Aleksandar Jovanović pisao patrijarhu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 21. 01. 2012. | Komentara: 0

Aleksandar Jovanović pisao patrijarhu

NOVI SAD – Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović poslao je danas otvoreno pismo Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom gospodinu Irineju, povodom istupa Eparhije bačke i vladike Irineja Bulovića u poslednjih nekoliko dana.

Aleksandar Jovanovic

U pismu je, između ostalog naveo da su Eparhija bačka i vladika Irinej tokom prethodne nedelje izneli niz neshvatljivih, uvredljivih i zlonamernih optužbi na račun najviših predstavnika Grada Novog Sada, a povodom obeležavanja 70. godišnjice Novosadske racije.

– Eparhija bačka i vladika Irinej ne prestaju da napadaju gradsku vlast, tvrdeći da je ona kriva za neorganizovanje pomena 70 godina od zloglasne Novosadske racije, iz 1942. godine. To se, pri tom, čini jezikom koji nikome nije primeren, a posebno ne sveštenim licima, niti u skladu sa vrednostima koje Srpska pravoslavna crkva zastupa – istakao je Jovanović. On je patrijarha zapitao i kako je moguće da se Vladika Irinej sa tolikim nepoštovanjem odnosi prema žrtvama Novosadske racije i svima onima koji imaju pravo i žele da obeleže ovaj tragičan događaj, preteći im da ne mogu da prisustvuju komemoraciji. – Vladika Irinej daje sebi za pravo da određuje ko će, kada i sa kim da obeležava događaj koji pripada svim Novosađanima i Novosađankama, bez obzira na veroispovest i nacionalnost. Samo u poslednja dva dana, u javnosti su izneti stavovi da počasni građanin Novog Sada i direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, ne može da prisustvuju obeležavanju Novosadske racije, pod obrazloženjem da je on gost Grada Novog Sada, da bi potom stiglo objašnjenje da, ipak, može. Zar je vladiki Irineju prihvatljivije da stoji pored naoružanih pripadnika paravojnih formacija, nego pored počasnog građanina grada gde se nalazi i sedište Eparhije bačke – upitao je Jovanović. Predsednik gradskog parlamenta je zapitao i hoće li se do ponedeljka vladika Irinej predomisliti, pa ipak zabraniti gospodinu Zurofu da prisustvuju obeležavanju pomena Novosadske racije?

– Na pomirljive tonove najviših predstavnika Novog Sada, vladika Irinej odgovara gotovo siledžijski. Na šta se svelo obeležavanje tragičnog događaja, jedino zahvaljujući pojedincima Eparhije bačke? Na sve samo ne na ono kako bi moralo da bude: sa poštovanjem prema žrtvama Racije, njihovim porodicama, Novosađanima i Novosađankama – istakao je Aleksandar Jovanović. Dodao je da ne želi da se upušta u beskorisnu polemiku sa sveštenstvom Eparhije bačke, ali da ga, kao predsednika Skupštine grada Novog Sada, interesuje da li je patrijarh upoznati sa njihovim stavovima.

– Da li je stav vladike Irineja, koji je iznosio prethodnih dana, stav i Srpske pravoslavane crkve? Ili je to lični stav građanina Republike Srbije gospodina Bulovića – upitao je na kraju pisma predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović.

(BILSV, 21. 01. 2012.)



Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook