Baćanović: Čađ je najveći zagađivač vazduha u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 22. 04. 2011. | Komentara: 0

Baćanović: Čađ je najveći zagađivač vazduha u Srbiji

BEOGRAD - Čađ iz kućnih ložišta je najveći zagađivač vazduha u Srbiji, izjavila je danas medijima pomoćnica ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Danica Baćanović povodom Dana planete Zemlje. Ona i dodala da je taj problem najizraženiji u Užicu. Baćanovićeva je navela da je i saobraćaj jedan od glavnih zagađivača vazduha u Srbiji i da je taj problem delimično rešen prestankom proizvodnje benzina sa visokim sadržajem olova.

Ona je pozvala građane Srbije da češće koriste bicikl kao prevozno srestvo tokom letnjih dana.

"Vazduh zagađuju i elektrane, toplane i preterano korišćenje mazuta " dodala je ona i navela da najmanje zagađenja stvaraju postrojenja koja rade na gas.

Samo pola otpadnih voda u kanalizacionim sistemima

Govoreći o otpadnim vodama Baćanovićeva je kazala da je 50 odsto otpadnih voda u Srbiji obuhvaćeno kanalizacionim sistemom.

"U ministarstvu se ulažu napori da se što više prigradskih naselja i ruralnih oblasti priključi na neki vid kanalizacione mreže, bez obzira da li će se te mreže spajati sa gradskim " kazala je ona. Kako je navela Baćanovićeva, u narednih nekoliko godina, u ruralnim oblastima će se vršiti edukacija građana i radiće se na pronalaženju ekonomičnih rešenja za sakupljanje, odvođenje i tretman otpadnih voda. Baćanović je izjavila da je za punu implementaciju okvirne direktive o vodama u Srbji potrebno preko pet milijardi evra.

"Problemi otpadnih voda počeli su da se rešavaju sedamdesetih i osamdesetih godina i onda se stalo, a tek se u poslednje dve godine ponovo radi na rešavanju tih problema " navela je ona. Prema njenim rečima, Nacionalnim programom zaštite životne sredine koji je usvojila Vlada, procenjeni su realni kratkoročni i dugoročni ciljevi, a konkretni akcioni planovi i projekti su preneti nadležnim lokalnim samoupravama.

"U Vojvodini su u većem broju prigradskih naselja urađeni projekti za izgradnju kanalizacione mreže "  pojasnila je ona dodajući da se radi jedan po jedan projekat. Baćanovićeva je rekla da se trenutno rade projekti za tretman postrojenja otpadnih voda u Šapcu, za Užicu, Vranju i Leskovcu.

Sređuje se Veliki bački kanal

Napravljen je napredak na Velikom bačkom kanalu koji je bio najzagađeniji vodotok u Evropi i završen je veći deo kolektorske mreže koji treba da prikupi otpadne vode iz Kule, Vrbasa, Crvenke i nekoliko prigradskih naselja. Baćanovćeva je rekla da je za Veliki bački kanal završen tender od strane evropske komisije i izrazila nadu da će uskoro početi izgradnja kojom će jedan od najzagađenijih vodotoka izgledati mnogo bolje.

"Imamo i hemijskih i mikrobioloških problema sa vodom za piće u nekim sredinama najčešće zbog zastarelosti mreže " istakla je ona i dodala su problemi sa pijaćom vodom u gradskim naseljima minimalni. Prema njenim rečima, u Beogradu je mreža za prečišćavanje pijaće vode dobra, ali u nekim gradovima Vojvodine, kao što su Subotica i Zrenjanin, gde je sirova voda slabijeg kvaliteta, ne postoji adekvatna tehnologija za prečišćavanje.

"Postoje prelazni rokovi od pet do deset godina u kojima je moguće poboljšati kanaizacionu mrežu u Srbiji " kazala je Baćanović.

(BILSV, 22. 04. 2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook