Budućnost moderne Srbije je drugačija organizacija, gde neće sve zavisiti od jednog ili dva čoveka

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 11. 04. 2019. | Komentara: 0

Budućnost moderne Srbije je drugačija organizacija, gde neće sve zavisiti od jednog ili dva čoveka

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine je najbliža sebi i za ovih 29 godina postojanja nismo menjali svoje ideale kao ni svoj program, rekao je generalni sekretar LSV Bojan Kostreš gosujući u emisiji RTS „Oko magazin“. Odgovarajući na pitanje kome je LSV bliža, opoziciji ili vlasti, Kostreš je istakao da ko god se bude približio LSV i njenom sistemu vrednosti LSVje spremna da sa njima sarađuje u interesu sprovođenja njenog programa.

LSV

- Tako da postoje teme oko kojih možemo da se složimo i sa Demokratskom strankom, ali i sa Srpskog naprednom strankom, međutim, postoje i teme oko kojih se ni sa jednom partijom, od te dve, ne možemo složiti – objasnio je Kostreš.

Ne prihvatamo vređanje

Kako je rekao, LSV se povukla sa protesta posle govora Sergeja Trifunovića u Novom Sadu, jer ne želi da bude prisutna tamo gde se vređa vojvođanska zastavu i subjektivitet.

- Mi razumemo da se neko ne slaže sa nama ni sa našom politikom, sa predsednikom LSV ili bilo kojim njenim članom, ali mi se ne slažemo sa takvim tipom izražavanja. Kada neko vređa i ponižava vojvođansku zastavu, koja je ustavna kategorija, mi sa takvim ljudima nema šta da tražimo i zato smo rešili da napustimo taj skup – istakao je generalni sekretar LSV.

Prema njegovim rečima, protesti opozicije i kampanja vlasti „Budućnost Srbije“ su legitimno pravo obe strane.

- I jedni i drugi imaju prava na jedan tip protesta ili manifestacije svog političkog programa na ulici. Ono što nije dopustivo je bilo kakva provokacija nasilja i pokušaj bilo kakve promene aktuelnog političkog sistema na ulici, zato što nas to vodi u nasilje, a ono može da odvede u katastrofu. LSV je zajedno sa Vojvođanskom partijom u fazi pravljenja Vojvođanskog fronta, te idemo po Vojvodini i razgovaramo sa ljudima. Mi smo odabrali da pravimo tribine, da možemo ljude da pogledamo u oči, da im kažemo šta želimo da uradimo i da ih pitamo šta oni od nas očekuju. Kada imate miting ili demostracije, vi izađete na binu i kažete šta imate da kažete okrenete se i odete. Dobijete aplauz ili zvižduke, ali to je to – objasnio je Kostreš.  

Kako kaže, LSV i Vojvođanska parija su se opredelili da ljude pogledaju u oči i da kroz razgovor dođu do rešenja.

- Mi nismo zadovoljni situacijom u Srbiji naročito nismo zadovoljni pozicijom Vojvodine, koja nije posledica samo ovog momenta, već i onog kada je LSV sa DS činila vladajuću koaliciju. To je posledica od Miloševićevog puča pa do danas. Takođe, mislimo da rešavanjem pitanja Vojvodine rešavamo pitanje kako treba da izgleada moderna Srbija i to je za nas prioritet – ukazao je Kostreš.

Ustupak ili momenat

On je kazao i da je Predlog Zakon o finansiranju Vojvodine došao na dnevni red Narodne skupštine Republike Srbije, jer je to bio „momenat”, a ne ustupak vlasti, jer da su hteli da čine ustupke onda bi poslanici vladajuće većine i usvojili predloženi zakon.

- U trenutku kada deo opozicije bojkotuje skupštinu, opozicija izlazi napolje, i mi smo izašli i iz republičke i iz pokrajinske, mislim da je interes predsednice parlamenta bio da se neko vrati u skupštinsku salu, a naš interes se je bio da se razgovara o Vojvodini. I mi smo iskoristili tu sekundu i podneli zahtev koji je prihvaćen. Da danas podnesemo takav zahtev siguran sam da on ne bi bio prihvaćen kao i da smo ga podneli dve nedelje – ocenio je Kostreš dodajući da je besmislica bilo kakvo komentarisanje da je pitanje Vojvodine, koje se našlo na dnevnom redu, dogovor Nenada Čanka i Aleksandra Vučića.

- Svaki put kada se bude razgovaralo o Vojvodini, LSV će biti spremna da razgovara i sarađuje sa svima onima koji su skloni da za Vojvodinu usvoje sve ono što je ustavna kategorija. Mi sada dolazimo u paradoks. Ja sam kao predsednik skupštine Vojvodine bio jedini državni funkcioner koji je pozvao na bojkot ustavnog referenduma i koji je rekao da je to prevara i laž. Ustavni referendum, uzgred budi rečeno, nije prošao u Vojvodini, međutim Ustav biva usvojen i počinje da se primenjuje. Mi smo i tada izašli i rekli – “Mi smo protiv tog akta i učinićemo sve što možemo da taj Ustav bude promenjen”, ali dogod on bude na snazi mi ćemo ga poštovati – podsetio je Kostreš.

I od tog trenutka, ističe Kostreš, LSV pokušava da poštuje Ustav Republike Srbije koji jasno kaže da Vojvodina mora da ima Zakon o finansiranju i Zakon o nadležnostima.

- Rezolucija o Vojvodini je bila naša potreba da bi politička javnost u Srbiji jasno kazala da li Vojvodina treba da bude autonomna ili ne. Svi koketiraju sa postojanjem Vojvodine, a niko jasno, sem LSV i budućeg Vojvođanskog fronta, ne govori kako ona treba da izgleda. Mi mislimo da Vojvodina treba da ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu garantovanu Ustavom – objasnio je Kostreš.

Vojvođanski front

On je ukazao i da je ideja o stvaranju Vojvođanskog fronta posledica nerazumevanja Vojvodine.

- Ni jedna ni druga strana ne razumeju šta je Vojvodina, na način na koji mi to vidimo. Dakle, mi jasno kažemo ono što mislimo, ali uvek kada pitamo gde su naše pare, uvek smo separatisti i izdajnici. A suština je u drugome, mi pokušavamo da organizujemo sve ljude koji misle na način na koji misle ljudi iz LSV i VP. A sve ono što mislimo da treba da ima Vojvodina ili da treba da se vrati Vojvodini, mi mislimo da treba da ima i Šumadija i jugoistočna Srbija sa sedištem u Nišu, čak i Grad Beograd. Budućnost moderne Srbije je drugačija organizacija gde neće sve zavisiti od jednog ili dva čoveka – podvukao je Kostreš.

Kostreš je na kraju još i istakao da LSV i VP prave Vojvođanski front samo sa autotohnim vojvođanskim grupacijama, kao i da će u narednih šest meseci Vojvođanski front ojačati, sami razgovori sa budućim članicama su u toku. A pošto se, kako kaže, radi na stvaranju Platforme, koja treba da pokaže kako Srbija treba da izgleda drugačije i koja će moći da se primeni i u drugim delovima Srbije, zato se radi polako i razgovara se sa ljudima za razliku od pravljenja štete i rušenja

(SzILSV, 11.04.2019 )  



Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook