Aleksandar Jovanović pisao patrijarhu

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Subota, 21. 01. 2012. | Komentara: 0

Aleksandar Jovanović pisao patrijarhu

NOVI SAD – Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović poslao je danas otvoreno pismo Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom gospodinu Irineju, povodom istupa Eparhije bačke i vladike Irineja Bulovića u poslednjih nekoliko dana.

Aleksandar Jovanovic

U pismu je, između ostalog naveo da su Eparhija bačka i vladika Irinej tokom prethodne nedelje izneli niz neshvatljivih, uvredljivih i zlonamernih optužbi na račun najviših predstavnika Grada Novog Sada, a povodom obeležavanja 70. godišnjice Novosadske racije.

– Eparhija bačka i vladika Irinej ne prestaju da napadaju gradsku vlast, tvrdeći da je ona kriva za neorganizovanje pomena 70 godina od zloglasne Novosadske racije, iz 1942. godine. To se, pri tom, čini jezikom koji nikome nije primeren, a posebno ne sveštenim licima, niti u skladu sa vrednostima koje Srpska pravoslavna crkva zastupa – istakao je Jovanović. On je patrijarha zapitao i kako je moguće da se Vladika Irinej sa tolikim nepoštovanjem odnosi prema žrtvama Novosadske racije i svima onima koji imaju pravo i žele da obeleže ovaj tragičan događaj, preteći im da ne mogu da prisustvuju komemoraciji. – Vladika Irinej daje sebi za pravo da određuje ko će, kada i sa kim da obeležava događaj koji pripada svim Novosađanima i Novosađankama, bez obzira na veroispovest i nacionalnost. Samo u poslednja dva dana, u javnosti su izneti stavovi da počasni građanin Novog Sada i direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, ne može da prisustvuju obeležavanju Novosadske racije, pod obrazloženjem da je on gost Grada Novog Sada, da bi potom stiglo objašnjenje da, ipak, može. Zar je vladiki Irineju prihvatljivije da stoji pored naoružanih pripadnika paravojnih formacija, nego pored počasnog građanina grada gde se nalazi i sedište Eparhije bačke – upitao je Jovanović. Predsednik gradskog parlamenta je zapitao i hoće li se do ponedeljka vladika Irinej predomisliti, pa ipak zabraniti gospodinu Zurofu da prisustvuju obeležavanju pomena Novosadske racije?

– Na pomirljive tonove najviših predstavnika Novog Sada, vladika Irinej odgovara gotovo siledžijski. Na šta se svelo obeležavanje tragičnog događaja, jedino zahvaljujući pojedincima Eparhije bačke? Na sve samo ne na ono kako bi moralo da bude: sa poštovanjem prema žrtvama Racije, njihovim porodicama, Novosađanima i Novosađankama – istakao je Aleksandar Jovanović. Dodao je da ne želi da se upušta u beskorisnu polemiku sa sveštenstvom Eparhije bačke, ali da ga, kao predsednika Skupštine grada Novog Sada, interesuje da li je patrijarh upoznati sa njihovim stavovima.

– Da li je stav vladike Irineja, koji je iznosio prethodnih dana, stav i Srpske pravoslavane crkve? Ili je to lični stav građanina Republike Srbije gospodina Bulovića – upitao je na kraju pisma predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović.

(BILSV, 21. 01. 2012.)Saopštenja | Petak, 06. 12. 2019. | Komentara: 0

Mirović je morao da pazi šta se dogovara

Uveren sam da oprema javnog servisa kakav je RTV Vojvodine nije jeftina, ali ne znam da li je 12 ili 14 miliona evra malo ili puno za to. Siguran sam, međutim, da bi pokrajinski premijer Igor Mirović morao da pazi na to šta se dogovara, a naročito kada su u pitanju tako velike svote i kada se planira nabavka opreme za pokrajinski javni servis koji emituje program na sedam platformi i 16 jezika.
Saopštenja | Petak, 06. 12. 2019. | Komentara: 0

Obradović naneo štetu odnosima Srbije i Ukrajine

Lider Dveri i Saveza za Srbiju Boško Obradović je prošli put bojkotovao rad parlamenta tako što je išao u posetu Ruskoj Dumi, a juče tako što je u njega uveo delegaciju sa predstavnikom Krima. Tim postupkom Obradović je istovremeno i promovisao koncept okupacije dela teritorije suverenih zemalja kao legalan politički metod i naneo štetu odnosima Srbije i Ukrajine.
Događaji | Četvrtak, 05. 12. 2019. | Komentara: 0

Čekanje Zapadnog Balkana na prijem u EU šteti svima

Predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije Nenad Čanak izjavio je da čekanje Zapadnog Balkana na prijem u Evropsku uniju, bez jasnih pravila i konkretnih zahteva o tome šta se od nas očekuje da učinimo, radi u korist štete Zapadnog Balkana, Balkana uopšte i Evrope u celini. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook