Borba za autonomiju Vojvodine tek predstoji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 17. 07. 2012. | Komentara: 1

Borba za autonomiju Vojvodine tek predstoji

ZRENJANIN – Prava građana i građanki AP Vojvodine, kolektivna i manjinska, odlukom Ustavnog suda Srbije kojom je 22 odredbe Zakona o nadležnostima AP Vojvodine proglašeno neustavnim, svedena su na najmanju moguću meru, a u nekim oblastima i ukinuta, upozorio je danas poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Adam Paljov.

LSV

On je dodao i da u toj odluci USS postoji puno nelogičnosti. Inače, Paljov se novinarima obratio na svom maternjem, slovačkom jeziku, kao izraz protesta, jer je jedna od osporenih odredaba i ona kojom koja je propisivala da AP Vojvodina preko svojih organa bliže uređuje upotrebu jezika i pisama nacionalnih zajednica na teritoriji AP Vojvodine.

Jedan od službenih jezika

– Ja sam Slovak i obratio sam vam se na svom maternjem jeziku jer smatram da je to moje pravo i jer je slovački jezik po Statutu AP Vojvodine jedan od šest službenih jezika koji se govore na teritoriji AP Vojvodine. Danas govorim kao građanin AP Vojvodine, kao pripadnik nacionalne zajednice Slovaka i kao poslanik u Skupštini AP Vojvodine – istakao je Paljov i zapitao šta je neustavno u odredbi da je AP Vojvodina regija u kojoj se tradicionalno poštuju i neguju evropski principi i vrednosti. Paljov je ukazao i da kancelarije u Briselu imaju gradovi Kragujevac i Niš, kao i mnoge regije u Evropi, zbog čega nije logično da ne može da je ima i AP Vojvodina.
– Nelogično je da su neustavni Bačka, Banat i Srem - geografske oblasti. Ja ovde živim 42 godine i ne znam da se ove oblasti drugačije mogu nazvati – istakao je on.

Osporeni i prihodi

Paljov je podsetio i da je Srbija, po Ustavu definisana kao decentralizovana država koja podrazumeva razvoj lokalnih samouprava i srednjeg nivoa vlasti, ali da se to u članu 10, stav 15. AP Vojvodini osporava. Takođe, navodi da je USS osporio poljoprivrede, agrarne politike, ruralnog razvoja, vodopriprede, šumarstva, lova, ribolova...
– Podsećam da je AP Vojvodina imala izvorne prihode samo iz oblasti ribolova i to od prihoda od dozvola za rekreativni i sportski ribolov. Unapređenje i zaštita životne sredine su odjednom neustavni, a od devedesetih godina se baš u ovim oblastima veoma napredovalo. Vojvodini se onemogućuje i pravo nadgledanja agrarne politike, kao i razvoja sela, a upravo time su se hvalili oni koji su to pravo onemogućili – naveo je Paljov.

Skandalozna odluka

Potpredsednik GrO LSV Zrenjanin Tibor Vaš odluku Ustavnog suda Srbije ocenio je skandaloznom, ističući da se LSV decenijama zalaže za položaj Vojvodine i ustavni poredak u kojem ona ima svoje mesto, te da je Liga uvek upozoravala na sve što nedostaje kako bi Vojvodina napredovala.
– Ova odluka nije slučajna, jer je vremenski idealno “tempirana”. Nova Vlada je još pre formiranja htela da da do znanja svima kakav je njen stav po pitanju Vojvodine. Skrećem pažnju na rečenicu mandatara: "Moj stav prema Vojvodini biće korektan". Molim da on to ne bude, već da se pridržava zakonskih odredbi i onoga minimalnog što je Vojvodina uspela da izbori kao autonomiju – izjavio je Tibor Vaš. Dodao je da je poruka jasna i kada je u pitanju sudstvo.
– Želi se unapred reći kako će se ponašati kada je u pitanju odnos prema Vojvodini i kakav će biti odnos republičke Vlade prema Vojvodini. Zbog svega mislim da prava borba za vojvođansku autonomiju tek počinje – zaključio je potpredsednik GrO LSV Zrenjanin Tibor Vaš.

(BILSV, 17. 07. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook