Borimo se za svaki vojvođanski dinar

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Četvrtak, 05. 01. 2012. | Komentara: 0

Borimo se za svaki vojvođanski dinar

BEOGRAD – Liga se bori da se Vojvodini vrati svaki dinar koji joj se duguje. Sigurno bi pomoglo kada bi se i pokrajinska administracija tu angažovala. Pre neki dan sam upozorio da je u 2012. planirano zaduživanje Vojvodine, dok se Vojvodini za 2011. još duguje šest milijardi dinara.

Nenad Canak

Ipak, uprkos tome, glasali smo za budžet za 2012, jer bi svako njegovo obaranje ovog trenutka izazvalo političku nestabilnost u zemlji – rekao je u intervjuu za „Blic" predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On naglašava da će na tu temu posle izbora ozbiljno porazgovarati s koalicionim partnerima. Kao dobre strane, ističe da je s vladom Mirka Cvetkovića Liga uspela da se dogovori o nizu važnih stvari, od toga da se Vojvodini vrati imovina - doduše ne sva, ali da bar ponovo postoji pojam vojvođanske imovine, pa do ukidanja godišnje registracije traktora.

Ukoliko koalicija čiji ste deo ponovo bude na vlasti, šta će biti vaši prioriteti?

– Mislim da ćemo svi zajedno morati da usmerimo snagu na to da se izdrži drugi talas krize. Istovremeno, Liga će se kao i prethodnu 21 godinu boriti izvorne prihode i imovinu Vojvodine, i sve to garantovano Ustavom. Isto tako, godinama insistiramo na lustraciji, borbi protiv fašizma i decentralizaciji. Sve te teme su i dalje otvorene.

Čime ste zadovoljni, a šta je moglo bolje u prethodne četiri godine?

– Zadovoljan sam održanjem evropskog kursa zemlje, viznom liberalizacijom i uspešno okončanom saradnjom sa Haškim tribunalom, a moglo je i trebalo za zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, više pažnje i snage posvetiti decentralizaciji.

Rekli ste da ćete u predizbornu koaliciju na republičkom nivou ići sa DS zato što znate Čedomira Jovanovića? Šta to znate zbog čega ste se odlučili na saradnju sa demokratama?

– Išli smo zajedno na izbore i sa LDP i sa DS i to kako smo sarađivali opredelilo nas je da nastavimo saradnju sa demokra-tama.

Hoćete li biti kandidat LSV za gradonačelnika Novog Sada ili pokrajinskog premijera?

– Nisam se kandidovao ni za mesto gradonačelnika ni za mesto predsednika Vlade Vojvodine. Jasno je da meni izvršna vlast nikada nije bila cilj, čim sam za 21 godinu u njoj bio svega 96 dana, i to kao direktor novosadskog SPC Vojvodina. Ali, voljan sam da se nađem tamo gde je potrebno pomoći političkim uticajem. Sve će zavisiti od procene stranke gde bi moj angažman bio najkorisniji.

Da li očekujete da će Srbija dobiti status kandidata u martu?

– Nadam se da hoće. Srbija je sve učinila, ali ne zavisi sve od nas.

Mogu li do tada da se uklone barikade i paralelne institucije?

– To ne znam. Znam da taj proces zahteva vreme, i znam da će protivnici evropskih integracija koji bi voleli da Srbija bude ruska provincija sve učiniti da to spreče.

Što biste u Novoj godini poželeli:

Borisu Tadiću: Pobedu
Tomislavu Nikoliću: Zdravlja unucima
Bojanu Pajtiću: Zdravlja deci    
Vojislavu Koštunici: Zdravlja mačkama
Vuku Draškovići: Da mu nađu Dražu
Mlađanu Dinkiću: Uspeh u muzici
Aleksandru Konuzinu: Srećan put

(BILSV, 05. 01. 2012.)Izjave | Utorak, 27. 10. 2020. | Komentara: 0

Marton: U novoj vladi trebalo je sedam ministara da bude iz Vojvodine

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je danas da je trebalo da minimum sedam ministara u novoj Vladi Srbije bude iz Vojvodine – tri iz Srema, tri iz Banata i jedan iz Bačke.
Izjave | Ponedeljak, 26. 10. 2020. | Komentara: 0

Ministarstva sile ne smeju da služe za lečenje kompleksa

Sastav ove vlade pokazuje da je Alekandar Vučić izuzetno opasan protivnik svakome ko pokušava da neke svoje ideje plasira iz jednostavnog razloga što, ako misliš da ga pobediš sa više nacionalizma to ne može, ako misliš da ga pobediš na populizam - ne može, a s druge strane on je napravio jednu inkluzivnu verijantu vlade
Odbori LSV | Petak, 23. 10. 2020. | Komentara: 0

Nema boljeg i značajnijeg imena za novi most od - Most 23. oktobra!

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad čestita svim građanima i građankama 76. godišnjicu od oslobođenja Novog Sada od fašizma u Drugom svetskom ratu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook