Baćanović: Čađ je najveći zagađivač vazduha u Srbiji

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 22. 04. 2011. | Komentara: 0

Baćanović: Čađ je najveći zagađivač vazduha u Srbiji

BEOGRAD - Čađ iz kućnih ložišta je najveći zagađivač vazduha u Srbiji, izjavila je danas medijima pomoćnica ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Danica Baćanović povodom Dana planete Zemlje. Ona i dodala da je taj problem najizraženiji u Užicu. Baćanovićeva je navela da je i saobraćaj jedan od glavnih zagađivača vazduha u Srbiji i da je taj problem delimično rešen prestankom proizvodnje benzina sa visokim sadržajem olova.

Ona je pozvala građane Srbije da češće koriste bicikl kao prevozno srestvo tokom letnjih dana.

"Vazduh zagađuju i elektrane, toplane i preterano korišćenje mazuta " dodala je ona i navela da najmanje zagađenja stvaraju postrojenja koja rade na gas.

Samo pola otpadnih voda u kanalizacionim sistemima

Govoreći o otpadnim vodama Baćanovićeva je kazala da je 50 odsto otpadnih voda u Srbiji obuhvaćeno kanalizacionim sistemom.

"U ministarstvu se ulažu napori da se što više prigradskih naselja i ruralnih oblasti priključi na neki vid kanalizacione mreže, bez obzira da li će se te mreže spajati sa gradskim " kazala je ona. Kako je navela Baćanovićeva, u narednih nekoliko godina, u ruralnim oblastima će se vršiti edukacija građana i radiće se na pronalaženju ekonomičnih rešenja za sakupljanje, odvođenje i tretman otpadnih voda. Baćanović je izjavila da je za punu implementaciju okvirne direktive o vodama u Srbji potrebno preko pet milijardi evra.

"Problemi otpadnih voda počeli su da se rešavaju sedamdesetih i osamdesetih godina i onda se stalo, a tek se u poslednje dve godine ponovo radi na rešavanju tih problema " navela je ona. Prema njenim rečima, Nacionalnim programom zaštite životne sredine koji je usvojila Vlada, procenjeni su realni kratkoročni i dugoročni ciljevi, a konkretni akcioni planovi i projekti su preneti nadležnim lokalnim samoupravama.

"U Vojvodini su u većem broju prigradskih naselja urađeni projekti za izgradnju kanalizacione mreže "  pojasnila je ona dodajući da se radi jedan po jedan projekat. Baćanovićeva je rekla da se trenutno rade projekti za tretman postrojenja otpadnih voda u Šapcu, za Užicu, Vranju i Leskovcu.

Sređuje se Veliki bački kanal

Napravljen je napredak na Velikom bačkom kanalu koji je bio najzagađeniji vodotok u Evropi i završen je veći deo kolektorske mreže koji treba da prikupi otpadne vode iz Kule, Vrbasa, Crvenke i nekoliko prigradskih naselja. Baćanovćeva je rekla da je za Veliki bački kanal završen tender od strane evropske komisije i izrazila nadu da će uskoro početi izgradnja kojom će jedan od najzagađenijih vodotoka izgledati mnogo bolje.

"Imamo i hemijskih i mikrobioloških problema sa vodom za piće u nekim sredinama najčešće zbog zastarelosti mreže " istakla je ona i dodala su problemi sa pijaćom vodom u gradskim naseljima minimalni. Prema njenim rečima, u Beogradu je mreža za prečišćavanje pijaće vode dobra, ali u nekim gradovima Vojvodine, kao što su Subotica i Zrenjanin, gde je sirova voda slabijeg kvaliteta, ne postoji adekvatna tehnologija za prečišćavanje.

"Postoje prelazni rokovi od pet do deset godina u kojima je moguće poboljšati kanaizacionu mrežu u Srbiji " kazala je Baćanović.

(BILSV, 22. 04. 2011.)
Iz medija | Nedelja, 18. 08. 2019. | Komentara: 0

Strah od uterivanja opozicije u jednoumlje

Od početnih polemika pre skoro deset meseci o tome ko (ne)treba da govori na protestima protiv vlasti, u opoziciji se u poslednje vreme raspravlja i o tome ko nije poželjan da prisustvuje javnim okupljanjima i šeta u protestnoj koloni, piše Politika.
Iz medija | Subota, 17. 08. 2019. | Komentara: 0

Dijalog političkih aktera važan i mora se održati u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Dijalog koji se vodi između predstavnika vlasti i opozicije je, između ostalog, jako dobar i zbog iznalaženja rešenja za problem u vezi sa izbornim uslovima u Srbiji, rekao je na početku gostovanja u emisiji "Politbiro" portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. Prema njegovim rečima, dijalog je veoma bitan, jer gde njega nema tu ima prostora za nasilje.
Saopštenja | Petak, 16. 08. 2019. | Komentara: 0

LSV će učestvovati na predstojećem sastanku vlasti i opozicije

Liga socijaldemokrata Vojvodine učestvovaće na predstojećem sastanku predstavnika vlasti, opozicije i eksperata posvećenom medijima. Kao što smo i ranije isticali, ova vrsta razgovora je dragocena, ali je bitno da se on održava u institucijama sistema.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook