Bogaroški: Izmenom zakona poljoprivreda ostaje bez sredstava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 13. 08. 2015. | Komentara: 0

Bogaroški: Izmenom zakona poljoprivreda ostaje bez sredstava

NOVI SAD – Predstavnici udruženja poljoprivrednika oštro su danas kritikovali predložeme izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i ocenili da će, ukoliko budu usvojene, dovesti do dodatnog siromašenja poljoprivrednika i ugrožavanja celokupnog agrara u Vojvodini.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški rekao je da je veoma sporan predlog da se do 30 odsto zemljišta u svakoj lokalnoj samoupravi izdaje isključivo pravnim licima, bez jasnih i propisanih kriterijuma.

LSV

– To je strašno loše, jer 77 odsto zakupaca državnog zemljišta su fizička lica i time se uvodi diskreciono pravo ministarstva, koje bez jasnih pravila daje 30 odsto zemlje u svakoj lokalnoj samoupravi na 30 godina i apsolutno se isključuju fizička lica i registrovana poljoprivredna gazdinstva, koja bi morala imati primat u zakupu zemlje – rekao je Bogaroški. Prema njegovim rečima, bilo bi veoma loše ukoliko bi se Vojvodini i lokalnim samoupravama ukinula sredstva koja su dobijala po osnovu zakupa državnog zemljišta.
– Vojvodina je po osnovu zakupa državnog zemljišta do sada naplatila oko deset milijardi dinara i utrošila devet milijardi. I to svaki dinar namenski. Ako ukinu ta sredstva onda će nastati ozbiljan problem sa finansiranjem poljoprivrede u Vojvodini, jer ukoliko smo mi imali preko deset milijardi, lokalne samouprave su imale četvrtinu više sredstava, što znači da govorimo o ogromnim sredstvima koja neće biti uložena u poljoprivredu u Vojvodini – naveo je Bogaroški. Kako je prenela autonomija.info, pojedini poljoprivrednici došli su na današnju javnu raspravu u Skupštinu grada Novog Sada noseći transparente “Ne damo zemlju”.

(BILSV, 13. 08. 2015)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook