Čanak: Da je bilo lustracije Vučić ne bi bio predsednik

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Izjave | Četvrtak, 05. 10. 2017. | Komentara: 0

Čanak: Da je bilo lustracije Vučić ne bi bio predsednik

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je 5. oktobar bio veliki dan za Srbiju zato što je tada okončana diktatura Slobodana Miloševića i što se ništa slično nikad nije ponovilo. Takođe, kako je rekao, svi su mislili da će sve nepravde sveta biti ispravljene, ali nije došlo do lustracije za koju se i danas zalaže po svaku cenu. Po brojnosti, 5. oktobar izgleda kao porodični nedeljni piknik u odnosu na situaciju u Kataloniji, samo uz mnogo manje nasilja, dodao je.

LSV
 
- To je bio dan kada su se sa krvavih ruku zabluda devedesetih, spirala krv prljavom vodom zabludom dvehiljaditih. Ja sam još pre izbora govorio 'zapušite nos - glasajte za DOS' jer sam znao da to nije velika perspektiva, ali je to bio ogroman pomak napred u odnosu na ono što je bilo dotad – rekao je Čanak gostujući u emisiji „Dan uživo“ na televiziji N1. 
 
On kaže da se posle toga nikad ništa slično nije ponovilo jer opozicija danas nema koherentnog neprijatelja. Na konstataciju da mnogi u opoziciji vide Aleksandra Vučića kao neprijatelja, Čanak odgovara:
- Šta ćemo sa tim što je Vučić preuzeo najveći deo programa tih opozicionih stranaka. Šta da radim, ne mogu se ja buniti protiv približavanja EU, kad se kao stranka zalažemo za to od osnivanja. Ali ne mogu ni tolerisati činjenicu da smo u ozbiljnom medijskom problemu, ali nije to posledica samo Vučića već i onih koji su bili pre njega.
 
- Umesto da se stvari počnu raščišćavati, one su se zakomplikovale, mutirale, promenile pojavni oblik i zato imamo situaciju kakvu imamo. Da je bilo lustracije, Aleksandar Vučić ne bi bio danas predsednik i ne bi bio uopšte u politici. Ne bi bio ni Tomislav Nikolić, niko od njih - dodao je Čanak.
 
Svaka vlast je za Vojvodinu bila loša
 
Govoreći o „Jugurt revoluciji“  organizovanoj 6. oktobra 1988. godine, Čanak je rekao da je ona bila početak protivustavnog narušavanja integriteta i  identiteta SFRJ. 
- Potpuno kršenje Ustava i to je bilo potpuno jasno. S obzirom na to da je Slobodan Milošević tim rukovodio iz Beograda, nije bilo snage da se tome jugoslovenska federacija suprotstavi. Zbog toga je koherentno, principijelno i ustavno, čim je pala vojvođanska autonomija pao i Ustav. Čim je pao Ustav, potpuno je jasno bilo da je sledeći korak osamostaljivanje pojedinih republika – ukazao je lider LSV.
 
On je napomenuo da je držanje Vojvodine, kao autonomije, bez suštinskih autonomnih prava odgovaralo svakoj vlasti od 1988. do danas.
 
- Svakoj vlasti, uključujući i DOS-ovsku. Ko god misli da je DOS nešto dao Vojvodini, u zabludi je. Sve je bilo jako skromno i sve je urađeno u prvih šest meseci do godinu dana. Sve ostalo su bile priče za malu decu i obećanja danas ćemo, sutra ćemo. U međuvremenu je i nož i pogaču imala tadašnja garnitura Demokratske stranke. Šesnaest godina su imali predsednika vlade, od čega 12 godina Bojana Pajtića, koji nije pomakao ništa što se tiče suštinskog položaja Vojvodine – ukazao je Nenad Čanak. Dodao je da se nada da će se ova nova garnitura DS, ako uspe da se podigne, nešto drugačije odnositi prema Vojvodini. 
- Ali, svaka vlast od 1988. do danas je za Vojvodinu bila loša – zaključuje lider LSV. 
  
U Kataloniji kao član partijske delegacije LSV
 
Odgovarajući na pitanje o poseti Kataloniji, Čanak je rekao da je bio u tročlanoj partijskoj delegaciji LSV i negirao posetu kao predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije. Kako je rekao, kao šef Odbora je išao pre nekoliko nedelja na Kipar, gde je razgovarao sa kiparskim vlastima.
 
- Interesovalo me da vidim kako izgleda kad država u EU ima unutar sebe problem i da vidim kako će to da reši - rekao je on.
 
Zamoljen da prokomentariše izjavu Aleksandra Vučića da to što je delegacija LSV išla u Kataloniju znači da se na severu Vojvodine mnogo dobro živi, Čanak je upitao da li će sledeće biti uvođenje poreza za onog koji je napisao grafit na ulici jer je imao para da kupi sprej. 
 
- Do koje mere onda treba da se nema para da bi se pokazalo da se ne živi dobro? Ljude treba da nalaze mrtve, kao što je bilo slučajeva za vreme Slobodana Miloševića, od zime i gladi, u kućama, da bi se shvatilo da ljudi ne žive dobro? Ako parlamentarna stranka ne može da organizuje za tri svoja člana trodnevnu posetu Kataloniji, jednom u nekoliko godina, onda ja Vas pitam: Pa, čemu onda služe stranke? Da sede ovde i viču „Živeo Vučić“ ili da sede ovde i viču „Vučiću pederu“? – upitao je lider LSV.
 
On je kazao i da posao predsednika nije da se bavi time ko je gde otputovao, već da zastupa zemlju i njene interese.
 
Zastava kao podrška slobodnom izjašnjavanju
 
Istakao je da je zastava Katalonije na prostorije LSV okačena kao podrška građanima u njihovom slobodnom izjašnjavanju, a ne prejudicirajući ishod referenduma.
 
- Napadi na mene i na svakog ko spomene Vojvodinu od strane politički impotentnih politikanata svode se na to da brane nešto što niko ni ne napada jer niko ne namerava da odvaja Vojvodinu. Ja kao "katalonski scenario" vidim samo da svi imamo pare i da živimo na moru – rekao je Čanak.
 
On kaže da su predsednik i premijerka Srbije apsolutno u pravu kad je reč o njihovoj reakciji zbog različitih aršina EU prema Kataloniji i Kosovu.
 
- Bezobrazluk je da se drže tako različiti aršini za tako slične stvari kao što su pitanje Kosova i Katalonije. Svađa sa Španijom može dovesti do toga da stavi veto na ulazak Srbije u EU i to može da bude jako štetno - zaključuje Čanak.
 
 (BILSV, 05.10.2017)Saopštenja | Subota, 24. 02. 2018. | Komentara: 0

Cena odnošenja smeća u Žitištu mora biti realna i niža

Reagujući na usvajanje odluke kojom je cena usluge odnošenja smeća u opštini Žitište povećana za više od 100%, Mirća Lelea, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini opštine Žitište, uputio je dopis predsedniku opštine, predsednici Skupštine opštine, predsednici Nadzornog odbora JKP „Ekos“, v.d. direktoru JKP „Ekos“ kao i Zaštitniku građana opštine Žitište. 
Saopštenja | Petak, 23. 02. 2018. | Komentara: 0

Država da sankcioniše ekstremiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje politiku pretnji i zastrašivanja koja se poslednjih dana vodi protiv pojedinih nevladinih organizacija u Beogradu. Rano jutros su na vratima Kuće ljudskih prava osvanule nalepnice sa natpisima „Zatvoreno od 4. marta“ i „Strani agenti“.
Iz medija | Četvrtak, 22. 02. 2018. | Komentara: 0

Rusija štiti one interese koji njoj odgovaraju, kao što je konfrontacija sa zapadom

 Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš gostujući u emisiji „Kontrasti“ televizije Al Jazzera, rekao je da nije siguran u ravnopravne partnerske odnose Srbije i Rusije. On nije uveren ni da Rusija ima želju da prepusti Srbiji donošenje odluka.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook