Brže rešavati probleme nacionalnih zajednica

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 17. 02. 2018. | Komentara: 0

Brže rešavati probleme nacionalnih zajednica

Novi Sad, 17. februar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je želja vlasti u Srbiji da se pomogne informisanje na jezicima nacionalnih zajednica, u velikoj meri, samo deklarativna.

LSV

Najava premijerke Ane Branbić, da će Vlada u 2018.godini dodatnim sredstvima finansirati informisanje na jezicima nacionalnih zajednica dolazi u trenutku kada je zatvoreno na desetine lokalnih medija koji su godinama, pa i decenijama informisali svoje slušaoce. Brojne višenacionalne opštine ostale su bez svojih radio i tv stanica.
LSV je i ranije upozoravala javnost na katastrofalne posledice privatizacije lokalnih medija.

Republika Srbija je u procesu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Slabosti koje postoje u normativnom okviru sistema zaštite nacionalnih zajednica moraju biti otklonjene. Potrebno je i mnogo kvalitetnije primenjivati propisana prava.

Nažalost, prava nacionalnih zajednica u Srbiji nisu priopritetno pitanje i rešavanje otvorenih pitanja je često potisnuto u drugi plan.

Ako su Ustavom i brojnim zakonima propisana prava nacionalnih zajednica u oblasti informisanja, službene upotrebe jezika, obrazovanja i kulture, onda se ta prava moraju u potunosti poštovati.

Očekujemo da Vlada Srbije pokaže spremnost da pomogne nacionalnim zajednicama. Ta pomoć mora biti jasna, konkretna i svakodnevna.

Potpredsednik
Izvršnog odbora Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton
Događaji | Utorak, 18. 12. 2018. | Komentara: 0

Bez decentralizacije od Srbije samo ono uz Koridor 10

Srbija se mora decentralizovati i to mora biti Ustavom garantovano, izjavio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na radnom doručku sa novinarima.
Izjave | Utorak, 18. 12. 2018. | Komentara: 0

Kostreš: Bojkot izbora pogrešna odluka, ali ni učešće po svaku cenu nije rešenje

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je za Danas da je bojkot izbora, što, kako pišu mediji, najavljuje opozicija, pogrešna odluka sama po sebi, ali da i učešće po svaku cenu nije rešenje. 
Saopštenja | Ponedeljak, 17. 12. 2018. | Komentara: 0

Lustracija ne sme biti samo predizborno obećanje

Bilo bi jako dobro po ovu zemlju ako su opozicione stranke, koje ovih dana sve intenzivnije zagovaraju sprovođenje lustracije, iskreno posvećene tom cilju. I bilo bi jako loše, ako je to samo jedna predizborna parola.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook