Bešlin: Ne pravimo se da fašizam nije naša mračna prošlost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 10. 11. 2017. | Komentara: 0

Bešlin: Ne pravimo se da fašizam nije naša mračna prošlost

NOVI SAD - Istoričar Milivoj Bešlin ocenio je da je pokušaj pravne rehabilitacije Milana Nedića velika sramota i ljaga za srpsko društvo.

 - To je velika sramota za srpsko društvo, jer je reč o čoveku koji je bio ubeđeni fašista, kvisling, obožavatelj Hitlera - rekao je Bešlin na tribini "(Anti)fašizam u Srbiji”, koju su organizovali Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija i Centar za afirmaciju slobodne misli u Karlovačkoj gimnaziji, a preneo je portal B92.

LSV

Postupak pravne rehabilitacije Nedića, inače predsednika kvislinške Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu je u toku u Višem sudu u Beogradu. Bešlin smatra da se fašizam može razviti u svakom društvu, a da najčešće buja u društvima koja prolaze kroz krize. On je ocenio i da je "fašizam nacionalizam koji je došao do svog najvišeg stadijuma". 

- Njegove karakteristike su mitski iracionalizam i negacija razuma, militantni i borbeni antikomunizam, antiliberalizam, antidemokratija, antisemitizam i rasizam - rekao je on. 

Naveo je i da "s druge strane, antifašizam mora imati svoje borbeno svojstvo" i da, kako je ocenio "bez toga on nije antifašizam". Bešlin je ocenio da je manifestacija fašizma i žičana ograda koju je Mađarska podigla na svojim granicama, kao i odnos pojedinih evropskih država prema migrantima. 

- Migranti su danas moderni Jevreji. Kvote za migrante nažalost neodoljivo podsećaju na Evropu u doba nacizma, kada su bile određivane i kvote koliko će koja država Jevreja primiti - rekao je Bešlin. 

Dodao je da fašizam nije prošlost i rekao da su i ratovi devedesetih godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije bili u dobroj meri fašistički. Prema njegovim rečima, i tada su postojali koncentracioni logori, ljudi su ubijani zbog svoje etničke pripadnosti, a masovno su ubijana deca. 

- Komandant te soldateske bio je (haški optuženik) Ratko Mladić, koga je ova država godinama skrivala od pravde i za koga sada nudi garancije za puštanje na uslovnu slobodu - kazao je Bešlin. 

On smatra i da "zato ne smemo da se pravimo da je fašizam nečija druga mračna prošlost, s kojom mi nemamo ništa". 

(BILSV, 10.11.2017)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook