Brže rešavati probleme nacionalnih zajednica

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 17. 02. 2018. | Komentara: 0

Brže rešavati probleme nacionalnih zajednica

Novi Sad, 17. februar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je želja vlasti u Srbiji da se pomogne informisanje na jezicima nacionalnih zajednica, u velikoj meri, samo deklarativna.

LSV

Najava premijerke Ane Branbić, da će Vlada u 2018.godini dodatnim sredstvima finansirati informisanje na jezicima nacionalnih zajednica dolazi u trenutku kada je zatvoreno na desetine lokalnih medija koji su godinama, pa i decenijama informisali svoje slušaoce. Brojne višenacionalne opštine ostale su bez svojih radio i tv stanica.
LSV je i ranije upozoravala javnost na katastrofalne posledice privatizacije lokalnih medija.

Republika Srbija je u procesu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Slabosti koje postoje u normativnom okviru sistema zaštite nacionalnih zajednica moraju biti otklonjene. Potrebno je i mnogo kvalitetnije primenjivati propisana prava.

Nažalost, prava nacionalnih zajednica u Srbiji nisu priopritetno pitanje i rešavanje otvorenih pitanja je često potisnuto u drugi plan.

Ako su Ustavom i brojnim zakonima propisana prava nacionalnih zajednica u oblasti informisanja, službene upotrebe jezika, obrazovanja i kulture, onda se ta prava moraju u potunosti poštovati.

Očekujemo da Vlada Srbije pokaže spremnost da pomogne nacionalnim zajednicama. Ta pomoć mora biti jasna, konkretna i svakodnevna.

Potpredsednik
Izvršnog odbora Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton
Saopštenja | Ponedeljak, 24. 09. 2018. | Komentara: 0

SPS može da zahvali samo izostanku 6. oktobra i lustracije

Socijalistička partija Srbije ne treba da bude zahvalna za 5, nego za 6. oktobar 2000. godine kada je trebalo zabraniti SPS, JUL, SRS i SSJ, a njihova rukovodstva lustrirati, kao što je LSV i zahtevala. Uprkos svim našim dugogodišnjim insistiranjima i upozorenjima, pre nešto više od pet godina je istekao Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji.
Saopštenja | Ponedeljak, 24. 09. 2018. | Komentara: 0

LSV osuđuje pretnje Aleksandru Odžiću

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje pretnje predsedniku Vojvođanske partije Aleksandru Odžiću. Pozivamo nadležne državne organe da hitno i najodgovornije ispitaju sve pretnje i procesuiraju odgovorne, a javnost o tome bude obaveštena.
Izbori LSV | Ponedeljak, 24. 09. 2018. | Komentara: 0

Predstavljanje kandidata i kandidatkinja na izborima u LSV

Kratke biografije i poruke kandidatkinja i kandidata za Glavni odbor i Predsedništvo LSVARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook