Borba protiv "bele kuge"

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 12. 07. 2011. | Komentara: 1

Borba protiv "bele kuge"

NOVI SAD - Vojvođanska prestonica se priključila gradovima koji budućim mamama omogućavaju određene beneficije: 35 odsto više primanja mesečno, odnosno puna plata u slučaju potrebe održavanja trudnoće, predstavlja ujedno i veliku podršku instituciji porodice, kao i veliki doprinos u borbi protiv "bele kuge", problema koji potresa AP Vojvodinu već decenijama.

Predsednica Foruma žena LSV Novi Sad Baršonj Golubović kaže da je ovakva akcija samo jedna u nizu za poboljšanje položaja žene u Vojvodini, naavljujući dodatne kapmanje u okviru već pokrenute akcije "Žene mogu sve!". Golubovićeva smatra da je diskriminacija najveći problem sa kojim se žene susreću, ali dodaje da se položaj žena u društvu neće poboljšati, niti će ga rešiti niko bolje od nas samih.

Akcija "Puna plata za trudnice" ostvarila je rezultat s obzirom na to da će od jeseni nadokanda za trudničko odsustvo iznositi 100 odsto, što je inkorporirano u rebalans budžeta. Kako komentarišete ovo?
Trudnice koje imaju sreću da su zaposlene, ne moraju više da brinu o finansijskim teškoćama, bar što se bolovanja tiče. Odluka Skupštine grada Novog Sada da trudnicama na bolovanju obezbedi pun iznos plate, za Forum žena od velike je važnosti. Ideja FŽ kroz niz uličnih akcija, od oktobra meseca, usrećiće sve Novosađanke, buduće porodilje, koje odsustvuju sa posla. Njihova sreća i zadovoljstvo su i naša satisfakcija.

Šta predstavalja ovakv uspeh jedne akcije FŽ?
Forum žena ovako efektan uspeh ne bi postigao bez aktivne podrške naših odbornica i odbornika u Skupštini grada, kao ni bez podrške IO GrO LSV NS. Uspeh akcije "Puna plata za trudnice" za Forum žena je ujedno i obavezujuća. Obavezujuća u smislu daljih napora za ostvarivanjem i drugih beneficija i privilegija u Novom Sadu, ne samo za trudnice, već i za ostale sugrađanke.

Nova akcija je u toku koja se tiče radnih prava žena. Kako ona teče i koji je njen krajnji cilj?
Radna prava žena su stalna tema. To je mehanizam koji se kvari i popravlja. Mi iz Foruma žena smo tu da taj mehanizam obnavljamo i popravljamo. Nećemo dozvoliti da se preko problema nezaposlenosti žena olako pređe. Nećemo dozvoliti da  godinama rade na određeno, kao ni da se plaše da ostanu u drugom stanju, jer će zbog toga ostati bez posla. Nećemo dozvoliti nejednakosti između muškaraca i žena. Za sada su održane tri akcije. Akcija za radna prava žena će da traje, jer žene su najduža revolucija. Tek kada svi koji to treba da shvate i prihvate, uvaže radna i ostala prava žena, akcija može da prestane. Tu ne možemo tačno precizirati vreme.

Što se tiče pomenute akcije, kakve kampanje će se praktikovati od jeseni?
Od jeseni planiramo da sa akcijom "Žene mogu sve," upoznamo i druge MO, osim MO Dunav i MO Centar, gde smo se promovisale. Na taj način mislim da ćemo se prepoznavati i drugde po Novom Sadu, i moći ćemo da govorimo o krajnjem cilju. Cilj nam je svakako uticati na deo spomenutog mehanizma koji naša akcija polako, ali sugurno može sprovesti u delo.

Kakve su reakcije naših sugrađanki kada sa njima komunicirate tokom uličnih akcija?
Tokom tri ulične akcije u užem centru grada reakcije sugrađanki i sugrađana su bile vrlo različite. Znate već od onih "Koji ste vi to? Uh LSV? Hvala ne!" do onih ,"Konačno da neko priča o nama ženama! Konačno da se naglas priča o našim pravima... Mnoge naše sagovornice nisu znale da je vrednovanje rada različito za muškarce i za žene, čak i kada je isti rad u pitanju. Novosađanke se slažu da treba prekinuti ustaljenu praksu rada na određeno vreme. Dosta žena je na kraju razgovora interesovalo da li mi iz Foruma žena LSV stvarno možemo nešto promeniti po pitanju radnih prava žena, da li smo mi već uradile nešto za naše sugrađanke što bi bilo vredno njihovog poverenja. Kada smo objasnile da je Forum žena GrO LSV NS pokrenuo akciju "100 odsto bolovanja za trudnice," i da je ta akcija od strane Skupštine grada i prihvaćena, podrška i sigurni glasovi su se udvostručili.

Šta vidite kao glavne probleme sa kojima se žene suočavaju u Novom Sadu i Vojvodini a šta bi moglo biti njihovo potencijalno rešenje?

Žene u Novom Sadu, kao i u celoj Vojvodini, suočavaju se sa mnogo problema. Od tih problema evidentno je najveći dvostruka diskriminacija. Forum Žena prepoznao je goruće probleme i na pravi način usmerio je svoje delovanje u pravcu njihovih rešavanja. Na prvom mestu, poslale smo poruke našim funkcionerkama na nivou grada i pokrajine, skrenule smo pažnju naših članica, kao i naših sugrađanki. Akcijama, tribinama, pojavljivanjem u medijima, kao i zastupanjem i javnim zagovaranjem naših prava u svakom slučaju radi se na afirmaciji politike na ženski način. 

Sa kakvim vidom diskriminacije se žene kod nas ponajviše susreću?
Izdvojiću poslodavce u Novom Sadu, ali i u svim vojvođanskim gradovima, kao i zdravstvenu zaštitu žena u seoskim sredinama. Poslodavci su dobri poznavaoci zakona i načina diskriminacije žena prilikom zapošljavanja. Žene u potrazi za radnim mestom nisu dovoljno upoznate sa svojim radnim pravima, pa tako nesvesno ostavljaju otvorena vrata maltretiranju i malverzacijama od strane poslodavaca. Poslodavac nema pravo da se raspituje o porodičnim planovima, planiranju trudnoće ili imovini žene. Spomenula sam zdravstvenu zaštitu žena u seoskim sredinama. Nije ona drugačija, ali je manje dostupna. Nema u svakom selu Dom zdravlja sa svim potrebnim službama, nema nekoliko apoteka Žena na selu, u kući, dakle na neplaćenim i nepriznatim poslovima, radi devet puta više od muškarca. Još ako je nezaposlena, ne posvećuje toliku pažnju svom zrdavlju kao žena u gradskoj sredini. Zašto? Zato što ako i ode kod lekara opšte prakse, i ako uspe da podigne lek na recept, neće otići u grad kod specijaliste za kog je dobila uput, i neće kupiti sebi lek koji ne ide na recept.

Šta je, po vama, potencijalno rešenje?
Potencijalno rešavanje problema treba da krene od početka. Žene se moraju upoznati sa svojim pravima, sa Zakonom o radu, kao i sa Zakonima o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije. U ovom delu Forum žena može delovati, i već deluje brojnim akcijama, kao što je akcija "Žene mogu sve". Te akcije će biti upotpunjene tribinama na koje će se pozvati ljudi iz dela kontrole sprovođenja zakona o radu, prvenstveno iz inspekcije rada, predstavnici sindikata, kao i članovi naše stranke koji se bavi tim pitanjima. Spomenula bih sve izraženiju starosnu diskriminaciju žena. Penzije žena su 22 odsto niže od penzija muškaraca. Šta je sa ženama koje nemaju ni ličnu ni porodičnu penziju? U Vojvodini raste broj primalaca socijalne pomoći, ali njime je slabo obuhvaćena ova grupa žena. Njima preostaje jedan obrok u nekoj narodnoj kuhinji, ako u mestu njihovog stanovanja takva uopšte i postoji.  Ne smemo zaboraviti da smo među najstarijim stanovnicima EU, po broju starih lica u našoj državi. Mi u Forumu žena nećemo okrenuti leđa starim ženama.

LSV je uspeh zabeležila i usvajanjema amandmana koji predviđa da svaki treći kandidat na listi bude žena što bi omogućilo prisustvo 30 odsto žena u parlamentu. Ipak, kada se samo pogleda broj žena na rukovodećim mestima, ne samo u politici nego i u kompanijama, javnim preduzećima i uopšte na mestima odlučivanja, vidi se da je prisutnost žena u javnom i političkom životu u našoj zemlji još uvek mala. Ona je porasla, usvojeno je nekoliko zakona o zabrani rodne diskriminacije, ali pred nama je još mnogo posla. Šta Forum žena vidi kao najveći posao?
Deklaracija Foruma žena je inkorporirana u program naše stranke. Tačno je da Forum žena u LSV uživa veliki ugled, kao i da se međusobno ne moramo podsećati na rodnu ravnopravnost, jer je ona naš princip i naše pravilo. Jedan u nizu uspeha LSV je svakako usvajanje amandmana koji su poslanice LSV Aleksandra Jerkov i Olena Papuga podnele na Predlog izmene zakona o izboru narodnih poslanika. Ubeđena sam da će promena u republičkom parlamentu pokrenuti i promene na svim nivoima vlasti u korist žena na položajima moći i odlučivanja. Najveći i najteži posao je uključivanje žena u politiku. Naš moto je poznat "Položaj žena u društvu neće poboljšati, niti rešiti niko bolje od nas samih".

Kao nova predsednica Foruma žena NS, šta ste sebi postavili za cilj?
Raditi dalje, raditi više! Biti u korak, ako ne ispred! Jačati ugled Foruma žena! Graditi solidarnost među ženama! Popularizovati napore Foruma žena po pitanju rodne ravnopravnosti i po pitanju svih oblika diskriminacije žena. Podsticati saradnju sa Forumima žena drugih Gradskih i Opštinskih odbora, jer je to dobar način za uključivanje ligašica u rad FŽ LSV. Još akcija, i još uspešnih akcija!  I, naravno, nastaviti dalju edukaciju nas samih, osnaživanje kroz svakodnevno angažovanje oko politike na ženski način.

Savet za ženu koja se upusti u političke vode...?
Verovati u sebe, u svoje stavove, jasno postaviti ciljeve i pametno koristiti sredstva prilikom ostvarivanja tih ciljeva. Žena je pametna i jaka! Žena u politici ne sme da zaboravi na žene!

(BILSV, 12.07. 2011.)




Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook