Borba protiv fašizma nije samo polaganje venaca

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 09. 11. 2020. | Komentara: 0

Borba protiv fašizma nije samo polaganje venaca

Novi Sad, 09. novembar 2020 - Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da je na današnji dan 1938. nacistička vlast u Nemačkoj organizovala pogrom jevrejskog stanovništva koji je poznat kao „Kristalna noć“.

LSV

foto: Britannica 
 
Ovaj događaj predstavlja početak politike masovnih zločina nad Jevrejima u Evropi, a za konačnu posledicu je imao smrt šest milona ljudi, žena i dece u Holokaustu. 

Pobeda nad nacizmom 1945. godine, nažalost, nije u potpunosti porazila ideologiju koja je dovela da genocida. Širom sveta, pa i u našem regionu, i dalje aktivno deluju brojne ekstremno desne organizacije koje šire mržnju, zagovaraju ideju „krvi i tla“ i propagiraju politiku veoma sličnoj onoj iz Nemačke između 1933. i 1945. godine.

Srbijom slobodno defiluju i mitinguju neki novi crnokošuljaši koji šire strah. Država se ne obračunava sa njima i oni dobijaju na snazi. 

Još je gore što u Narodnoj skupštini Republike Srbije sede optuženici, a do nedavno i osuđenici za ratne zločine. Novinske stranice, često i one naslovne, i minuti u udarnim terminima, daju se najviđenijim osuđenicima za ratne zločine. Oni nesmetano šire ideje koje su za posledicu imale hiljade mrtvih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. 

LSV će nastaviti borbu protiv ovakvih pojava, ali pozivamo i vlast da, najzad, nešto uradi u borbi protiv desnog ekstremizma. 

Sećanje na žrtve fašizma ne predstavlja samo polaganje venaca, nego konkretna borba protiv desnog ekstremizma i stroga kaznena politika.


Dejana Đurđević
Sekretarka za međunarodnu saradnju
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook