Borba protiv fašizma mora biti stalna, jasna i beskompromisna

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 09. 05. 2019. | Komentara: 0

Borba protiv fašizma mora biti stalna, jasna i beskompromisna

Novi Sad, 9. maj 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je antifašizam veoma ugrožen pod snažnim udarima ekstremističkih ideja. 

Desničari na svim svetskim meridijanima čine sve da ožive ideje za koje se smatralo da su poražene 9. maja 1945. godine. 

LSV

Iz dana u dana svedočimo delovanju desnih ekstremista koji šire ideje mržnje. Teroristički napadi, ubistva i izlivi neopisive mržnje prema onima za koje se smatra su drugačiji i manje vredni postaju svakodnevna pojava.

Evropski kontinent postao je poligon delovanja ekstremista, koji često i sa pozicija vlasti sprovode politiku rasne i verske mržnje.

Nažalost, dešavanja na bivšim jugoslovenskim prostorima devedesetih godina pokazala su da širenje mržnje i strahova lako može da dovede do najtežih zločina. 
Čak i dve decenije posle kraja sukoba aktivne su grupe koje propagiraju ideje nacizma i fašizma. 

U vremenu krize, mladi postaju lak plen onih koji na stadionima, sportskim salama ili na skupovima ispred pekara uzvikuju užasne parole „Za dom spremni“, „Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji“ ili „Nož, žica, Srebrenica“. Ta mržnja prema nekom „drugom“ i „drugačijem“ ulazi u sve pore društva. 

Postaje popularno mrzeti! To je ogroman problem. 

Nažalost, država ne čini ništa da ove pojave spreči. Ustav i zakoni jasno propisuju zabranu diskriminacija po bilo kom osnovu, ali često izostaju sankcije, a kada ih i ima, veoma su blage. 

Dan pobede nad fašizmom prilika je da se snažno zatraži NOVA POLITIKA u borbi protiv desnog ekstremizma. Država mora da ustanovi NULTU TOLERANCIJU prema ekstremistima. Kaznena politika mora se pooštriti i kvalitetno sprovoditi. 

Sa druge strane, mora se mnogo više učiniti na edukaciji mladih ljudi. Obrazovni sistem i mediji moraju biti u funkciji borbe protiv ekstremizma. Samo tako će se saseći krila bujajućim idejama mržnje, koje veoma lako mogu dovesti do novog zla.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonIz medija | Nedelja, 18. 08. 2019. | Komentara: 0

Strah od uterivanja opozicije u jednoumlje

Od početnih polemika pre skoro deset meseci o tome ko (ne)treba da govori na protestima protiv vlasti, u opoziciji se u poslednje vreme raspravlja i o tome ko nije poželjan da prisustvuje javnim okupljanjima i šeta u protestnoj koloni, piše Politika.
Iz medija | Subota, 17. 08. 2019. | Komentara: 0

Dijalog političkih aktera važan i mora se održati u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Dijalog koji se vodi između predstavnika vlasti i opozicije je, između ostalog, jako dobar i zbog iznalaženja rešenja za problem u vezi sa izbornim uslovima u Srbiji, rekao je na početku gostovanja u emisiji "Politbiro" portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. Prema njegovim rečima, dijalog je veoma bitan, jer gde njega nema tu ima prostora za nasilje.
Saopštenja | Petak, 16. 08. 2019. | Komentara: 0

LSV će učestvovati na predstojećem sastanku vlasti i opozicije

Liga socijaldemokrata Vojvodine učestvovaće na predstojećem sastanku predstavnika vlasti, opozicije i eksperata posvećenom medijima. Kao što smo i ranije isticali, ova vrsta razgovora je dragocena, ali je bitno da se on održava u institucijama sistema.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook