Brže rešavati probleme nacionalnih zajednica

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Saopštenja | Subota, 17. 02. 2018. | Komentara: 0

Brže rešavati probleme nacionalnih zajednica

Novi Sad, 17. februar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je želja vlasti u Srbiji da se pomogne informisanje na jezicima nacionalnih zajednica, u velikoj meri, samo deklarativna.

LSV

Najava premijerke Ane Branbić, da će Vlada u 2018.godini dodatnim sredstvima finansirati informisanje na jezicima nacionalnih zajednica dolazi u trenutku kada je zatvoreno na desetine lokalnih medija koji su godinama, pa i decenijama informisali svoje slušaoce. Brojne višenacionalne opštine ostale su bez svojih radio i tv stanica.
LSV je i ranije upozoravala javnost na katastrofalne posledice privatizacije lokalnih medija.

Republika Srbija je u procesu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Slabosti koje postoje u normativnom okviru sistema zaštite nacionalnih zajednica moraju biti otklonjene. Potrebno je i mnogo kvalitetnije primenjivati propisana prava.

Nažalost, prava nacionalnih zajednica u Srbiji nisu priopritetno pitanje i rešavanje otvorenih pitanja je često potisnuto u drugi plan.

Ako su Ustavom i brojnim zakonima propisana prava nacionalnih zajednica u oblasti informisanja, službene upotrebe jezika, obrazovanja i kulture, onda se ta prava moraju u potunosti poštovati.

Očekujemo da Vlada Srbije pokaže spremnost da pomogne nacionalnim zajednicama. Ta pomoć mora biti jasna, konkretna i svakodnevna.

Potpredsednik
Izvršnog odbora Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton
Izjave | Ponedeljak, 19. 03. 2018. | Komentara: 0

Napad na zastavu Vojvodine je napad na Vojvodinu, Srbiju i njen Ustav

Odluke Skupštine AP Vojvodine o vojvođanskim simbolima se ne primenjuju u svim opštinama. Pored toga, i dalje nema podataka da li je zbog neisticanja simbola kažnjena neka lokalna samouprava, istakla je pokrajinska poslanica LSV mr Maja Sedlarević.
Saopštenja | Nedelja, 18. 03. 2018. | Komentara: 0

Zašto se kasni sa izmenama Zakona o nacionalnim savetima?

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje nadležnima u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave dokle se stiglo u procesu izmana i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih zajednica?
Saopštenja | Subota, 17. 03. 2018. | Komentara: 0

Šešelju konačno suditi u Srbiji za zločine iz devedesetih godina

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje najnovije zločinačke istupe predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je najavio da će, ukoliko dođe na vlast, pomilovati ubice premijera Srbije Zorana Đinđića. Šešelj je ponovio i svoju poznatu tezu o velikom broju "stranih špijuna" i "izdajnika" u srpskoj politici.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook