Bogaroški: Na svaki uloženi dinar, paorima dajemo još dinar

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 23. 11. 2014. | Komentara: 0

Bogaroški: Na svaki uloženi dinar, paorima dajemo još dinar

NOVI SAD – Naš prioritet je da obezbedimo što bolje uslove za rad u poljoprivredi, te nastavljamo sa ulaganjem po principu „dinar na dinar“.

LSV

To konkretno za naše poljoprivrednike znači da ukoliko ulože, na primer, u opremu za navodnjavanje, ili protivgradne mreže, ili opremu za plastenik... ukoliko se jave na raspisane konkurse, mogu da ostvare pravo na bespovratna sredstva u visini do 60 odsto od ukupno uloženog novca - ističe u razgovoru za Dnevnik potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški.
 
Niže kamate
 
On nastavlja s dosadašnjom politikom u poljoprivredi, s tim da će, kaže, pokušati u sledećoj godini da iznađe i novi prostor za niže kamate za kredite fondova, koje su i sada dosta ispod kamata komercijalnih banaka.
 
– S obzirom na to da tesno sarađujemo s fondovima, koji pojedinim linijama kreditiraju poljoprivrednu proizvodnju, poljoprivrednik može da po zaista vrlo povoljnim uslovima nabavi opremu potrebnu za efikasniji i kvalitetniji rad. Sva ulaganja, dakle, idu u pravcu što kvalitetnijeg proizvoda koji može i treba da bude konkurentan i na domaćem i na inostranom tržištu – naglašava Bogaroški.
 
Odgovarajući na pitanje šta će njegov sekretarijat uraditi na privlačenju više investicija u vojvođanski agrar, on je ocenio da su grinfild investicije u ovoj oblasti vrlo retke, a okosnicu čine partnerstva kroz zajednička ulaganja i trgovinu.
 
– Vojvođanskom agraru su potrebne investicije u prerađivačku industriju. U prethodnom periodu započeti su poslovi mapiranja potencijala za moguće grinfild i braunfild investicije, posebno kroz revitalizaciju postojećih kapaciteta. Taj proces nastavljamo predstavljanjem potencijala vojvođanskog agrara u regijama koje su pokazale spremnost za saradnju na tom polju. Takođe, konstantno se radi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača i unapređenju prerađivačkih kapaciteta porodičnih proizvodnih sistema, kako kroz konkurse za sertifikaciju postojećih, tako i kroz ulaganja u nove mini pogone. Cilj je da se prekine odliv radnog stanovništva iz ruralnih područja, a istovremeno i da se podigne stepen kvaliteta proizvoda kako bi se omogućila konkurentnost na tržištu – ističe Bogaroški.
 
Želimo saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede
 
Veoma je važno, naglašava pokrajinski sekretar, i da se državna i pokrajinska politika u oblasti agrara ne razlikuju.
 
– Želimo da sarađujemo sa Ministarstvom i strpljivo čekamo odgovor na upit za sastanak sa resornom ministarkom. Uvereni smo da zajedničkim delovanjem možemo doći do mnogo kvalitetnijih rešenja. Poljoprivreda kao specifična grana ima svoj ritam ulaganja, što zahteva i pažljiva planiranja na petogodišnjem nivou. To dalje znači da je potrebno obezbediti i jasne mere koje će pratiti razvoj konkretnih sektora u poljoprivredi kako bi poljoprivrednici na osnovu državnih mera mogli da prave projekcije razvoja svog gazdinstva. Uz to, politika razvoja agrara ne može biti ista za sva područja, upravo zbog različitih uslova u kojima se odvija poljoprivredna proizvodnja – dodao je on.
 
Vojvođanska agrarna kasa je ove godine iznosila bezmalo sedam milijardi dinara, ali imajući u vidu širok delokrug rada Pokrajinskog sekretarijata, ukupnu obradivu površinu i tehnologiju rada, nije jednosatno ni tim sredstvima pomoći poljoprivrednu proizvodnju i struku, kaže Bogaroški.
 
Sledi reorganizacija „Voda Vojvodine“
 
– O budžetu za narednu godinu u ovom trenutku je nezahvalno prognozirati. U toku je izrada plana, a nadamo se da će sredstva za 2015. biti bar na nivou ove godine. Takođe se nadamo i da će izvorni prihodi od zakupa državnog zemljišta i naknada ostati bar na ovogodišnjoj cifri – kaže pokrajinski sekretar i podseća da je Sekretarijat ove godine kroz 27 konkursa finansirao bespovratnim sredstvima čak 5.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.
 
Novi pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo potvrdio je da predstoji reorganizacija JP „Vode Vojvodine”.
 
– Trenutno je u toku svojinska transformacija vodoprivrednih preduzeća po modelu koji je ustanovila Republička vlada. Ovim će modelom AP Vojvodina postati većinski vlasnik vodoprivrednih preduzeća na svojoj teritoriji. Kao posledica te transformacije, veličina vodprivrednog sistema kojim će upravljati Sekretarijat se uvećava, što nužno zahteva i reorganizaciju „Voda Vojvodine“ i zavisnih preduzeća. Cilj je, naravno, povećanje efikasnosti i smanjenje troškova funkcionisanja – napomenuo je Branislav Bogaroški.
 
(BILSV, 23.11.2014)



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook