Beogradski izbori pokazali da je gotova jedna era političkog organizovanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 08. 03. 2018. | Komentara: 0

Beogradski izbori pokazali da je gotova jedna era političkog organizovanja

BEOGRAD - Na održanim beogradskim izborima nije pobedila nijedna stranka sa ubeđenjem, nego je pobedila vlast i razne senke vlasti, ocenio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak gostujući u Jutarnjem programu Pink televizije. Prema njegovim rečima, takva situacija ne može još dugo da traje, jer „ova zemlja ne može bez ubeđenja“.

LSV

- U proteklih 28 godina svi su izbori bili sudbonosni. Ali,  naravno da to nije tako, jer posle jednih dolaze još jedni, pa još jedni i od toga se život sastoji. Međutim, ovi izbori su pokazali da je gotova jedna era, što smo i ranije znali. Predsednički izbori su pokazali vrlo slične rezultate, znači jasno je da se jedan politički koncept organizovanja potrošio – rekao je Čanak.

Objašnjavajući kako je teško bilo da višestranačje opstane i razvije se u Srbiji, Čanak je rekao da  se gotovo tri decenije od uspostavlja istog, deli u nekoliko epoha.

- U prvih 10 godina, od 1990. do 2000. smo imali ratove, a gde u ratovima može da se normalno odvija politički život. Posle svrgavanja Slobodana Miloševića smo došli u poziciju da niz godina imamo trvenja hoće li ili neće da se vrati stara garnitura, a nije povučen nijedan ozbiljan potez posle 2000. Nije se zabranilo bavljenje politikom onima koji su zemlju doveli u takvu situaciju, sve pod izgovorom da se ne može graditi višestranačje zabranjivanjem stranaka itd. – istako je lider LSV.

On je citirao misao iz perioda posle 5. Oktobra 2000. kojom su se tog dana SPS, JUL, radikali i njima slični plašili za svoje živote, dan kasnije za svoju imovinu, a dva kasnije su počeli da planiraju kako će da se vrate.  

- Nije se dovoljno radilo na višestranačju i sada nam je to što nam je. Da bi se ono održalo nisu potrebne samo stranke, već je neophodno imati čitavu infrastrukturu za to – ukazao je Čanak dodajući da danas gotovo nema stranke sa ideologijom.

- Ubeđenja su postala sirotinjska zabava. Od  24 liste, koliko ih je bilo na izborima, jedina koja ima uverenja vredna poštovanja je LDP,  i naravno zato nema glasača. Sve ostale su interesne grupe – smatra Čanak.

On je podvukao i da se na političku scenu mogu vratiti samo oni koji su na istu ušli sa ubeđenjima, ali ne iz interesa.

- Ovog trenutka LDP možda nema podršku, jer je daleko važnije šta ko kome može da završi s pozicije vlasti nego ko u šta veruje.  

Kako je rekao, svi pričaju o korupciji u politici, a ona počinje od sendviča za botove, od ulja i šećera u kampanji, tačnije korupcija počinje od građana.

- Pa šta se onda ko čudi što se ta korupcija diže na viši nivo.  Ako želite da imate stranke sa ubeđenjima onda poštujte ubeđenja, a ne šta ko može da vam završi , ko će da mi asflaltira ulicu i slično – rekao je Čanak.

Njuz.net država
 
- Ova cela zemlja je Njuz.net, jer je normalno da u državi postoji divlje groblje, da trećina Beograda bude na septičkim jamama, da u Novom Sadu ima oko 36.000 nelegalnih objekata. Pa kome padne napamet da išta divlje počne da gradi – upitao je Čanak i naveo primer kako u Vojvodini oko Uskrsa stari ljudi kreče kuće, a to rade jer se za vreme Austro-ugarske vlasti to pravilo moralo poštovati.

- Ko nije imao čistu fasadu trpeo je sankcije. Pa kada vi imate tako strogo sprovođenje pravne države onda imate i rezultate. A ovde država ne može da se izbori sa huliganima na ulici, a mogu sa terorističkim organizacijama. Tu se zatvaraju oči pred potpuno bizarnim stvarima – istakao je Čanak.
Govoreći o zahtevima da se ime Zrenjanina promeni, Čanak je naveo da je to naziv za grad već 72 godine, kao i da se zvao i Petrovgrad, ali i Bečkerek, pa čak Veliki Bečkerek.

- Petrovgrad je bio samo 8 godina. A zašto je sada bitan taj slučaj oko promene imena, pa da bi se sakrio skandal sa fabrikom vode – ukazao je Čanak.

(BILSV, 08.03.2018)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook