Autonomistički blok već formiran

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 20. 08. 2012. | Komentara: 1

Autonomistički blok već formiran

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine će se pridružiti svakoj inicijativi koja će voditi ka većoj autonomiji Vojvodine ili ka zaštiti već postojećih prava AP Vojvodine, ali ne smatra da je potrebno formirati bilo kakav novi blok, jer je autonomistički blok, odnosno front formiran čim je u Skupštini AP Vojvodine oformljena jedna, a u Skupštini Republike Srbije druga većina, istakla je portparolka LSV Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

U intervjuu u emisiji “Politbiro” na RTV Vojvodine, Jerkova je istakla da zbog toga formiranje takvog bloka nije pitanje nekog naknadnog dogovora među strankama ili potpisivanja nekog papira ili sporazuma, već pitanje borbe za bolji život građana Vojvodine. Kada su u pitanju finansiranje AP Vojvodine i njena imovna, Jerkova je rekla da time treba da se bave pokrajinske institucije.

Nemoguće izbeći konfrontaciju


Aleksandra Jerkov je ocenila i da će do konfrontacije između Pokrajine i Republike doći zbog toga što vladu u Beogradu čini Srpska napreda stranka, čiji je sadašnji predsednik Aleksandar Vučić do pre četiri godine bio perjanica Srpske radikalne stranke i omiljeni stranački učenik i politički učenik Vojislava Šešelja. Takođe, premijer vlade Ivica Dačić je predsednik Socijalističke partije Srbije, koja bi mogla biti drugačija od SPS-a iz devedesetih godina, ali koja je ukinula autonomiju Vojvodine istakla je Jerkova dodajući da iako su socijalisti bili i u prošloj vladi, nisu bili njena okosnica.
– Oni su bili u prošloj vladi kao stranka koja je prihvatila program koji je pred skupštinu izneo Mirko Cvetković. Isto kao što ga je prihvatila i Liga socijaldemokrata Vojvodine i isto kao što nije tajna da LSV, uprkos svim nezadovoljstvima koje je imala u prethodne četiri godine vladom Mirka Cvetkovića, nije rušila Vladu Mirka Cvetkovića isključivo zbog toga da na vlast ne bi došla ova vlada kakvu sada imamo –  istakla je Jerkova.

Neophodna borba za autonomiju

Portparolka LSV je podsetila da je tokom mandata prethodne vlade usvojen Statut AP Vojvodine, koji za LSV ne predstavlja veliki uspeh, ali je takođe usvojen i Zakon o javnoj svojini kojim su lokalne samouprave i autonomna pokrajina dobili imovinu, te da je Vojvodina dobila čitav niz nadležnosti mnogim drugim zakonima. Zbog svega navedenog, ukazuje Jerkova, izuzetno je licemeran stav Saveza vojvođanskih Mađara da je svejedno da li je na vlasti DS ili SNS.
– Ako misle da je to svejedno, onda je to trebalo da kažu pre mesec dana ili pre dva meseca, a ne da danas govore o tome kako nema potrebe boriti se za autonomiju Vojvodine uz konfrontaciju. Sa Srpskom naprednom strankom dogovora o autonomiji Vojvodine nema – istakla je Jerkova. Komentarišući izjavu Tomislava Nikolića datu u izbornoj kampanji da ne treba svaki zahtev Vojvodine smatrati kao separatizam, Jerkova je rekla da LSV ne veruje u takve izjave.
– Mislim da Vojvođani generalno više ne veruju u reči i velika obećanja koje se Vojvodini daju u kampanji. Zbog toga što su manje više sve političke stranke i njihovi lideri shvatili da građani Vojvodine očigledno imaju potrebu za autonomijom – dodala je ona ističući da će SNS-u biti potrebno mnogo više od praznih reči datih u kampanji da LSV ubede da su drugačiji.

Preti podela u lokalu

Aleksandra Jerkov je rekla i da se plaši da će u narednom periodu bolji položaj imati one opštine u kojima je na vlasti identična koalicija kao u republici, što bi moglo dovesti do neke vrste podela među opštinama u Vojvodini.
– One opštine u kojima koaliciju čine iste stranke koje čine koaliciju u republici biće  upućene na republiku, a one opštine u kojima na vlasti nije ista koalicija kao u republici, biće odbijane od strane republike i upućivane na pokrajinu. To nije novi scenario – rekla je ona. Jerkova je podsetila da je takav scenario Mlađan Dinkić, koji je ponovo zadužen za finansije i ekonomiju, već oprobao u više prethodnih mandata kada su investicije dolazile isključivo u one opštine u kojima su na vlasti bili neki lokalni lideri koji su kasnije postali članovi Ujedinjenih regiona Srbije.
– Svi se sećaju Zaječara i afere sa Gorenjem gde su investitorima otvoreno nuđeni povoljniji uslovi da bi došli u politički podobne opštine. Plašim se da je to sudbina koja čeka vojvođanske opštine – upozorila je Jerkova.

Kazne za “preletače”

Komentarišući “preletače” koji su svojim mandatima omogućili promene vlasti u pojedinim opštinama, Jerkova je rekla da se u svim odborima u kojima je bilo takvih situacija razgovara se o tome kako se desilo da ljudi, koji očigledno nemaju ličnog moralnog ili bilo kakvog drugog kredibiliteta, mogu da se nađu tako visoko pozicionirani na listama.
– Ne verujemo u to da neko preko noći od ligaša postane naprednjak – rekla je Jerkova dodajući da zbog toga oni koji su zaslužni za tako lošu procenu treba da snose odgovornost.

(BILSV, 20. 08. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook