Beograd se gradi, a nekada bogati centri nestaju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 10. 06. 2017. | Komentara: 0

Beograd se gradi, a nekada bogati centri nestaju

Novi Sad, 10. jun 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je propadanje velikih industrijskih centara činjenica koja jasno ukazuje na negativne procese u našoj ekonomiji, ali i celom društvu.

LSV

Kikinda je u danima bogate Jugoslavije bila privredni gigant, koji je bio rame uz rame gradovima Slovenije.

Osamdesetih godina prošlog veka, u danima pune autonomije Vojvodine, u Kikindi je bilo zaposleno preko 23.000 radnika, a danas gotovo 10.000 manje.

Dok je 1984.godine građanin Kikinde prosečno zarađivao 90% više od proseka Republike Srbije, dotle je u prvom tromesečju ove godine prosečna plata u Kikindi gotovo 20% ispod proseka.

Nekada bogata Kikinda broji nezaposlene i slabo plaćene radnike.

Nekada centar proizvodnje nafte i gasa bogate Jugoslavije, Kikinda danas dobija samo ostatke ostataka zarade NIS-a, koji je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta.

Rudna renta od svega 3%  nije dovoljna za saniranje posledica bušenja i istraživanja, a posledice su velike. Zagađuje se životna sredina, uništava infrastuktrua, a beleže se i štete na stambenim objektima.

Iznos rudne rente koji dobija Kikinda iz godien u godinu je niži, tako da je sa 460 miliona dinara 2012.godine, ona pala na svega 173 miliona 2016.godine.

Kikinda i dalje nema pijaću vodu!

Besparica u Kikindi onemogućava sanaciju.

Centralizacija koja vlada Republikom Srbijom odgovorna je za strmoglavi pad Kikinde.

Daleko od centara, daleko od tokova novca.
Najave promene Ustava biće pozitivna samo ako se  ojačaju ingerencije lokalnih samouprava i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Bez toga, postojaće samo Beograd, megacentar na vodi, a Kikinda i druge opštine van Beograda polako će nestajati.

Član Izvršnog odbora
Glavnog odobra
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Svetislav Zorić




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook