Baćanović: Čađ je najveći zagađivač vazduha u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 22. 04. 2011. | Komentara: 0

Baćanović: Čađ je najveći zagađivač vazduha u Srbiji

BEOGRAD - Čađ iz kućnih ložišta je najveći zagađivač vazduha u Srbiji, izjavila je danas medijima pomoćnica ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Danica Baćanović povodom Dana planete Zemlje. Ona i dodala da je taj problem najizraženiji u Užicu. Baćanovićeva je navela da je i saobraćaj jedan od glavnih zagađivača vazduha u Srbiji i da je taj problem delimično rešen prestankom proizvodnje benzina sa visokim sadržajem olova.

Ona je pozvala građane Srbije da češće koriste bicikl kao prevozno srestvo tokom letnjih dana.

"Vazduh zagađuju i elektrane, toplane i preterano korišćenje mazuta " dodala je ona i navela da najmanje zagađenja stvaraju postrojenja koja rade na gas.

Samo pola otpadnih voda u kanalizacionim sistemima

Govoreći o otpadnim vodama Baćanovićeva je kazala da je 50 odsto otpadnih voda u Srbiji obuhvaćeno kanalizacionim sistemom.

"U ministarstvu se ulažu napori da se što više prigradskih naselja i ruralnih oblasti priključi na neki vid kanalizacione mreže, bez obzira da li će se te mreže spajati sa gradskim " kazala je ona. Kako je navela Baćanovićeva, u narednih nekoliko godina, u ruralnim oblastima će se vršiti edukacija građana i radiće se na pronalaženju ekonomičnih rešenja za sakupljanje, odvođenje i tretman otpadnih voda. Baćanović je izjavila da je za punu implementaciju okvirne direktive o vodama u Srbji potrebno preko pet milijardi evra.

"Problemi otpadnih voda počeli su da se rešavaju sedamdesetih i osamdesetih godina i onda se stalo, a tek se u poslednje dve godine ponovo radi na rešavanju tih problema " navela je ona. Prema njenim rečima, Nacionalnim programom zaštite životne sredine koji je usvojila Vlada, procenjeni su realni kratkoročni i dugoročni ciljevi, a konkretni akcioni planovi i projekti su preneti nadležnim lokalnim samoupravama.

"U Vojvodini su u većem broju prigradskih naselja urađeni projekti za izgradnju kanalizacione mreže "  pojasnila je ona dodajući da se radi jedan po jedan projekat. Baćanovićeva je rekla da se trenutno rade projekti za tretman postrojenja otpadnih voda u Šapcu, za Užicu, Vranju i Leskovcu.

Sređuje se Veliki bački kanal

Napravljen je napredak na Velikom bačkom kanalu koji je bio najzagađeniji vodotok u Evropi i završen je veći deo kolektorske mreže koji treba da prikupi otpadne vode iz Kule, Vrbasa, Crvenke i nekoliko prigradskih naselja. Baćanovćeva je rekla da je za Veliki bački kanal završen tender od strane evropske komisije i izrazila nadu da će uskoro početi izgradnja kojom će jedan od najzagađenijih vodotoka izgledati mnogo bolje.

"Imamo i hemijskih i mikrobioloških problema sa vodom za piće u nekim sredinama najčešće zbog zastarelosti mreže " istakla je ona i dodala su problemi sa pijaćom vodom u gradskim naseljima minimalni. Prema njenim rečima, u Beogradu je mreža za prečišćavanje pijaće vode dobra, ali u nekim gradovima Vojvodine, kao što su Subotica i Zrenjanin, gde je sirova voda slabijeg kvaliteta, ne postoji adekvatna tehnologija za prečišćavanje.

"Postoje prelazni rokovi od pet do deset godina u kojima je moguće poboljšati kanaizacionu mrežu u Srbiji " kazala je Baćanović.

(BILSV, 22. 04. 2011.)




Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook