Budžet pokazuje da se planira dalje zaduživanje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 23. 11. 2012. | Komentara: 0

Budžet pokazuje da se planira dalje zaduživanje

NOVI SAD – Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Olena Papuga rekla je danas u toku rasprave o republičkom budžetu za 2013. godinu da poslanička grupa LSV neće podržati taj zakonski predlog ukoliko ne budu usvojeni amandmani Skupštine APV, odnosno ako se izdavanja za Vojvodinu ne povećaju u skladu sa Ustavom.

Olena Papuga

Ona je istakla da, prema predlogu Vlade Srbije, Vojvodini u idućoj godini neće pripasti Ustavom zagarantovanih sedam odsto republičkog budžeta.

Nema sredstava za smanjenje nezaposlenosti

Kako je navela Papuga, Predlog budžeta za 2013. godinu je ambiciozno zamišljen i po visini prihoda i po budžetskom deficitu koji će se teško ostvariti zato što u budžetu ne postoji reformski pristup koji bi predstavljao zaokret i uštede.

- Najavljeni rast privrede u 2013. godini je dva odsto, a inflacija je 5,5 odsto, a u budžetu Srbije je predviđeno jako malo sredstava za kapitalne investicije u Vojvodini zbog čega će nekoliko hiljada ljudi ostati bez posla. Nisu predviđena ni sredstva za smanjenje nezaposlenosti, a kreatori ekonomske politike nisu razmatrali smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji – istakla je Papuga. Ona je dodala da predloženi budžet nije odgovor za probleme koje Vlada nagoveštava da će uraditi, jer ekonomsku politiku gradi na daljem zaduživanju.

- Osnovica budžeta za izdvajanje sredstava Vojvodini smanjena je za 128 milijardi dinara u odnosu na prošlu godinu. Za kapitalne investicije u pokrajini predviđeno je svega 1,1 milijarda dinara, a potrebno je najmanje 14 milijardi. Poslanička grupa LSV je podnela amandmane da bi se postigao Ustavom zaganatovani minimum od sedam posto republičkog budžeta za APV. Neophodno je da se u budžet APV slije još 32 milijarde dinara. Po našem predlogu taj prihod bi mogao da se ostvari iz akciza – napomenula je poslanica LSV.

Novac od satelita preusmeriti za manjine i niskotiražne udžbenike

Olena Papuga je dodala da poslanici LSV traže brisanje transfera ostalim nivoima vlasti u članu 7. Predloga zakona o budžetu. Naime, u tom članu su opredeljeni iznosi kao namenski transferi za finansiranje rashoda za zaposlene u obrazovanju na teritoriji Vojvodine u ukupnom iznosu od 23,5 milijarde dinara.

- Tako je Predlogom zakona za zarade u osnovnim školama na teritoriji APV opredeljen namenski transfer od skoro 16 milijardi dinara, za isplate rashoda za zaposlene u oblasti srednjeg obrazovanja oko 7 milijardi, za učenički standard 270 miliona i za studentski standard oko 283 miliona dinara, iako AP Vojvodina nema nadležnost za finansiranje rashoda zaposlenih u tim ustanovama. Vojvodini ne pripadaju te nadležnosti, pa smo predložili da se navedeni rashodi izvršavaju direktno iz budžeta Republike Srbije, budući da je to republička nadležnost – napomenula je Papuga i dodala da nije smisleno zbog čega bi se ova sredstva prenosila upravo u pokrajinski budžet, a potom iz budžeta Pokrajine se opet slivala u republički budžet.

Narodna poslanica LSV je istakla da su predložili da se sredstva namenjena za zakup satelita za emitovanje programa RTS-a izvan Srbije dodele Kancelariji za ljudska i manjinska prava koja nije dobila dovoljno sredstava jer ona finansira Nacionalne savete nacionalnih zajednica.

Deo sredstava namenjenih za zakup tih satelita, po predlogu poslanika LSV, trebalo bi preusmeriti za štampanje niskotiražnih udžbenika za decu koja nastavu pohađaju na nekom od jezika nacionlnih zajednica, pošto za njih nisu određena sredstva.
 
(BILSV, 23.11.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook