Beograđani priznali da kancelarija Vojvodine u Briselu nije separatizam

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 14. 05. 2019. | Komentara: 0

Beograđani priznali da kancelarija Vojvodine u Briselu nije separatizam

Novi Sad, 14. maj 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je dobro što su i predstavnici Beograda odlučili da otvore kancelarije u Briselu i tako poboljšaju poziciju svog grada u cilju  predstavljanja, promovisanja i unapređenja privrednih, kulturnih, naučnih, obrazovnih i turističkih kapaciteta Beograda, kao i upoznavanja sa politikama Evropske unije.

LSV

Žalosno je što tek na kraju duge desenije XXI veka političari u Beogradu prepoznaju potrebnu bliskog povezivanja sa institucijama Evropske unije.

Podsetićemo da su pojedinci iz Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije oštro kritikovali vojvođanske vlasti, kada su krajem 2011. godine odlučili da otvore predstavništvo pokrajine u Briselu. Tada je to smatrano sepratizmom i poslom koji neće doneti nikakve rezultate.

Autonomna pokrajina Vojvodina je te 2011.godine bila 241. region ili grad sa kontinenta koji je otvorio svoje predstavništvo u administativnom centru Evropske unije. Procene govore da je u narednih deset godina broj predstavništava porastao na preko 350.

Potrebno je istaći da u Evropskoj uniji regioni i gradovi u velikom obimu učestvuju u kreiranju većeg dela politika unije. Pritom, treba napomenitu da u zemljama Evropke unije nivo vlasti ispod centralnog u ukupnoj javnoj potrošnji učestvuje sa oko 35%.
Tragičan je podatak da je u Srbiji iznos tih sredstava između 9 i 10%. Bez snažnog prisustva regiona i gradova iz Srbije u institucijama Evropske unije, sigurno je da će naša zemlja biti izvan glavnih projketnih linija.

U trenutku kada je Srbija među 5 najnerazvijenijih zamalja Evrope, to nimalo ne bi bio dobar smer. Očekujemo da beogradsku odluku slede i druge sredine u zemlji, ali ovo mora biti samo prvi korak ka definitivnom porazu ideje centralizma koja guši Srbiju.

Oblast autonomije regiona i lokalnih samouprava u Srbiji mora biti mnogo bolje regulisana Ustavom i zakonom. Dobra volja ne sme postojati samo na primeru Beogradu, nego ona mora postati pisano slovo koje će omogućiti nesmetano delovanje vlastima u svim delovima zemlje.

LSV je zadovoljna što je, najzad, priznato da Kancelarija Vojvodine u Briselu nije nikakav separatizam, ali mala je to satisfakcija za građanske i građane Vojvodine, koji se već tri decenije ostavljeni na milost i nemilost apsolitne vlasti beogradskih političara.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook