Borba protiv fašizma mora biti stalna, jasna i beskompromisna

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 09. 05. 2019. | Komentara: 0

Borba protiv fašizma mora biti stalna, jasna i beskompromisna

Novi Sad, 9. maj 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je antifašizam veoma ugrožen pod snažnim udarima ekstremističkih ideja. 

Desničari na svim svetskim meridijanima čine sve da ožive ideje za koje se smatralo da su poražene 9. maja 1945. godine. 

LSV

Iz dana u dana svedočimo delovanju desnih ekstremista koji šire ideje mržnje. Teroristički napadi, ubistva i izlivi neopisive mržnje prema onima za koje se smatra su drugačiji i manje vredni postaju svakodnevna pojava.

Evropski kontinent postao je poligon delovanja ekstremista, koji često i sa pozicija vlasti sprovode politiku rasne i verske mržnje.

Nažalost, dešavanja na bivšim jugoslovenskim prostorima devedesetih godina pokazala su da širenje mržnje i strahova lako može da dovede do najtežih zločina. 
Čak i dve decenije posle kraja sukoba aktivne su grupe koje propagiraju ideje nacizma i fašizma. 

U vremenu krize, mladi postaju lak plen onih koji na stadionima, sportskim salama ili na skupovima ispred pekara uzvikuju užasne parole „Za dom spremni“, „Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji“ ili „Nož, žica, Srebrenica“. Ta mržnja prema nekom „drugom“ i „drugačijem“ ulazi u sve pore društva. 

Postaje popularno mrzeti! To je ogroman problem. 

Nažalost, država ne čini ništa da ove pojave spreči. Ustav i zakoni jasno propisuju zabranu diskriminacija po bilo kom osnovu, ali često izostaju sankcije, a kada ih i ima, veoma su blage. 

Dan pobede nad fašizmom prilika je da se snažno zatraži NOVA POLITIKA u borbi protiv desnog ekstremizma. Država mora da ustanovi NULTU TOLERANCIJU prema ekstremistima. Kaznena politika mora se pooštriti i kvalitetno sprovoditi. 

Sa druge strane, mora se mnogo više učiniti na edukaciji mladih ljudi. Obrazovni sistem i mediji moraju biti u funkciji borbe protiv ekstremizma. Samo tako će se saseći krila bujajućim idejama mržnje, koje veoma lako mogu dovesti do novog zla.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonIz medija | Nedelja, 16. 06. 2019. | Komentara: 0

Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud

"Svedočim pred Višim sudom u Valjevu. Tužiteljka se žalila na rešenje o rehabilitaciji. Sudija je korektan i profesionalan. Iako me satima ispituje, često i na okolnosti koje nisu relevantne ili se meni tako čini, trudi se da pokaže širinu. Advokat predlagača Kalabićeve rehabilitacije u jednom trenutku me pita mislim li zaista da su svedoci 1945. pred Državnom komisijom mogli da se sećaju šta se dogodilo dve ili tri godine ranije", počinje priču o svom svedočenju u procesu za rehabilitaciju Nikole Kalabića istoričar Milivoj Bešlin.
Saopštenja | Nedelja, 16. 06. 2019. | Komentara: 0

Gradonačelnik Janjić da kaže zašto još nema zdrave pijaće vode

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića da pogleda kalendar koji se nalazi u njegovom kabinetu. Janjić će lako primetiti da je 16. jun, a to može da ga podseti na izjavu koju je dao 8. maja.
Saopštenja | Subota, 15. 06. 2019. | Komentara: 0

Moderna i evropska Srbija nema alternativu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da članstvo Srbije u Evropskoj uniji nema alternativu i da posvećenost evroatlanskim integracijama predstavlja osnov za saradnju svih političkih aktera koji se zalažu za vrednosti demokratskog i modernog društva.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook