da kvalitet rada ovog sekretarijata, bez obzira što je sekretarijat omladine i sporta nekako u drugoj polovini po rangiranju budžetskog fonda kojim raspolaže, ali mislim da ovakvim strateškim planiranjem, koji traje već neko vreme, postavljamo zaista temelje jednog ozbiljnog promišljanja omladinske politike. Tako i u jednom od, takođe, strateških planova i aktivnosti koje ste videli u ovom akcionom planu, a to je takođe vezano za prevenciju nasilja i diskriminacije, a imajući u vidu da toliko govorimo o vršnjačkom nasilju i internet, odnosno syber nasilju, koje je težišno nasilje sada među adolescentima, i u tom kontekstu predvideli smo jedan namenski, dakle tematski konkurs, gde će sredstva pretežno biti usmerena prema školama.

Dve trećine sredstava odlaze na mlade

Ono što, prateći dosadašnja izvršenja budžeta, ali ovo koje je planirano kroz ovaj akcioni plan, možete videti jeste da su pretežno sredstva u pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu usmerena na škole i na ustanove. Više od dve trećine sredstava ovog sekretarijata se usmerava na osnovne i srednje škole i na ustanove koje se u svojim osnovnim misijama bave i stvaraju uslove za rad sa mladima i za mlade. To je u odnosu, možda, na neke prethodne opaske koje su se ticale i civilnog sektora koji je, šta god neko mislio, neizostavni faktor i korektiv svih vlada i bez tog partnerstva mi ne bismo imali ni ono što danas imamo. Zato se i zove nevladin sektor, zato što naprosto vladin sektor ni ljudski ni finansijski nije u stanju da pokrije sve one interesne i resursne zone koje neko drugi nudi kao svoju uslugu i, naravno, da za tu svoju uslugu treba da primi nadoknadu. 

Dakle, ne bih tako nešto dovodila u pitanje. I, moram da napomenem – bilo mi je na jednom od radnih tela Skupštine zanimljiva opaska jednog od člana i iskoristiću priliku da to kažem i naglas. Bilo je pitanje zbog čega ovaj Akcioni plan nema nikakvu dodatnu meru koja bi se bavila sprečavanjem odlaska mladih u inostranstvo, odnosno mladih intelektualaca. Ja duboko verujem u to i moram da kažem i ne mogu taj stav da branim, da mlade ljude ne treba sprečavati da odlaze za novim znanjima, za novom snagom koju mogu da nađu u zemljama okruženja i dalje, ali samo treba naći načina kako da to svoje znanje posle upregnu i pomognu mestu odakle su došli ili odakle su potekli. To je ta konekcija koju ja vidim sa mladima u koju ulažemo, ali nikako da ih sprečavamo da odlaze za svojim novim šansama i za svojim novim znanjem. 

Mislim da sam rekla sve što se eventualno ne nalazi u ovom materijalu, s obzirom da verujem i znam da ste pročitali pismeni materijal, a stojim svakako na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

Zahvaljujem.

(BILSV, 07.10.2015)




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook