Ako su deca ukras sveta odrasli moraju biti odgovorni stariji i dozvoliti im da krase svet

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 03. 11. 2019. | Komentara: 0

Ako su deca ukras sveta odrasli moraju biti odgovorni stariji i dozvoliti im da krase svet

Novi Sad, 3. novembar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine nedavno je  potpisala Memorandum o razumevanju i prihvatanju Kodeksa o zaštiti dece od političkih zloupotreba, izražavajući tako podršku aktivnostima Udruženja „Prijatelji dece Srbije“, u nameri da zaštiti decu od eventualnih političkih zloupotreba. 

LSV

Međunarodno zakonodavstvo prepoznaje prava deteta od Konvencije usvojene na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 1989. godine, preko Zakona o ratifikaciji Konvencije Ujedinjenih nacija 1990. godine, uz prihvatanje principa Svetskog samita za decu iz iste godine.  Prvi Kodeks „Deca i mediji“ koji je od 1993. godine štampan u nekoliko izdanja, nastao je kao izraz potrebe da se zaštite ne samo dečja prava u načelu, već da se preko medija uzmu u zaštitu sva deca koja su u tom trenutku bila ugrožena na svaki način, čak i fizički – u vreme sukoba na tlu tadašnje Jugoslavije. U tom periodu nije postojala nikakva zakonska regulativa, niti približna razuđenost medijskih sadržaja. Značaj u usvajanju novog Kodeksa ogleda se i u tome što se u međuvremenu desila i digitalna revolucija koja je za period od 26 godina donela nove promene, usvojene obrasce ponašanja i rada medija, filmske industrije... 

Danas je stanje poražavajuće budući da u Srbiji oko 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu, a dodatnih 30,2% je u riziku da padne ispod ove granice. Samo polovina dece pohađa obavezno predškolsko obrazovanje, kod najsiromašnijih društvenih grupa taj procenat je svega 9%. I dalje postoji isključenost dece iz marginalizovanih porodica, koja imaju invaliditet ili teške oblike smetnji u razvoju. Uprkos negativnom demografskom trendu, ne postoji sluh državnih institucija da se olakša planiranje porodice i uskladi rad i roditeljstvo, kako bi se moglo rešiti egzistencijalno pitanje porodice, uz institucionalno obrazovanje dece iz najugroženijih društvenih grupa. 

Svi zakoni koji su usvojeni u Narodnoj skupštini Republike Srbije imaju „prizvuk“ evropskog zakonodavstva, ali nisu usklađeni sa praksom koja se primenjuje. Ništa ne pomaže, jer se mora odgovoriti na potrebe dece i omladine, jer na taj način sprečavamo ugrožavanje njihovih prava na samom izvoru problema. To znači veći stepen saradnje ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, bolju zaštitu prava deteta u slučajevima bolesti, zanemarivanja, uključivanja u društvene tokove… 

Liga socijaldemokrata Vojvodine potpisivanjem pomenutog Memoranduma izražava spremnost da učestvuje u stvaranju uslova za što lakši ulazak deteta u svet odraslih kroz delovanje u javnom prostoru. U obavezi smo da stvorimo pozitivne vrednosti u društvu, tokom školovanja i sticanja iskustva da svakom detetu omogućimo da postane odgovorna odrasla osoba koja je spremna da se nosi sa izazovima u periodu zrelosti. Uloga političkih organizacija je da se zalažu za regulisanje i ostvarivanje političkih prava deteta, koja su primerena njihovom uzrastu i psihičkoj zrelosti, protiv bilo kakvog oblika zloupotrebe ovih prava u političke svrhe. Bez obzira na razloge i obrazloženja. Ako učestvujemo u kreiranju budućnosti za svu decu, moramo se potruditi da aktivnostima i delovanjem stvorimo okruženje koje će biti ispunjeno poverenjem, tolerancijom, težnjom ka slobodi i unapređivanju kako znanja, tako i veština, poštovanjem prava svake osobe – od dana rođenja. 

Pozdravljamo odlučnost u radu Udruženja „Prijatelji dece Srbije“ koji rade u interesu dece kroz Kodeks i obavezu potpisivanja Memoranduma. Liga socijaldemokrata Vojvodine će svojim radom pokušati da odgovori na sve obaveze koje političke partije imaju, zalažući se za najbolji interes dece u svojim svakodnevnim aktivnostima. 

Sekretarka Političkog saveta 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Ana Pataki 



Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook