Borba protiv fašizma mora biti stalna, jasna i beskompromisna

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 09. 05. 2019. | Komentara: 0

Borba protiv fašizma mora biti stalna, jasna i beskompromisna

Novi Sad, 9. maj 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je antifašizam veoma ugrožen pod snažnim udarima ekstremističkih ideja. 

Desničari na svim svetskim meridijanima čine sve da ožive ideje za koje se smatralo da su poražene 9. maja 1945. godine. 

LSV

Iz dana u dana svedočimo delovanju desnih ekstremista koji šire ideje mržnje. Teroristički napadi, ubistva i izlivi neopisive mržnje prema onima za koje se smatra su drugačiji i manje vredni postaju svakodnevna pojava.

Evropski kontinent postao je poligon delovanja ekstremista, koji često i sa pozicija vlasti sprovode politiku rasne i verske mržnje.

Nažalost, dešavanja na bivšim jugoslovenskim prostorima devedesetih godina pokazala su da širenje mržnje i strahova lako može da dovede do najtežih zločina. 
Čak i dve decenije posle kraja sukoba aktivne su grupe koje propagiraju ideje nacizma i fašizma. 

U vremenu krize, mladi postaju lak plen onih koji na stadionima, sportskim salama ili na skupovima ispred pekara uzvikuju užasne parole „Za dom spremni“, „Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji“ ili „Nož, žica, Srebrenica“. Ta mržnja prema nekom „drugom“ i „drugačijem“ ulazi u sve pore društva. 

Postaje popularno mrzeti! To je ogroman problem. 

Nažalost, država ne čini ništa da ove pojave spreči. Ustav i zakoni jasno propisuju zabranu diskriminacija po bilo kom osnovu, ali često izostaju sankcije, a kada ih i ima, veoma su blage. 

Dan pobede nad fašizmom prilika je da se snažno zatraži NOVA POLITIKA u borbi protiv desnog ekstremizma. Država mora da ustanovi NULTU TOLERANCIJU prema ekstremistima. Kaznena politika mora se pooštriti i kvalitetno sprovoditi. 

Sa druge strane, mora se mnogo više učiniti na edukaciji mladih ljudi. Obrazovni sistem i mediji moraju biti u funkciji borbe protiv ekstremizma. Samo tako će se saseći krila bujajućim idejama mržnje, koje veoma lako mogu dovesti do novog zla.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook