Bez odgovora nadležnih o problemima apoteka

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 17. 05. 2017. | Komentara: 0

Bez odgovora nadležnih o problemima apoteka

Novi Sad, 17. maj 2017 - Sve veći problemi u kojima se nalaze državne apoteke nisu dovoljno alarmantni da bi se nadležni državni organi pozabavili pronalaskom rešenja, zbog čega Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na odgovorima od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja, kada i kako planiraju rešiti pitanje dugova, blokada računa i otežan rad državnih apoteka.

lsv

Već je poznata blokada računa pančevačke apoteke, dug Apoteke „Novi Sad“ je uvećan preko noći za iznos od 30 miliona dinara kada su na naplatu stigle fakture dobavljača, dok su apoteke u privatnom vlasništvu povlašćene, kada je u pitanju postupak nabavke lekova. 

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Bečeju su tražili da se o ustupanju apoteka Doma zdravlja privatnim farmaceutskim kompanijama, diskutuje kroz javnu raspravu, a ne po hitnom postupku, kako je urađeno. Sa druge strane, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Kikindi su ukazivali na problematično poslovanje apoteke, blokadu računa, zatvaranje, ukidanje noćnog dežurstva što su situacije koje se vremenom gomilaju, ne nestaju ćutanjem nadležnih organa. Od 14 apoteka koje rade, devet je seoskih, ostale su zatvorene, ukinuto je noćno dežurstvo, a dug prema dobavljačima iznosi oko 85 miliona dinara.

Zbog toga je neophodno rešenje problema sa kojima se suočavaju državne apoteke, jer pored dnevnog praćenja stanja, nedeljno izveštavaju o deficitarnim lekovima, savetuju sve koji se obrate za stručnu pomoć, praveći uštede u radu izabranih lekara, kao što je praksa u mnogim zemljama...

Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na odgovoru od Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, o predloženim merama kojima bi bili rešeni problemi apoteka u državnom vlasništvu, jer smo sigurni da zaposleni u apotekama imaju pravo na dostojanstven rad i zaradu, kao i njihove porodice, a sugrađani i sugrađanke zaslužuju makar informacije kome mogu da se obrate kada dođu u situaciju nabavke deficitarnih lekova ili potrebe da u toku noći nabave lekove, a dežurna apoteka ne postoji.
 
Ana Pataki, 
Članica Glavnog odbora
Lige scoijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook