Čanak: Čim pomenem vojvođanske pare počnu napadi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 25. 06. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Čim pomenem vojvođanske pare počnu napadi

NOVI SAD -  Kada ja kažem, dobro, kako bi bilo da se vrate malo pare AP Vojvodini, njena imovina i tako dalje, onda počinju napadi. To je vele protivustavno. A jel u skladu sa Ustavom da državna preduzeća imaju svoju slavu " upitao je sinoć u emisji Problem na RTV Studio B, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Nenad Čanak

Kako je objasnio, u Ustavu piše da je Srbija sekularna država i da je država odvojena od crkve, te da je nejasno kako je onda država odvojena od crkve, ako državna škola ima slavu "ili što je grđe i gore da MUP ima slavu".

SPC izlazi iz svojih okvira

Čanak je ocenio i da je Srpska pravoslavna Crkva u Srbiji do te mere počela da izlazi iz svojih okvira da se to na dobro neće završiti, a na pitanje voditelja je prokomentarisao i vest da će vojne jedinice dobiti svog sveštenika.

- Ja pitam je li ovo sekularna država ili crkvena država? Ako je crkvena država, onda neka popovi dobiju činove, pa se onda zna, general-pukovnik pop, on bi onda bio patrijarh. Pa onda general-major, to bi bio vladika pa da onda znamo nekakvu hijerahiju. Ovako, imaju prava, nemaju obaveze. Račune ne polažu nikome, a svi plaćaju ceh " ocenio je on. Čanak je rekao i da crkva ne plaća porez, te da svaki pokušaj da se to pitanje pokrene izaziva probleme.

- Svaki pokušaj da se neko raspita oko nečega što je vezano za crkvu, uvek se završi, manje više, anatemom. Pa nemojte zaboraviti konflikt sa Crnom Gorom koji proističe iz crkvenih razloga " rekao je on.

Čista prevara

Govoreći o predlogu izmena Zakona o finasiranju lokalnih samouprava koji su podneli Ujedinjeni regioni Srbije, Čanak je rekao da samo davanje novca lokalnim samoupravama nije decentralizacija i dodao da se tu nigde decentralizacija i ne spominje.

-  Decentralizacija znači da se politička odgovornost decentralizuje. A politička odgovornost znači da ljudi sami odlučuju sa svojim parama, gde će ih investirati. To je cela priča o decentralizaciji " rekao je Čanak. On je napomenuo i da to ne treba da bude u nivou toga da im država dozvoli, kao Vojvodini, da ima 7 odsto budžeta Srbije, ali da od tih 7 odsto, 3 odsto ide u kapitalne investicije o kojima opet odlučuje država Srbija, a ova preostala 4 odsto uglavnom idu za plate lekara, učitelja, nastavnog osoblja u državnim školama, što su transferna sredstva koja ne smeju po zakonu da se zadrže više od 1 dana u budžetu Vojvodine.

- Imate otprilike isto onoliko dodira sa parama koliko i svaka šalterska službenica u banci i onda vas prozovu autonomijom. To je sve čista prevara " neveo je on. Čanak je rekao i da će od tzv. Dinkićevog zakona najveći dobitnik biti grad Beograd. Kako je objasnio u tom zakonu se radi o tome da lokalu ostane više novca od poreza na zarade, što Beogradu ide na ruku.

- U Beogradu živi 20 % stanovnika ove zemlje. A istovremeno u gradu Beogradu je registrovano polovina zaposlenih u ovoj zemlji " rekao je on. Čanak je ocenio i da u Srbiji centralisti neće da se promene zadnjih 167 godina, od Načertanija Garašanina od 1844. godine.

Shvatio posle tri mandata

U drugom delu emisije je bilo reči o kažnjavanju i izvođenju pred lice pravde onih koji su uništili zemlju 90-ih godina, pa je Čanak ponovio svoj poznati stav da se taj posao mora završiti. Na pitanje, voditelja da li ostaje pri stavu da SPS treba zabraniti, predsednik LSV je rekao:

- Nekažem ja da se Ivica Dačić nije promenio. Vidite da se to može izvesti. I Mlađan Dinkić je regionalista. Doduše trebalo mu je tri ministarska mandata i tako da bi uopšte shvatio stanje u društvu, ali je ipak razumeo da je stanje u društvu nepodnošljivo. Bio je malo guverner NBS-a, pa ministar za ekonomiju, pa ministar finansija, i tu shvatiš da je problem u društvu. U društvu nešto ne valja i onda postaneš regionalista " naveo je Čanak.

(BILSV, 25.06.2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook