Čanak pozivao ljude da se kandiduju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izbori LSV | Sreda, 07. 11. 2012. | Komentara: 0

Čanak pozivao ljude da se kandiduju

NOVI SAD - Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, najverovatnije će biti jedini kandidat za predsednika stranke na redovnom Kongresu LSV koji je zakazan za 8. decembar.

Aleksandra Jerkov

Bilo je naznaka da će imati protivkandidate, ali je očigledno da naši ljudi na terenu još nisu spremni za promene i za to da neko drugi bude predsednik - kaže za „Danas“ Aleksandra Jerkov, portparolka i šefica poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije. Ona dodaje da, s druge strane, već sada za tri potpredsednička mesta ima šest kandidata, a da će Predsedništvo i Glavni odbor Lige dobiti veća ovlašćenja.
 
Kako objašnjavate činjenicu da Nenad Čanak najverovatnije neće imati protivkandidata za mesto lidera?
- Tačno je da je Čanak predsednik Lige od osnivanja, ali je on sam na nekoliko sastanaka koji su prethodili raspisivanju Kongresa pozivao svakoga ko želi da se kandiduje za tu poziciju da to potpuno slobodno učini. Videli smo da je bilo nekih naznaka da će biti više kandidata, ali je to izostalo.
 
Bilo je najava da će Emil Fejzulahi ući u izbornu trku?
- On je to objavio u javnosti i od nekih lokalnih odbora LSV je čak i zatražio podršku. Međutim, mislim da ga nijedan odbor, a potrebno je petnaest, još nije podržao, a nisam sigurna ni da će ga podržati. Lično smatram da bi bilo dobro da dobije podršku, jer takva vrsta unutarstranačke borbe je nešto što je dobro za stranku.
 
Da li Fejzulahi podjednako dobar kandidat kao Čanak?
- Ne bih rekla, jer on nije u mogućnosti da vodi stranku u čijem radu više od pet godina uopšte ne učestvuje. Ne pojavljuje se u stranci, nema ga u kampanjama, pa čak ni u njegovom lokalnom odboru u Bačkom Petrovcu. LSV se mnogo promenila u poslednjih pet godina, mnogo više nego u prethodnih dvanaest.
 
Koliko Ligi šteti sve ono što se dešava oko suđenja Nenadu Čanku zbog tuče?
- Čanak je vrlo jasan u tome da je to njegova privatna stvar i privatni problem koji nema nikakve veze s Ligom i stranačkom politikom. Zato mi kao stranka ne učestvujemo u procesu koji se vodi. On je preuzeo odgovornost za to što je učinio, priznao je grešku, podneo ostavku na mesto poslanika i, što se nas tiče, taj proces ide svojim tokom. Nije dovoljna jedna kafanska tuča da se potru 22 godine borbe Lige za vrednosti za koje se zalažemo. Uostalom, on nije učestvovao u kafanskoj tuči kao predsednik LSV, već kao građanin Nenad Čanak, privatno i lično, pa je i privatno i lično spreman da za to snosi odgovornost.
 
Hoće li na Kongresu LSV doći do nekih promena?
- Svakako, biće promena. Novi Statut LSV odraziće se na način organizovanja stranke. Kolektivni organi Lige, Predsedništvo i Glavni odbor, dobiće veća ovlašćenja i veću ulogu u donošenju odluka. To će biti najveća promena koja se može očekivati nakon Kongresa. I sada smo imali sve te kolektivne organe, ali njihove nadležnosti nisu bile tako velike. Kako stranka raste i razvija se, jača potreba da u donošenju odluka učestvuje veći broj ljudi, ali i da se deli odgovornost za donete odluke. Osim toga, promena ima i u načinu kandidovanja za potpredsednike stranke i članove Glavnog odbora.
 
Da li su već stigle potpredsedničke kandidature?
- Na osnovu onoga što je do danas stiglo u stranku, imaćemo najmanje šest kandidata za tri potpredsednička mesta. Kandidovali su se Đorđe Stojšić, poslanik i predsednik Gradskog odbora LSV Sremska Mitrovica, Aleksandar Jovanović, aktuelni potpredsednik stranke, Branislav Bogoroški, šef poslaničke grupe u Skupštini AP Vojvodine i potpredsednik Izvršnog odbora, zatim, Olena Papuga, narodna poslanica, Maja Timotijević, bivša državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i Tibor Vaš, bivši poslanik.
 
Da li ste se vi kandidovali za neku od funkcija?
- Ne, ja ću raditi u Izvršnom odboru.

 (BILSV, 07.11.2012)



Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook