Bešlin: Malo se uradilo na suočavanju sa prošlošću

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Ponedeljak, 28. 10. 2019. | Komentara: 0

Bešlin: Malo se uradilo na suočavanju sa prošlošću

U državama bivše Jugoslavije malo se uradilo na suočavanju sa prošlošću i pomirenju, a trendovi poslednjih godina sasvim su suprotni, upozorio je istoričar Milivoj Bešlin. On je rekao da se vraćenjem „presvučenih“ radikala na vlast u Srbiji, krenulo sa otvorenom rehabilitacijom ratnih zločina i onih koji su bili učesnici u ratovima 90-tih godina i da situacija nije drugačija ni u Hrvatskoj ni Bosni i Hercegovini (BiH).

LSV

- Ako je bilo posle 2000. godine govora o suočavanju sa proslošću i kritičkim otklonu prema ratnim zločinima i vrednostima koje su dovele do njih, današnji trend je suprotan - kazao je Bešlin agenciji MINA.

On je rekao da je trend u današnjim društvima, reafirmacija vrednosti koje su dovele do rata i rehabilitacija ratnih zločinaca.

- Plašim se da od samog rata nismo bili tako daleko od bilo kakvog suočavanja sa prošlošću - kazao je Bešlin.

On smatra da se nacionalistička retorika na prostoru bivše Jugoslavije pojačava jer sam nacionalizam nije nestao kao vladajuća ideološka paradigma i kao ključna legitimacijska forma.

- Ne treba se žaliti na retoriku jer ona samo oslikava realno stanje država na Balkanu, jer su sve one sa izuzetkom Crne Gore i delimično Severne Makedonije, zemlje koje su utemeljene ključno na nacionalizmu kao dominantnoj legitimacijskoj osnovi i vladajućoj ideologije - ocenio je Bešlin.

On je rekao da su u Srbiji, Hrvatskoj i BiH na vlasti ratne stranke odnosno ratne političke struktuire koje su ulazili u ratove i dalje insistiraju na tim vrednostima.

- Oni pragmatično šireći populizam insistiraju na nacionalizmu kako bi se što duže održali na vlasti - smatra Bešlin.

On je ocenio da je veliki deo Evrope, pre svega centralna i istočna, obuhvaćen talasom nacionalizma, ksenofobije, mržnje i populizma.

- Nacionalizam je važan agens, jer zbog njegovog postojanja i snage ne dolaze na red prava pitanja koja bi nas približila Evropi. To su modernizacija, reforma društva i rad na pravnoj državi - kazao je Bešlin.

On je ocenio da su sve te stvari stavljene sa strane i da se čeka dok se ne reše večita nacionalna pitanja koja se nikad nisu ni rešila do kraja.

- U tom posebnom smislu nacionalizam jeste prepreka u pridruživanju EU - rekao je Bešlin.

 (SzILSV, 28.10.2019)
Saopštenja | Sreda, 30. 06. 2021. | Komentara: 0

LSV na sastanku sa evroparlamentarcima

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš održao je danas u sedištu Delegacije Evropske unije u Beogradu video sastanak sa poslanicima Evropskog parlamenta. Sastanak je održan u cilju priprema za međustranački dijalog o izbornim uslovima u Srbiji.
Izjave | Utorak, 29. 06. 2021. | Komentara: 0

Saradnja zemalja regiona je jedina šansa za razvoj

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je da sve zemlje regiona treba da sarađuju jer su upućene jedna na drugu. On je gostujući na televiziji Pink ocenio i da je incident u Predsedništvu Srbije, kada su funkcioneri Narodne stranke ušli u verbalni sukob sa predsednikom Srbije, pokazao da u našoj zemlji manjka pravih politika.
Saopštenja | Ponedeljak, 28. 06. 2021. | Komentara: 0

Nenad Čanak se sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak sastao se danas sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Čanak i Kurti su razgovarali o stanju u regionu i mogućnosti povezivanja na polju kulture, multijezičnosti i opšte saradnje.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook