Ako želimo da Vučić ode, moramo ga pobediti na izborima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 09. 09. 2019. | Komentara: 0

Ako želimo da Vučić ode, moramo ga pobediti na izborima

BEOGRAD – Naravno da ne postoje fer uslovi za izbore, mišljenja je Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine, tokom razgovora za Danas o tome zbog čega lider LSV smatra da bi umesto bojkota trebalo pozvati građane da izađu na birališta.

LSV

Nezavisno od toga što se ne slažete sa onim većinskim delom opozicije, koja je, ne samo prema Vašoj oceni, nego i sa drugih opozicionih strana, ocenjena kao nacionalistička i, kako kažete, suprotna osnovnim načelima LSV-a, da li, zaista, mislite da u Srbiji, pod vladavinom Aleksandra Vučića, čija je jedna od osnovnih karakteristika, očigledno je – kontrola medija – postoje uslovi za fer izbore?

- Naravno da ne postoje fer uslovi za izbore, ali ne vidimo kako će se oni promeniti sami od sebe. Režim ne samo da kontroliše većinu medija nego i uslove za održavanje izbora često čini nemogućima. Nedavno su bili raspisani izbori za savete mesnih zajednica u opštinama Kovačica i Bela Crkva. Jedan od uslova za kandidovanje je bio overa potpisa od strane notara koji ne postoje u ovim opštinama. A kada krene prikupljanje potpisa, onda počinju i pritisci na birače i kandidate. To je nečuveno. Tako nije bilo ni za vreme Miloševića. Ali mi ne želimo da se predamo, jer bojkot izbora znači da ste doneli odluku da uđete u vaninstitucionalne sukobe sa vladajućim režimom. Bojim se da to može da dovede do ozbiljnih nestabilnosti koje u ovom momentu mogu da odgovaraju samo interesima ruske politike na Zapadnom Balkanu.

Kako vidite, recimo, situaciju u kojoj je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, moguće gostovanje Nenada Čanka, lidera Vaše partije, kao i Čedomira Jovanovića, predsednika LDP, a nije moguće ostalih opozicionih političara, koji se na tim televizijama žestoko kritikuju, što nije slučaj sa dva gore navedena opoziciona lidera? To su neke očiglednosti naspram kojih su te dve stranke ocenjene kao „lažno opozicione“. Kako to demantujete, odnosno objašnjavate?

- Mi iz LSV se pojavljujemo svuda gde nas pozovu. Recimo, nema nas na televiziji N1 jer ne govorimo u prilog bojkotaškog mejnstrima. Zar to nije malo čudno? Zar objektivni mediji ne bi trebalo da održe lekciju onim kontrolisanim od strane Vučića tako što će biti otvoreni za sve uglove posmatranja jednog pitanja? Uostalom, „prava opozicija“ bi morala da nudi suštinski drugačiji program i koncept u odnosu na Vučića, a ne da se sa njim takmiče u nacionalizmu i ulagivanju Putinu. Sukobi među njima su toliko žestoki i lični, jer je u pitanju borba za vlast, a ne sudar različitih programskih ili idejnih koncepcija.

Šta mislite o ocenama da je besmisleno izlaziti na izbore, imajući u vidu stepen kontrole koju vlast Aleksandra Vučića ima nad gotovo svim sferama u društvu? I da li su okolnosti u Srbiji trenutno toliko autentične i svojstvene, neuporedive, da nije moguće pozivati se na prethodno iskustvo i praviti paralele na osnovu kojih bi se mogao izvesti zaključak da je bojkot izbora danas isto besmislen kao što je, recimo, u određenim okolnostima, bio u prošlosti?

- Uslovi nisu dobri i to je nesporno, ali odustajanje od borbe nije opcija. Da smo tako razmišljali devedesetih još bi nam Milošević bio za vratom. Ne razumem one koji se nadaju da će se stvari promeniti same od sebe. Pa i za Gonzalesov „lex specialis“ je bila potrebna pobeda po njegovim pravilima i višemesečne demonstracije kako bi se izborna volja odbranila. Peti oktobar je bio bunt protiv izborne krađe, a ne pokušaj promene vlasti bez izbora. Dakle, ako želimo da Vučić ode moramo ga pobediti na izborima. Građanski sukobi nisu i ne smeju biti opcija. Liga će uskoro izaći sa predlogom novih izbornih pravila, čija će suština biti u tome da je Srbija organizovana u više izbornih jedinica i da je Vojvodina jedna od njih. Takođe ćemo ponuditi i ideju kako bi se moglo stati na put preletačima koji su zlo koje uništava i ovako krhku demokratiju u Srbiji.

Kakvi su utisci predstavnika LSV sa sastanka o izbornim uslovima, nedavno održanim na FPN?

- Mi smatramo da se o ovako važnim temama mora razgovarati u parlamentu. Iz tog razloga smo i propustili prvi krug razgovora. Atmosfera je loša i jasno je da većina učesnika dolazi ili ne dolazi na ove sastanke da bi poslala određenu poruku svojim biračima, a ne da bi se pronašlo rešenje. To nije dobro.

Kako se Vojvođanski front priprema za predstojeće izbore?

- Vojvođanski front se formira kao politička platforma koja bi trebalo da okupi sve grupacije i pojedince koji pre svega dele isti sistem vrednosti, ali imaju i bliske poglede na budućnost Vojvodine i Srbije. Antifašizam je temelj naše saradnje a saglasnost o evroatlantskim integracijama, neophodnosti pomirenja i saradnje u regionu i organizovanje decentralizovane i regionalizovane, sekularne države sa punom, Ustavom garantovanom, autonomijom Vojvodine osnova su politike koju želimo da sprovodimo. Vojvođanski front će insistirati na očuvanju multietničke, multikulturalne i višejezične Vojvodine i borićemo se da se Srbija mora suočiti sa prošlošću, kao i sa realnošću kada je reč o Kosovu.
(SzILSV, 09.09.2019)



Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook