Ako se žene ne budu bavile politikom, politika će se baviti njima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 12. 02. 2020. | Komentara: 0

Ako se žene ne budu bavile politikom, politika će se baviti njima

BEOGRAD - Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga izjavila je da kvota za broj žena na listama utiče na promenu svesti. Gostujući u emisiji „Upitnik“ na Radio-televiziji Srbije, ona je rekla da će izmenjen Zakon o izboru narodnih poslanika, koji propisuje da na listama mora biti 40% manje zastupljenog pola, ohrabriti žene da uđu u politiku. 

LSV

Papuga i tadašnja poslanica LSV Aleksandra Jerkov su 2011. godine podnele amandman koji je 2012. godine usvojen i omogućio je da na izbornim listama 30% kandidata bude manje zastupljenog pola – žena. 

- Tokom ovih devet godina došlo je do mnogih promena, prvenstveno u svesti. Sada su se kockice tako poslagale da sam koordinatorka Ženske parlamentarne mreže, (jer se poslanice menjaju na šest meseci) pa sam aktivno učestvovala u tome da ubedim, promenim mišljenje, lobiram itd. Nije bilo lako da se usvoji. Onih 30% je bilo jako teško postići, a ovih 40% lakše, ali i to je pomak nabolje – kazala je Papuga.

Očekuje da će ova kvota dodatno izmeniti naš mentalitet, žene će se naći na listi i biće ohrabrene da naprave koak u svom političkom životu. 

- Žene još uvek nisu poželjne u politici. Ženama je, po našim pravilima, mesto kod kuće i zašto bi se one bavile politikom kad je to muški posao. Mislim da je povećanje kvote dobro, žene će se naći na listi i to će ih međusobno ohrabriti, pa će se polako okrenuti tome da se ne zadovoljavaju samo time da budu na listi nego će se više baviti problemima u svojoj okolini – dodaje poslanica LSV.

Poručuje da ima dovoljno kvalitetnih kadrova među ženama u političkim strankama, koje će se naći na listama. 

- Svaka stranka i koalicija može da nađe i ima puno žena koje hoće da se bave politikom, jer ako se one ne budu bavile politikom, politika će se baviti njima - zaključila je Olena Papuga.

Ona navodi i da je ostalo još puno posla kada je u pitanju ravnopravnost polova, te je istakla da bi se trebalo ugledati na AP Vojvodinu, na primer, koja je davno prihvatila rodno senzitivni jezik. Papuga naglašava i da je važno što pre doneti Zakon o finansijskoj podršci porodici, jer će tako biti osnažene i porodice i žene u porodicama, pa će one lakše ulaziti i u rešavanje problema koje se ne tiču samo njihovog porodičnog sveta, već i, možda, visoke politike.

(SzILSV, 12.02.2020)



Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook